Covid öncesi fırınların talep ettiği pandemi dolayısıyla iptal edilen zam talebi hayata geçiriliyor. Çanakkale’de ekmeğe zam yapılması için çalışmalara başlandığı öğrenildi. Yapılacak olan zam da 250 gram ekmek 1, 5 TL iken 200 gram ekmek 1,5 TL olarak satılacak. Merkezde zam çalışması sürerken Gökçeada ilçesinde ekmeğe zaman yapıldı.

Artan fiyatlar ekonominin giderek değişmesi hem üreticiyi hem de tüketiciyi etkilemeye devam ediyor. Ham madde fiyatlarının yükselmesi fırıncıları, buğday üreten çiftçileri ve tüketicileri etkiliyor.
Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, “Genel zamlar doğrultusunda ilçe esnaf odasına bırakıyoruz. Bugün yarın ayarlayıp vereceğiz. Daha imzalanmadı bekliyoruz. Bir çuval un 120 lira. Herkes haklı bütün esnaf, vatandaş, üretici ve tüketici haklı inşallah biraz düzelir ama durum ortada bütün illerde gramajlar aynı olacak” dedi.
 
Gökçeada’da ekmeğe zam geldi
Gökçeada’da pandemiden önce fırınların talep ettiği ama COVİD19 nedeniyle ertelenen zam itibari ile hayata geçti. 15 Haziran Pazartesi günü Gökçeada Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından alınan karar 5 Ağustos Çarşamba günü onaylanarak uygulanmaya başladı.

Karar ile 200 gram ekmek 1,50 TL, 400 gram ekmek 3.00 TL olarak satılacak. Karar gereği ekmek fiyatı değişmedi ama ekmekler küçüldü. Ekmek gramajı 250 gramdan 200 grama düşürüldü. Uzun zamandır girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle zor durumda olan fırıncılar bir nebze nefes alabilecek olsalar da tüketicilerin bu zam ile zor durumda kalacaklar.
Memura ve işçiye yapılan zam oranlarına bakarak ekmeğe yapılan yüzde 20’lik gizli zammın ekonomik olarak zor durumda olanları düşündürecek.

Arzu Baladur