Çanakkale’de üniversitenin çoğu bölümünün pandemiden dolayı online eğitime dönmesiyle öğrencilerin büyük bir çoğunluğu kira sözleşmeleri olsa da evlerini boşalttı. Çanakkale’ye bu dönemde büyük şehirlerden çok sayıda kişinin taşınması nedeniyle evler boş kalmadı. Çanakkale’ye yoğun talep sebebiyle de emlak fiyatlarında büyük bir artış olduğu belirtildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde bir duyuru yayınladı. Duyuruya göre; 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılının 05 Ekim 2020 tarihinde başlamasına ve Tıp Fakültesi, 4. 5. ve 6. sınıfların sadece uygulama derslerinin yüz yüze olacak şekilde bunun dışında kalan tüm lisans ve önlisans programlarının “Uzaktan Öğretim” yöntemiyle eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmesi kararını almıştı. Bu karar sonucu derslerine uzaktan devam edecek öğrenciler Çanakkale’deki evlerini, yurtlarını boşaltmak istedi.  Birçok şehirde öğrencilerin kontratlarını iptal etmek istemeyen ev sahipleri, öğrencilerle sorun yaşarken Çanakkale’ye olan yoğun ilgiden dolayı ev sahipleri ile öğrenciler arasında genellikle bir anlaşmazlık olmadığı kaydedildi.

Talep Yoğun Evler Boş Kalmıyor
Geçtiğimiz eğitim dönemi boyunca kullanmadıkları evlerin kirasını ödeyen öğrenciler bu döneminde pandemiden dolayı uzaktan eğitim şeklinde olmasından dolayı ev kira sözleşmelerini iptal etmek istiyor. Çanakkale’de de öğrencilerin yüzde 70’inin evlerini boşaltmak istediğini ve genellikle ev sahipleri ile öğrenciler arasında bir uzlaşma sağlandığını bunun sonucunda kontratlarının iptal edildiğini söyleyen Real Estate Kale Gayrimenkul Emlak Danışmanı Broker Uğurkan Çevirme, ‘’Ne ev sahipleri zorda kalıyor ne de öğrenciler. Çanakkale’ye yoğun ilgi olduğundan evler hemen tutuluyor’’ dedi.
Pandemi süresince Çanakkale’ye yoğun ilgi gösterildiğini belirten Uğurkan Çevirme,’’Pandemi boyunca kiraların ve ev satış fiyatlarının düşeceğini bekliyorduk fakat Çanakkale’ye bu süreçte talep öyle fazla oldu ki kiralar ve ev satış fiyatları arttı. Görüyoruz ki artmaya da devam edecek’’ şeklinde konuştu.
Öğrencilerin büyük çoğunluğunun olmamasına rağmen kiralık evlerin az kaldığını belirten Uğurkan Çevirme, ‘’Bu dönem memurların tayin dönemine denk geldi. Bu sebeple kiralık ev yok denecek kadar az.  Satışta olan evler de hemen satılıyor. Pandemi süreci Çanakkale emlak piyasasına kötü bir etkide bulunmadı  desek yanlış olmaz.’’ ifadelerini kullandı.

Kiralarda Gözle Görülür Artış
Real Estate Kale Gayrimenkul Emlak Danışmanı Broker Uğurkan Çevirme, ‘’Pandemiden önce kiralık  1+1 ev fiyatı 600 lira iken şu an 850 lira civarına çıktı. 2+2 fiyatı pandemiden önce 750 iken şu an 1200, 3+1 daireler ise 1200’den 1700 lira civarında seyrediyor’’ dedi.
 
Mehmet Kuzey