Süreç iyi yönetilmediği için ÇED toplantısını yarıda bıraktıranlar bu sefer maden sahası içinde özel bir mülk kiralanarak organik tarım yapmaya başlandı.
 
Son günlerde Bayramiç ilçesinin en önemli gündem maddesi Cengiz Holding’e ait Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi. Kısa süre önce bu alan için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Süreç iyi yönetilmeyince bölgede gerginlik yaşandı. Dışarından çok sayıda kişinin geldiği toplantıda gerginlik çıkması üzerine jandarma müdahale etti. Gerginlik ve tartışmaların devam etmesi üzerine toplantı yarıda kaldı. Hacıbekirler köyündeki ÇED toplantısında ise iki ayrı rapor ortaya çıktı. Raporlardan birinde ÇED toplantısının iptal edildiği yazılırken, diğerinde ise toplantının sona erdiği raporu ortaya çıktı. Sürecin iyi yönetilmemesi nedeniyle iki raporun ortaya çıktığı ve bu durumla ilgili genel bir açıklama da yapılmadı. Şimdi bundan sonra yeni bir ÇED toplantısının yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu.
 
MADENİN KALBİNE ORGANİK TARIM
ÇED sürecinde yaşananlarla gündeme gelen Cengiz Holding’e ait maden şirketi, şimdi maden sahası ortasında başlatılan organik tarım alanı ile başı dertte. Maden sahalarına karşı eylem başlatan kişiler, şimdi Bayramiç ilçesine yöneldi. Cengiz Holding’in Bayramiç Halilağa ve Hacıbekirler köyleri yakınlarındaki  maden sahasına yönelen kişiler, çalışmalarını artık bu bölgede yürüteceği öğrenildi. Madene karşı olanlar bu sefer farklı bir yol çizerek maden ruhsat alanının ortasında kalan bir alanı kiraladıkları ve burada hem kamp alanı yapacakları hem de organik tarım üretecekleri öğrenildi. Burayı tam bir yaşam alanı haline getirileceği belirtilirken, aynı zamanda bu alanda başka ürünlerin üretimi ve geliştirilmesi de hedefleniyor. Bu alanda ilk olarak çadır kurmaya çalışanlara jandarma ekiplerinin ise izin vermediği belirtildi.

Mehmet Kuzey