Çanakkale ekonomisinin can damarı olan üniversite öğrencilerinin bu dönem de online eğitim alma kararı çarşı esnaflarını üzdü. Kentin nüfusunun yarısını oluşturan öğrencilerin gelmemesi nedeniyle zor duruma düştüklerini belirten çarşı esnafı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosu’nun aldığı kararı bir kez daha gözden geçirerek yüz yüze eğitimi başlatmasını istedi. 
 
Çanakkale genelinde birkaç fabrikanın dışında fazla iş alanı bulunmayan bir kent. Emekli nüfusu en fazla olan illerden biri olan kentin ekonomisi daha çok çifçilik, turizm ve üniversite öğrencileri üzerinde yürüyor. Koronavirüs nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de yerli ve yabancı turist sayısı çok düştü. Bu durum esnafı çok etkilerken, asıl darbeyi üniversite öğrencileri vurdu. Can almaya devam eden koronavirüs nedeniyle ülke genelinde alınan karar doğrultusunda öğrenciler geçen dönem evlerine gönderilerek online eğitime başladı. Özellikle gelirinin büyük bir bölümünü oluşturan öğrencilerin olmaması kent esnafını önemli oranda etkiledi.
 
ONLİNE EĞİTİM ÜZDÜ
Esnaflar dört gözle üniversite öğrencilerini beklerken ÇOMÜ Senatosu’nun aldığı kararla şoke oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosunun güz dönemi derslerinin online yapılması şeklinde karar alması Çanakkale’de üzüntüyle karşılandı. Kentin ekonomisine büyük katkı sağlayan öğrencilerin bu dönem gelmeyecek olması esnafları önemli oranda etkileyeceği belirtiliyor. ÇOMÜ’nün 8.9.2020 tarihinde yapmış olduğu senato toplantısından çıkan karar Çanakkale’de olumsuz karşılandı. Senato kararı: “Karar-01) Üniversitemiz 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılının 05 Ekim 2020 tarihinde başlamasına ve aşağıda açıklamaları belirtilen akademik birimler dışında kalan tüm lisans ve önlisans programlarının “Uzaktan Öğretim” yöntemiyle eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmesine, Tıp Fakültesi, 4. 5. ve 6. sınıfların sadece uygulama derslerinin yüz yüze olacak şekilde yapılması. Eğitim Fakültesinin, 4. sınıf “Öğretmenlik Uygulaması 1 ve Okul Deneyimi” derslerinin MEB’e bağlı okulların açılması ve MEB ile YÖK Başkanlığının kararı doğrultusunda MEB’e bağlı okullarda yüz yüze olacak şekilde yapılması. İlahiyat Fakültesinin, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında yapılacak “Arapça Hazırlık Muafiyet Sınavının yüz yüze yapılması. Devlet Konservatuvarı, 1. sınıf çalgı uygulama derslerinin (Ana Çalgı I ve Eşlikli Çalma I) yüz yüze olacak şekilde yapılmasına, Karar-02) Üniversitemiz lisansüstü programların, ana bilim dallarının görüşleri doğrultusunda; uzaktan, yüz yüze veya her ikisinin birlikte uygulanabildiği karma yöntemlerle eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmesine, Karar-03) Üniversitemiz 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılının uzaktan öğretim yoluyla yapılmasına ilişkin olarak; Staj uygulamalarının uzaktan online veya ödev şeklinde yapılmasına, Uzaktan yapılacak derslerin ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının uzaktan online veya ödev şeklinde yapılmasına, Uzaktan online yapılacak derslerin tüm materyallerinin ÜBYS’ye yüklenmesine, Uzaktan online yapılacak her bir dersin 20 dk. süre ile gerçekleştirilmesine ve derslerin kayıtlarının alınmasına, Uzaktan online dersler için derslere devam şartının aranmamasına, Uzaktan online ders verecek öğretim elemanlarının (özel durumu olanlar hariç) Üniversitemiz içerisinde bulunan bürolarını ya da derslikleri kullanarak bu dersleri yapmalarına Oy birliği ile karar verilmiştir” şeklinde oldu.

