Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Ağustos ayı SAMEKS verileri açıklandı. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Çanakkale Şube Başkanı Şerif Mutlu değerlendirdi.
 
Önceki aya göre hız kaybetmiş olmasına karşın SAMEKS Bileşik Endeksinin eşik değer üzerindeki seyrini sürdürmesi, reel sektöre yönelik toparlanmanın sürdüğüne işaret ettiğini kaydeden Mutlu değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı; “Bu dönemde İmalat Sanayi Kapasite Kullanımı ve Reel Sektör Güven Endeksi gibi resmî verilerde gözlenen artışlar SAMEKS Sanayi Sektörü Endeksine yönelik olumlu görünümü teyit etmektedir. Bununla birlikte; Ağustos ayı genelinde döviz kurunda gözlenen dalgalanmalar neticesinde Türk Lirasında gözlenen değer kayıplarının, reel sektöre yönelik toparlanmayı sınırlandırdığı görülmektedir. Bilhassa Temmuz ayında kaydettiği artışın ardından Ağustos ayında yeniden zayıf bir görüntü arz eden SAMEKS Hizmet Sektörü Endeksinin, Bileşik Endeks üzerindeki aşağı yönlü baskısının sürdüğü gözlenmektedir. Bu bağlamda; SAMEKS’teki ılımlı artışın Eylül ayında da devam edeceğini ve genel anlamda durgun bir görüntü arz etmiş olmasına karşın, üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre reel sektördeki toparlanmaya işaret edeceğini tahmin edebiliriz. 2020 yılı Ağustos ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 4,9 puan azalarak 50,6 değerine gerilemiştir.

Bu dönemde endekste gözlenen ivme kaybında hizmet sektörü endeksinin önceki aya göre 8,5 puan birden azalarak 47,5 seviyesine gerilemesi etkili olurken, 50 referans değerinin üzerindeki seyrini sürdürmesine karşın sanayi sektörü endeksinde de 4,6 puan gerileme kaydedilmiştir. Hizmet sektörüne ilişkin girdi alımlarında gözlenen ivme kaybının iş hacmine olumsuz yansıdığı gözlenirken, sanayi sektörünün hız kaybında ise yeni siparişlerde gerçekleşen daralma etkili olmuştur.   Bu gelişmeler neticesinde önceki aya göre 4,9 puan azalmasına karşın 50 referans değerinin üzerindeki seyrine devam eden mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, yılın üçüncü çeyreğine yönelik pozitif sinyaller vermeyi sürdürmüştür.”
 


Kaynak: Haber Merkezi