Barajda bir haftalık su kaldığı öğrenilirken, tarlalarda halen hasadı yapılamayan bazı ürünlerin de susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. Ortaya çıkan sıkıntı nedeniyle hem ilçe halkı hem de çiftçiler sorumlulara tepki gösterdi.
 Merkeze 25 kilometre uzakta bulunan Kumkale ve Çıplak köylerinin de içinde bulunduğu geniş ova verimliliği ile tanınıyor. Çanakkale Boğazı’ndan gelen rüzgarın etkisi ve verimli toprakları ile başta domates olmak üzere bir çok kaliteli tarım ürünü buradan çıkıyor. Tadı ve kokusu ile buradaki ürünler yurtdışına ve Türkiye’nin birçok bölgesine gönderiliyor.
 
Bölgede ürün hasatlarının yavaş yavaş sonuna doğru gelindi.
Bu kadar verimli topraklarda üretim yapan çiftçiler, bu bölgeden yılda birkaç mahsul alabiliyor. Buraya su 105 kilometre uzakta bulunan Bayramiç Barajı’ndan geliyor. Baraj aynı zamanda Bayramiç ilçesinin ihtiyaç olması durumunda su ihtiyacını ve ilçedeki tarımı ve Ezine’deki tarımın da su ihtiyacını karşılıyor. Buradan gelen su da göz önünde bulundurularak ovada tarım ürünlerinin planlaması yapılıyordu. Suyun en çok harcandığı çeltik planlanın iki katı kadar alanda üretimi yapılmasına izin verildi. Aynı şekilde suya en çok ihtiyaç duyulan mısır da 3 bin 224 hektara çıkartıldı. Batak ovasında ayrıca 876 hektar sebze, 108 hektar hububat, 2 bin 337 hektar meyve ve bin 264 hektar yem bitkisi üretiliyor.
DSİ’YE DAVA AÇACAKLARDI
Aynı zamanda Bayramiç ilçesinin de hem tarım hem de içme suyu ihtiyacını karşılayan Bayramiç Barajı’ndan su ovaya getiriliyor. İçme Suyu yanında Bayramiç ve Ezine’de 50 bin Batak Ovası’nda ise 100 bin dönümden fazla alanın sulama ihtiyacı bu barajdan karşılanıyor.
Daha önce Truva Su Birliği bu işe bakarken şimdi Devlet Su İşleri’ne (DSİ) bağlı Bayramiç Su Birliği bu işin planlamasını yapıyor. Bu plansız üretim izni nedeniyle Bayramiç barajı 1 Haziran 2019 yılında doluluk oranı yüzde 100 iken 1 Haziran 2020 de yüzde 76’ya düştü. Bu oranda Eylül sonuna yaklaştığımız bugünlerde bitmek üzere. Bu yüzden bölgede su sıkıntısı çekiliyor. Temmuz ve Ağustos aylarında daha çok sıkıntı çeken çiftçiler DSİ’ye dava açacaktı. Bazı kişilerin devreye girmesi ile dava dilekçesinin verilmediği öğrenildi.
 
BARAJDA BİR HAFTALIK SU KALDI
 
Tarım kenti olan Çanakkale’nin tarım arazisinin büyük bölümü Bayramiç Barajı’ndaki sudan kaynaklanıyor. Bu yıl Kumkale bölgesinde plansız çeltik ve mısır ekimi yapılması sonucu barajdan çok daha fazla su kullanılmıştı. Bu da bölgedeki çitçilerin tepkisine neden olmuştu. Sulama birliğinin de suçlandığı su sıkıntısı şimdi kendini gösterdi. Yetkililerden alınan bilgiye göre barajda bir haftalık su kaldığı belirtildi. Bu durum da ilk defa karşılaşılan sorun olduğu ifade edildi.
Öte yandan Bayramiç ilçesinin içme suyunun bir kısmı da buradan sağlanıyor. Barajda suyun bitmesi durumunda ilçede içme suyu sıkıntısının da ortaya çıkacağı merak ediliyor. Ülke genelinde su sıkıntısının baş gösterdiği bu günlerde hem halen devam eden tarım arazisi hem de ilçenin içme suyu sorunun ne olacağı merak ediliyor.  
ÖNLEM ALMADILAR
Eski sulama birliği başkanı İlhan Ulus de plansız üretim yapıldığını belirterek, “Bayramiç. Barajı 96 milyon metreküp su alıyor. Bu yıl 76 milyon metreküp ile sezona başladı. Yani 20 milyon metre küp eksikti. Ama buna rağmen geçen yıl 95 bin metrekare arazi sulanmasına rağmen bu sene 115 bin metrekare alana çıkarıldı. Çeltik tarlalarının artışı, ikinci ürünlerin fazlalaştırılması 115 bin dönüme çıktı. Normalde yüzde 22- 23 bir düşüş vardır barajda. Üretimde de bir daralma olması lazımdı. Ama daraltılmadı arttırıldı.” dedi.
Hülya Öz