Geçtiğimiz günlerde Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği başkanı Ertekin Köse ile Alan Kılavuzlarının sorunlarına yönelik yapmış olduğumuz haber üzerine Turist Rehberler Birliği (TUREB) bir açıklama yaptı. TUREB Yönetim Kurulu Başkanı Suat Tural,  ‘’Söz konusu ifadelerin gerçeklerle uzaktan yakından bir ilgisi olmadığından, tarafımızca kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtmek ve ilgili açıklamalarımızın gazetenizde yer alacak bir haber ile kamuoyuna duyurulmasını talep etmek gereği doğmuştur’’ açıklamasında bulundu.
 
Gazetemizde 28 Eylül tarihinde yayınlanan ‘Alan Kılavuzları Sorunları Devam Ediyor’ başlıklı haber için TUREB yanlış anlaşılmaların önüne geçmek adına açıklamalarda bulundu. İşte TUREB’in konu ile ilgili açıklaması;
 
Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği başkanı Ertekin Köse ile yapılan röportajın yer aldığı haberde;
“... alan kılavuzlarının çalışmalarında şu an bir sorun olmadığım belirtti. Köse, “Yasal olarak herhangi bir sorun yok. Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı alan kılavuzları Tarihi Alan Başkanlığından bize alan kılavuzu arkadaşlarımıza herhangi bir konuda olumsuz yönde tebligat yapılmadı...
... Şu an alan kılavuzu arkadaşlarımız tur olduğu zaman günlük sözleşmelerini yapıp tura çıkabiliyorlar…
... Ankara Rehberler Odası bir dava açmıştı. Bunun hukuki süreci devam ediyor…
... Üzerine basarak söylüyorum, Çanakkale’ye gelen ziyaretçileri mağdur etli odalar. TUREB ve zaman zaman TURSAB...
... Burada insanlar mesela aracına bir alan kılavuzu alarak 230 liraya alanı gezebiliyorlar. Ancak bu arkadaşlar diyor ki 700 lira olacak...
... Ama bunu yok etmek İçin TUREB’in etkisiyle yıllardan beri bir kara propaganda yapılıyor alan kılavuzları üzerine...
gibi gerçeklerle ilgisi olmayan, mesleğimizi, Birliğimiz ve Odalarımızı karalamaya yönelik ifadelere yer verilmiştir.
 
Ancak aşağıda belirttiğimiz nedenlerle, söz konusu ifadelerin gerçeklerle uzaktan yakından bir ilgisi olmadığından, tarafımızca kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtmek ve ilgili açıklamalarımızın gazetenizde yer alacak bir haber ile kamuoyuna duyurulmasını talep etmek gereği doğmuştur.
 
  1. Alan kılavuzlarının, münhasıran turist rehberinin sunabileceği bir hizmeti ziyaretçilere sunması mümkün değildir.
 
Alan Kılavuzluğu, bir Turist Rehberliği faaliyeti değildir ve olamaz.
Turist rehberliği hizmeti, 6326 sayılı Kanun’un 2/1 -ı maddesinde tanımlanmıştır.
"Turist rehberliği hizmeti: ... kişi veya grup hâlindeki yerli veya yabancı turistlerin gezi öncesinde seçmiş oldukları dil kullanılarak, ülkenin kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarının kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtılarak gezdirilmesini veya seyahat acentaları tarafından düzenlenen turların gezi programının seyahat acentasının yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürütülüp
acenta adına yönetilmesini, ifade eder.               ”
 
