Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs olayında da cehaletin ortaya çıktığını belirterek yapılanlara isyan etti.
 
Korona virüs dünyada can almaya devam ediyor. Yaz aylarında düşmesi beklenirken daha da artan virüse karşı yapılan tüm uyarılara kimse kulak asmıyor. Bazı vatandaşlar söylenen tedbirlere tam uyarken, bazı vatandaşlar ise umursamıyor. Bu duruma isyan eden Şener, cehalet vurgu yaptı. Şener, “25 yıldır bu işi yapıyorum. Kendi uzmanlık alanımda bile bir konuda bu kadar rahat yorum yapamadım.
Maske- Mesafe - El hijyeni diyorsun...virüs yok, uydurmayın diyor. Kapalı-kalabalık alanda temastan kaçının diyorsun. 2022’de bitecekmiş zaten niye bu kadar abarttınız diyor.
Virüs evcilleşiyor, geç almak iyidir korunun diyorsun. Bunların hepsi aşı- İlaç satmak için dış güçlerin oyunu diyor.
Tüm dünyada milyonlarca insan hastalık kaptı, yüzbinlerce insan öldü. Dikkat etmek lazım, Hastaneler dolup taşıyor, sağlık sistemi tıkanır. Zaten hepsi çok yoruldu diyorsun. Yorulsunlar tabii, bir sürü para alıyorlar diyor.
Sağlık sisteminde mevzu para değil, işin içinde hastalık kapma ve bunu sevdiklerine bulaştırma var ve zaten sağlıkçılar yıllardır eğitimi eşdeğer mesleklere göre az ücret alıyor, bu defa hayati riskte var diyorsun. Geçen hastaneye gittim 3 saat bekledim, yüzümüze bakan olmadı diyor.
İşte senin de başına gelmiş, bu virüs öyle bir konumdaki çoğu ülkede sağlık sistemini tıkadı, İtalya - İspanya’da, ABD’de doktorlar insanların hangisini solunum cihazına bağlayalım diye tercih yapmak zorunda kaldılar diyorsun. Çokta abarttınız, bu kadar da sorun olduğuna inanmıyorum; ne yapalım eve mi kapanalım diyor.
5 GÜN SONRA...
Hocam biz ne yaptık, ne kadar haklıymışsın, çok fenaymış, nefes alamıyorum. boğazım sıkılıyor. Ne olur beni o makineye bağlamayın. Allah hepinizin yardımcısı olsun ne kadar zormuş, yaptığınız iş ne kadar kutsalmış. Milyon versen yapılmaz. Ne olur kurtarın beni diyorsun...
Ne demişler. HİÇ BİLENLE BİLMEYEN BİR OLUR MU?
Maskenizi takın, mesafenizi koruyun, ellerinizi temiz tutun. Kapalı, kalabalık alanda temastan kaçının.” diyerek karşılaştığı durumu özetledi.
 
 
TEHLİKE BÜYÜK
“Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” diyerek uyarılarda bulunan Prof. Dr. Şener, “okullar açılsın mı? Tartışmaları arasında gözden kaçan çok önemli bir şey var. .TEHLİKE ÇOK BÜYÜK.” dedi.  Şener şu uyarılarda bulundu; “Salgın sadece belli bir uzmanlık alanının kucağına bırakılmış durumda. Meslektaşlarımız Korona şüphesi bile varsa, kendi alanı ile ilgili işlemi bile yapmadan önce korona değil notu istiyor. Acil bile olsa. En ufak şüphede bu hastalar pandemi hastanelerine gönderiliyor. İş yükü artıyor.
Başından beri bu işe dört elle sarılan uzmanlık alanları dışında kimsenin çokta umurunda değil.  Çünkü buna ekstra ücret yok hatta hastalık kapma riskiniz de cabası. Korona servislerinde hemşire sıkıntısı artık hat safhada ama bir türlü kimseyi burada çalışmaya ikna edemiyorsunuz. Çünkü saatler fazla...iş yükü fazla. Ücretler aynı, risk yüksek.
Korona testleri çalışan mikrobiyoloji laboratuvar çalışanları da aynı durumda 7/24 aralıksız hizmet üretiyorsunuz. Keyfi testler bu iş yükünü arttırıyor. Radyoloji teknisyenleri çalışma koşulları gereği ve uzun çalışma saatleri gereği ciddi risk altında.  BT raporları gece gündüz yazan radyoloji uzmanları artık iyice yoruldu. Bu saydığımız nedenler ile heryerden istifa ve emeklilik haberleri geliyor.
Bunlar benim gözlemlerim. Çözümü hem kolay, hem de zor. Şimdiden planlamalar yapmak lazım. Sağlık sistemi çöker ise TÜRKİYE çöker. Maskeni tak, mesafeni koru, ellerini temiz tut. Kapalı, kalabalık alanda temastan kaçın.”
YENİ NE VAR
 
Salgının yeni merkezinin ABD, Brezilya ve Hindistan olduğunu vurgulayan Şener, rakamları vererek şu uyarıda bulundu, “Günlük 60.000 olgu)...sırada Afrika ülkeleri ?  ABD bir taraftan da işsizlik ile boğuşuyor.  Sadece geçen ay 1.2 milyon yeni işsiz.  Salgın başladığından beri ABD’de en çok artan hastalık, depresyon.
Tüm bu tartışmalar içinde ABD’de salgının merkezi NewYorkta- okullar 10 Eylülde açılıyor. Afrika’da toplam olgu sayısı 1milyonu geçti, ama test az yapıldığı için bunun çok daha fazla olduğu düşünülüyor. Almanya ve Fransa da ikinci dalga başladı görünüyor. Türkiye için bir not, düğünlere dikkat. ALTIN takıp KORONA alıp gelmeyin...sokak düğünleri ciddi odak. Maskeni tak, mesafeni koru, ellerini temiz tut. Kapalı kalabalık alanda temastan kaçın.
 
HEYECANLA BEKLEDİĞİMİZ GÜNLER YAKLAŞIYOR. BİLDİRİLERİNİZİ BEKLİYORUZ
Bu sene MedicRes ilk defa sanal ortamda olacak...ve BENİM için başka bir önemi var. MedicRes-COVİD19 KONFERANS BAŞKANI olarak 24-31 Ekim 2020’de Web tabanlı multidisipliner uluslararası kongre için aşağıdaki tarihleri lütfen not edin ve takip edin. Abstract için 1. Aşama son kabul. Abstract için 2. Aşama son kabul.
HEDEFLER NELER?
1.Klinik araştırmalar platformu...araştırmalarınızı ulususlararası platformda sunma imkanınız olacak...
2.Ülkeler arası ve araştırmacılar arasında bağlantılar kurarak yeni projeler için alt yapı sağlayabileceksiniz...
3.Sektör temsilcileri ilaç ve aşı çalışmalarının aşamalarının derli toplu incelenmesine imkan bulacaklar ve duyurulması istenen moleküllerin görücüye çıkma imkanı olacak...
4.Multidisipliner ve interdisipliner oturumlar ile araştırma projelerinize partner ve geliştirme fırsatı bulacaksınız...
5.Farklı disiplinler ve dünyanın geri kalanı neler üzerinde çalışıyor öğrenme ve gerekli ise kendi ülkenize adapte etme fırsatı bulacaksınız...
Olarak bu uluslararası platforma seçilmiş olmak ise başka bir gurur vesilesi.”
Bünyamin Nami Tonka