Kentin gelirinin büyük bir bölümü oluşturan üniversite öğrencilerinin gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Koronavirüs salgını sebebiyle Millî Eğitim Bakanlığı’ndan açıklama gelse de üniversiteler yönelik olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. Özellikle, öğrenciler, ev sahipleri, esnaflar ve yurt sahipleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) yüz yüze eğitime başlayıp başlamayacağının cevabını arıyor. Normal şartlarda üniversitenin açılmasına kısa süre kalırken, belirsizlik öğrencilere yönelik hazırlıkları da erteliyor.
 
Ülke genelini etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle alınan tedbirler kapsamında mart ayında okullar ve üniversiteler kapatılmıştı. Yavaş yavaş normalleşme dönemine girilmesiyle beraber çoğu tedbirler yumuşatılsa da üniversitelere yönelik hala bir açıklama gelmedi. Belli senaryolar dillerde dolaşsa da hala net olan bir genelge yayınlanmadı. Öğrencilerin dört gözle beklediği açıklamayı yurt sahipleri, emlakçılar, esnaflar da bekliyor. Uzun zamandır ekonominin durma noktasına geldiği dönemlerden sıyrılabilmek için çabalayan piyasalar kara kara bu büyük krizi nasıl atlatacağını düşünüyor. Esnaflar, ev sahipleri, yurt sahipleri, öğrenciler ve aileleri salgın sürecinde ev tutmak veya bir yere yerleşebilmek için Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ten gelecek açıklamayı bekliyor.

Uzun zamandır emlak piyasasında faal olarak mesleğini gerçekleştiren Uğurhan Çevirme, geçen seneye oranla ev kiralama oranlarının yüzde 65 oranında düştüğünü söyledi. Emlak piyasasına ciddi sıkıntılar oluştuğunun altını çizen Çevirme, “Açıkçası şöyle bir durum var sistemde açılmayacak gibi görünüyor ama bu tabii ki bizim için emlak piyasası için sıkıntı oluşturdu. Fakat şöyle bir durum var açılabilme ihtimali için bize öğrenci ve öğrenci aileleri bir talebe başladılar. Hala bir kiralama devam ediyor. Bu geçen yıla nazaran yani 2019’a nazaran yüzde 65 düşmüş durumda. Şu an normalde kiralık sisteminde sabah ilan edip öğlene kadar ya da akşama kadar bir iki gün içerisinde kiralayabildiğimiz bir daire ortalama 15 gün ilanda kalıyor. Bu da haliyle yüzde 60-70 bandında kötü durumda etkiliyor açıkçası. Şu anki hastalık sisteminde gidişata göre okullar açılmayacak gibi. Bir açıklama olmadı ama mesela ikinci dalga gündemde. Bununla beraber insanlar sıkıntılı bir hale girdi zaten. Geçen seneye göre bizim kiraladığımız daireler de boşalıyor şu anda açıkçası” şeklinde konuştu.

“KİRALARDA DÜŞÜŞ YERİNE YÜKSELİŞ OLABİLİR”
Çanakkale’nin ev konusunda ciddi talep gören bir şehir olduğunun özellikle vurgulayan Uğurhan Çevirme sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Kira fiyatlarında asla düşüş olmuyor, olmayacak da. Çünkü Çanakkale şu anda Türkiye standartları üzerinde sahibinden sitesinden yapılan bir açıklamada Türkiye’nin en çok tıklanan tek şehri arasına girdi. O yüzden de şehir dışı yatırımcı ve tatil olarak da en azından açıkçası çok fazla bir talep var. O yüzden de kiralarda düşüş olmayacak hatta yükseliş bile gösterebilir.”

“ÖĞRENCİ ÇANAKKALE’NİN HERŞEYİ”
Çanakkale’de yükseköğretim öğrenci yurdu sahibi olan ve ismini vermek istemeyen bir işletmeci, krizin öngörülemediğinden ötürü yeterli bir bütçe ayırdıklarını dile getirdi. Hükümetin öğrenci yurtlarına herhangi bir desteği olmadığının altını çizerek sözlerine devam eden işletmeci, “Öğrenci yurdu olarak önümüzdeki sene de bu şekilde olacağını öngördük ve finans için bütçe ayırdık. Yapılabilecek tek şeydi. Bu bir kriz ve şu an öngörülemiyor. Çanakkale’nin yüzde 85’i emekli ve bu yüzden tamamen tüketim toplumu. Yani öğrenci Çanakkale’nin her şeyi. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak öngörülemeyen krizde şu ana kadar yurtlar ile ilgili bir desteklemesi olmamıştır ve olmayacaktır. Bana göre her sektör aynı durumda maalesef.  Bu krizde iş yapan tek sektör marketler. Yani gıda üreticileri ve dezenfekte yapan firmalar bunların dışındakiler hepsi bitik durumdalar” açıklamalarında bulundu.
 
 “MALİ YÖNDEN BÜYÜK KAYIPLARA UĞRADIK”
Bir diğer yurt işletmeciliği yaparak mesleğini icra eden ve ismini vermek istemeyen yurt müdürü ise yeterli bilgilendirme yapılmamasından yakındı. Hareket etmekte oldukça çekingen kaldıklarını söyleyen yurt müdürü, “Tüm işletmelerde olduğu gibi sürecin belirsiz olması yurtları da negatif etkiledi. Yeni dönem kayıtlarını sekteye uğratmakla birlikte hali hazırda kayıtlı olan öğrencilerin konaklama ücretlerini geri talep etmesine yol açtı. Bu sebeple işletmeler mali yönden büyük gelir kayıplarına uğradı. Ayrıca yeni dönem toplu yaşam önlemleri konusunda da yeterli bilgilendirme ve yönlendirme yapılmadı. Akademik takvim açıklanmış olmasına karşın halen yurtlarda okulların açılmama riskinin vermiş olduğu tedirginlik hâkim. Yatırım yapmakta, personel almakta çekimser davranıyor, bir an önce belirsizliklerin ortadan kalkıp net kararların alınarak yönlendirmelerin yapılması umut ediyoruz” dedi.

Arzu Baladur