Çanakkale’nin tarım ürünlerinin deposu olarak görülen ve kalitesi ile nam salan Batak Ovası’ndaki çiftçiler su sıkıntısı nedeniyle adeta batma noktasına geldi. Bu yıl su sıkıntısı çekilmesine sebep olarak da, su birliğinin yanlışlıkları ve özellikle çeltik ve mısırın yetiştirilme alanlarının artırılmasına izin verilmesi geldiği belirtiliyor. Suya en çok ihtiyaç duyulan çeltiğin geçen yıl üretimi yapılan alanın 2 katı kadar alana izin verilmesi aynı şekilde mısır yetiştirme alanında artırılması yüzünden su sıkıntısının başgösterdiği belirtiliyor. Su sıkıntısı nedeniyle tarlalardaki ürünlerin kuruma noktasına gelmesi nedeniyle çitçilerin sorumlular hakkına suç duyurusunda bulunacağı gelen bilgiler arasında.
 
Tarım alanında nam salmış bir kenttir Çanakkale. Domatesi, çileği, biberi, karpuzu ve birçok ürünü adeta birer marka durumunda. Özellikle Çanakkale domatesi, Türkiye genelinde herkesin bir an önce çıkmasını beklediği ürünlerin başından geliyor. Bu ürünlerin en çok yetiştirildiği yerlerin başında ise Batak Ovası geliyor. Merkeze 25 kilometre uzakta bulunan Kumkale ve Çıplak köylerinin de içinde bulunduğu geniş ova verimliliği ile tanınıyor. Çanakkale Boğazı’ndan gelen rüzgarın etkisi ve verimli toprakları ile başta domates olmak üzere bir çok kaliteli tarım ürünü buradan çıkıyor. Tadı ve kokusu ile buradaki ürünler yurtdışına ve Türkiye’nin birçok bölgesine gönderiliyor.

SU SIKINTISI YAŞANIYOR
Bu kadar verimli topraklarda üretim yapan çiftçiler su sıkıntısı nedeniyle zor durumda. Buraya su 105 kilometre uzakta bulunan Bayramiç Barajı’ndan geliyor. Buradan gelen su da gözönünde bulundurularak ovada tarım ürünlerinin planlaması yapılıyordu. Suyun en çok harcandığı çeltik planlanın iki katı kadar alanda üretimi yapılmasına izin verildi. Aynı şekilde suya en çok ihtiyaç duyulan mısır da 3 bin 224 hektara çıkartıldı. Batak ovasında ayrıca 876 hektar sebze, 108 hektar hububat, 2 bin 337 hektar meyve ve bin 264 hektar yem bitkisi üretiliyor.
Plansız üretim nedeniyle bu yıl Batak Ovası’nda su sıkıntısı yaşanıyor. Uçsuz bucaksız tarlalar şimdi içindeki ürünlerin kuruma tehlikesi bulunuyor.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR
Aynı zamanda Bayramiç ilçesinin de hem tarım hem de içme suyu ihtiyacını karşılayan Bayramiç Barajı’ndan su ovaya getiriliyor. Daha önce Truva Su Birliği bu işe bakarken şimdi Devlet Su İşleri’ne (DSİ) bağlı Bayramiç Su Birliği bu işin planlamasını yapıyor. Bu plansız üretim izni nedeniyle Bayramiç barajı 1 Haziran 2019 yılında doluluk oranı yüzde 100 iken 1 Haziran 2020 de yüzde 76’ya düştü. Bu yüzden bölgede su sıkıntısı çekiliyor. Su sıkıntısı nedeniyle tarlalarda üretimin kuruma noktasına geldi. Ürünleri kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalan çiftçilerin sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

 Arzu Baladur


Kaynak: İHA