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nun 7/1 hükmü şu şekildedir;
“(1)Turist rehberliği hizmetleri sadece turist rehberleri tarafından sunulur Başka sıfat veya unvanlarla icra edilen ancak bu Kanun uyarınca turist rehberliği niteliği taşıyan her türlü hizmetin yürütülmesinde mesleği icra etme koşullarını taşıyan kişiler çalıştırılır. ye kuruluşlarının resmî faaliyetlerinde turist rehberliği hizmeti verecek ruhsatname sahibi bir kamu görevlisinin görevlendirilmiş olması hâlinde ayrıca turist rehberi zorunlu değildir."
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti ile Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 3/1 -b maddesi alan kılavuzunu tanımlamıştır.
“b) Alan kılavuzu: Tarihi Alana gelen ziyaretçilere gerekli bilgilerin verilmesi ve ziyaretçi yönlendirme faaliyetlerini yürüten kişiyi... ifade eder. "
Aynı Kanun’un 3/1-d maddesinde alan kılavuzluğu hizmeti tanımlanmıştır. Anılan hüküm şu şekildedir;
"d) Alan kılavuzluğu hizmeti: Tarihi Alanda, ziyaretçi yönetiminin sağlanması amacı ile bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde tanımlanan alan kılavuzları tarafından verilen hizmeti... ifade eder. ”
Her iki tanımdan açıkça anlaşıldığı üzere, alan kılavuzunun görevi ziyaretçileri yönlendirme faaliyetinden ibarettir.
Turist Rehberi ise, kişi veya grup hâlindeki yerli veya yabancı turistlerin gezi öncesinde seçmiş oldukları dil kullanılarak ülkenin kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarının kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtılarak gezdirilmesini sağlayan kişidir.
Bu itibarla, Alan Kılavuzu mesleki yeterlilik ve donanımı itibari ile Turist Rehberi ile aynı niteliklere sahip olmadığı gibi turist rehberliği faaliyeti niteliği taşıyan bir hizmeti Tarihi Alanı ziyaret eden ziyaretçilere sunması mümkün değildir.
  1. Bu nedenle, Alan Başkanlığının sınırlan dahilinde gerçekleştirilecek tur ve paket turlarda alan kılavuzu alınmasını gerekli ve yeterli gören düzenleme, Kanuni düzenlemelere açıkça aykırı olduğundan meslek Örgütümüzce açılan davada, Çanakkale İdare Mahkemesi dava konusu işlemin iptaline karar vermiştir.
Yukarıda belirtildiği üzere, alan kılavuzlarının herhangi bir şekilde turist rehberliği niteliğinde bir faaliyeti yürütmeleri mümkün olmadığından, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti ile Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’de Alan Kılavuzları’nın tur ve paket turlarda yer alabilmelerine ve rehberlik hizmeti niteliğinde faaliyette bulunmalarını sağlayan hükümlerin iptali istemi İle Ankara Rehberler Odası ve Turist Rehberleri Birliği tarafından Çanakkale İdare Mahkemesi’nin 2018/69 Esas ve 2018/42 Esas sayılı dosyaları nezdinde açılan davalarda, Alan Kılavuzlarının turist rehberliği niteliğinde hizmet sunamayacağından bahisle ilgili hükümlerin iptaline karar verilmiştir.
 
Anılan karara karşı yapılan istinaf başvurusu da reddedilmiştir, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. Maddesi;
Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlanma icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur.
düzenlemesini amirdir.
 
Söz konusu düzenleme gereğince, İdare Mahkemesi kararının verildiği tarih itibari ile ve herhangi bir tebliğe gerek olmaksızın ilgili herkes tarafından uygulanması zorunludur.
Anılan nedenlerle, alan kılavuzlarımn, deneğinizin ve dahi Alan Başkanlığı’nın İdare Mahkemesi kararlarına uygun olarak hareket etmesi, Tarihi Alan’da turist rehberliği niteliğinde faaliyette bulunmaması yasal zorunluluktur.
  1. Birliğimiz ve Meslek Odaları, üyelerinin menfaatlerini kurumak adına gerekli bütün girişimlerde bulunmaktan çekinmeyecektir.
Tarafınızca ilgili haberde, “...Ama bunu yok etmek için TUREÖ’in etkisiyle yıllardan beri bir kara propaganda yapılıyor alan kılavuzları üzerine...” şeklindeki ifadeler ile Birliğimiz ve Meslek örgütlerimiz kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırılmaya çalışılmakladır.
6326 sayılı Kanun’un Birliğimize ve Meslek Odalarına vermiş olduğu yetki ve görev kapsamında, Birliğimiz vc Meslek Odalarımız turist rehberlerinin hak ve menfaatlerini korumak adına her türlü girişimde bulunacaktır.
  1. Sonuç olarak; yukarıda açıklanan tüm bu hususlar gözetilerek; yürürlükteki mevzuatın turist rehberleri ve alan kılavuzları ile ilgili düzenlemeleri gözetilerek, alan kılavuzları tarafından Tarihi Alan’da herhangi bir şekilde turist rehberliği faaliyeti niteliğinde sayılacak girişimde bulunulması yasak olup Çanakkale İdare Mahkemesi’nin TC. İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesi tarafından onanan kararının, herhangi bir tebliğe lüzum olmaksızın alan kılavuzları ve Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği dahil olmak üzere herkesi bağlayıcı olduğu gözetilerek Mahkeme kararına muhalefet teşkil edecek bir girişimde bulunulmaması gerekmektedir.
Aksi durumda, ilgililer hakkında gerekli yasal yollara müracaat edilecektir.”
 
Mehmet Kuzey