C¸TB Başkanı S. U¨zen, zeytin ve zeytinyağının sadece bir gıda değil, bir kültür ögesi olduğunu söyleyerek Türkiye, İspanya, İtalya ve Fas gibi ülkelerle birlikte bu alanda önemli üreticilerin olduğunu dile getirdi. I·zlenen politikalar sayesinde ülkemizde ağaç¸ varlığının arttırıldığına da dikkat çeken Üzen, “Yaklaşık 180 milyonluk ağaç¸ varlığı ve bir buçuk milyon tonun üzerinde tane zeytin üretimi ile dünyada en önemli üretici ülkelerden biriyiz. Potansiyelimiz çok daha fazla. Verim, kalite ve markalaşma anlamında gidecek yolumuz çok" dedi.
 
Du¨nyada en yoğun zeytin üretiminin Akdeniz ülkelerinde olduğunu belirten Başkan U¨zen; “ 3 milyon ton civarında ise zeytinyağı üretimi var. Ülkemizde ise 9 milyon dekar civarında zeytin üretim alanı bulunmakta olup, bu üretilen zeytinyağının yaklaşık olarak %7 sini yani 200 bin ton civarında zeytinyağı üretimimiz bulunmaktadır ”dedi.

Başkan U¨zen ayrıca, “Tarıma elverişli toprakların 8 milyon 650 bin dekar alanında zeytin üretimi yapıyoruz. Ülke olarak zeytin ve zeytinyağı üretiminde ciddi bir potansiyele sahibiz. Çanakkale zeytin ve zeytinyağı üretiminde Türkiye’de 7’nci sırada. Zeytin hasadının başlamasıyla yorucu ve bir o kadar da zahmetli bir c¸alıs¸manın ardından bahçelerden toplanacak zeytinimiz, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yagˆa do¨nu¨s¸tu¨ru¨lu¨yor. Zeytinin yolculuğunda, nitelik ve nicelik kayıpların yaşanmasını istemiyoruz. Bizim amacımız kaliteyi arttırarak zeytin ve zeytinyağında markalaşabilmektir. Bu sayede üreticimiz alın terinin karşılığını alma şansı çok yu¨ksek olacaktır” açıklamasında bulundu. 
 


Kaynak: Haber Merkezi