NORMALLEŞME DÖNEMİNDEKİ TEDBİRSİZLİĞİN BEDELİNİ ÜYELERİMİZ ÖDÜYOR! 
Kararın açıklanmasıyla beraber esnaftan da sesler yükselmeye başladı. Esnaf Karara Tepkili Nüfusun yüzde 50’sini öğrencilerin oluşturduğu ve Çanakkale ekonomisine büyük katkısı olan öğrencilerin güz döneminde şehre gelmeyecek olmaları Çanakkale ekonomisini olumsuz etkileyecek. Bundan dolayı Çanakkale’de esnaf karardan memnun değil. Gelirinin büyük bir bölümünü öğrenciden sağlayan esnaf senatonun almış olduğu karardan memnun kalmayarak tepkilerini dile getirmeye başladılar. Öğrencilerin yeme, içme ve eğlenme gibi birçok ihtiyacını karşıladığı Çanakkale esnafı durumlarının akıbetini merak edip ne yapacaklarına karar vermeye çalışırken acaba bahar döneminde ne olacak?
Sorunun büyümesi üzerine Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Kahraman genel değerlendirme yaparak üniversitenin kararını gözden geçirmesini istedi. Kahraman, pandemiyle birlikte getirilen kısıtlamalar sonucu iş hacmindeki büyük kayıpları borçlanarak atlatmaya çalışan, faiz yükü altına giren, işletmesi ile birlikte çalışanlarını da korumaya çalışan esnafın, toparlanmayı ümit ettiği süreçte üniversitelerin uzaktan eğitim kararı ile endişe içine girdiklerini söyledi.
Çanakkale Çarşıdaki üyelerimizi ve perakende ticaret yapan üyelerimizi temsilen açıklama yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Kahraman : “ İnsan sağlığı tabi ki herşeyden önemlidir. YÖK tavsiyesi ile alınan karara saygı duyuyoruz. Tedbirlere uyulmaması sonucu vakaların artması bu kararın alınmasını gerektirdi. Ancak, salgının ilk safhasında uğradığı ekonomik kayıplarını telafi etmek için ümitle yeniden işini canlandırmaya çalışan esnafımız ne yazık ki şu an önünü göremiyor. Geçici olarak baktıkları süreç, alınan bu karar ile şu anda kalıcı ve kaldıramayacakları bir yük haline geldi. Çanakkale yaklaşık 50 bin üniversite öğrencisini barındıran bir şehir. Bu potansiyeli görerek yatırımını yapan, ticaretinin büyük kısmını öğrenciler ile sağlayan öğrenci yurtları, apartlar, lokanta, kafe, market, kırtasiye, giyim vb sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerimiz İlimiz ekonomisine de ciddi ivme sağlayan büyük bir kitleyi oluşturmaktadırlar.
Bu üyelerimizin; alınan kararın insan sağlığını riske sokmadan, maksimum tedbirlerle yüz yüze eğitim koşullarının sağlanarak olabilirliği yönünde yeniden gözden geçirilmesi ve bu süreçte her türlü vergi, SGK, elektrik, su vb ödemelerinde erteleme değil tahakkuk yapılmaması, kredi taksitlerinin faizsiz ertelenmesi yönündeki talepleri de haklı ve makul taleplerdir ve bu taleplerin karşılanması elzemdir.
Aksi takdirde pek çok işletmenin kepenk indirmesi, pek çok kişinin işsiz kalacağı sonucu doğuracak işin ekonomik boyutu ile birlikte ; özel sektör yatırımlarını desteklemek, gençlerimize girişimciliğimizi aşılamak için verdiğimiz emekleri de da inandırıcı kılmayacaktır. Bu süreç ; pek çok iş arayanın kafasındaki “ kamuya kapak atayım, çalışmasam da maaşım yatar” mantığını destekleyen bir süreç olmamalıdır.

Devletimizin bu taleplere duyarsız kalmayacağına ve bu mağduriyeti giderici gerekli müdahaleleri yapacağına inanıyoruz.” dedi.

Bünyamin Nami Tonka