Çanakkale’de vatandaşların büyük çoğunluğu içme suyu olarak çeşme sularını tercih ediyor.  Kimisi ücretsiz olmasından kimisi de hazır suların sağlıksız olduğunu düşündüğü için fakat her iki durumda da bilinçsizce kullanılıyor. Hata bazı vatandaşlar tankerleri doldurup arazilerini suluyor. Bu sorunlar nedeniyle suyun kapasitesi kente yetmiyor.

Hacı suyu olarak da bilinen Ağı Dağı Menbaa suyunun toplamda 26 çeşmesi  bulunan Çanakkale’de hazır su içmek istemeyen vatandaşlar tarafından sıklıkla bu su tercih ediliyor. Ağı Dağından gelen ve şehrin 26 çeşmesine yayılan doğal kaynak suyunun tüm bakımlarını ise Ağı Dağı Kusca Kestane Menbaa Suyu Koruma ve Geliştirme Derneği üstenlenmekte. Suyun masrafları ise bağışlarla ve yardımlarla sağlanıyor. Yaz aylarının da etkisiyle çeşmelerdeki yoğunluk daha fazla arttı. Yoğun kullanımdan dolayı arızalanan çeşmeler ve suyun bazen kesik olması gibi durumlar ise sık sık yaşanır hale geldi.
Tamamiyle ücretiz olarak halkın kullanımına açılan bu su bazı vatandaşlar tarafından israf ediliyor. Ağı dağından gelen kaliteyi suyu sulama için kullanan vatandaşlar, çeşmeleri açık bırakıp gidenler şehrin dört bir yanında gözleniyor. Ağı Dağı Kusca Kestane Menbaa Suyu Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ramazan Demircan tarafından, Ağı Dağı Menbaa suyundan  Çanakkale’nin deposuna Dokuz saniyede 17 litre su girdiğini fakat Çanakkale’de harcanan suyun dokuz saniyede tam 23 litre olduğu açıklandı.

Ağı Dağı Suyu Tehlikede
Dernek Başkanının verdiği bilgiler ışığında Ağı Dağı Menbaa suyu gibi kaliteli bir içme suyunun vatandaşlar tarafından amacının dışında ve umarsızca kullanımı bu suyun deposunda bir azalmaya yol açabileceği gözler önüne seriyor. 

Vatandaşların tankerle, 10 damacanayla çeşme başında oluşan kuyrukların ardından ücretsiz kullanımdan dolayı yaşanan bu bilinçsiz kullanmanın önüne geçebilecek bir uygulamanın hayata geçirilmesi adına bir projenin de henüz olmadığı kaydedildi. Dernek, su israfının önüne geçmek için suyun cüzi de olsa paralı olması isteniyor.

Bünyamin Nami Tonka