Ortodoks vatandaşlar için önemli bir gün olan 15 Ağustos Meryem Ana Ayini ardından Gökçeada’da yaşayan Rumlar gece bir araya gelerek Balomeni Manastırı’da kurban kesti. Kesilen etler ayinde paylaştılar. Yemekten sonra eski bir geleneği yaşatmak için hazırlıklara geçildi. Marmaros bölgesinde ulaşımı çok güç olan bir konumda bulunan “Meryem Ana Balomeni” ya da “Balomeni Manastırı” adıyla bilinen manastırda geçmişte yaşanan bir geleneğin yaşatılması için az katılımlı da olsa gereken hazırlık yapılarak etkinlik gerçekleştirildi.

Balomeni Manastırın da 15 Ağustos günü gecesi bir araya gelinerek kurbanlar kesilip, yakılan ateşte etler pişirilirken yapılan ayin ile dualar edildi. Gün ağarana kadar kutlamalar sürdü.  Bu geleneği yaşatmak isteyen Ortodoks vatandaşlar az sayıda katılım ile geceyi Gökçeada-Bozcaada Metropoliti Kyrillis SYKİS ile birlikte manastırda geçirdi.

Restorasyonunun yetişip yetişmeyeceği belirsiz olan “Sümela Manastırı”nda yapılacak ayine katılmayacağını bildiren Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da Gökçeada’da olduğu 15 Ağustos coşkusu maske ve mesafe kurallarına uyum içerisinde kutlandı.

Düzenlenen ayının ardından ayinin bitişi ile öğle yemeğinde bir araya gelindi. Gökçeada Kaymakamı Serhat Doğan’ın da katıldığı yemek 180 kişi kapasiteli mekanda sosyal mesafeye uyum için 35 kişi ile gerçekleştirildi. Gökçeada Kaymakamı Serhat Doğan’da böyle bir günde bir arada olmanın büyük anlam taşıdığını belirterek farklılıkların zenginlik sayıldığı Gökçeada sevinçte ve kederde bir arada olmak çok güzel dedi ve davet için teşekkür etti.

Damla Şener Okdaş