Çanakkale ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Kamu Binaları Envanter Sistemi (KAYES) çalışmalarının Ezine ve Ayvacık ilçelerinden Başladığını bildirdi.
 
Cumhurbaşkanlığının 2019-2023 Programında ve 11. Kalkınma Planında, “Afet Yönetimi” başlığı altında yer alan, olası afetlere karşı kamu binalarının risk envanterinin belirlenerek gerekli görülenlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar, belirlenen altı pilot ilden biri olan Çanakkale’de Ezine ve Ayvacık ilçeleriyle başladı.
 
Ezine’de yapılan Kamu Binaları Envanter Sistemi (KAYES) toplantısına İl Müdürü Ömer Bolat, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, ilçe yazı işleri müdürü, Muhtarlar Derneği Başkanı ve görevlendirilen teknik personeller katıldı. Ayvacık’ta yapılan toplantıda da İl Müdürü Ömer Bolat’ın yanı sıra, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan yer aldı.
 
İl Müdürü Ömer Bolat, toplantıların açılış konuşmalarında “Aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde olası bir afet sonrasında kamu binalarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması, kamu hizmetlerinin aksamaması, deprem performanslarına esas incelemelerin doğru ve hızlı bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır” dedi. Bolat, çalışmanın ilimizdeki planlamaları ve önümüzdeki süreç hakkında da bilgi verdi. Buna göre; envanter kapsamında il merkezi, ilçeler, köyler ve mezralar dahil olmak üzere tüm kamu binalarına girilerek ekiplere verilecek tabletlerde bulunan web tabanlı yazılım üzerinden kamu binası bilgileri toplanacak ve deprem dayanımı açısından yapısal kusurları tespit edebilmek amacıyla binalarda fotoğraflar çekilerek envanter oluşturulacak. Kamu binası niteliği olan okul, hastane, yurt, lojman, idari bina, cami (ibadethane), belediye, vergi dairesi, ulaştırma binaları, cezaevleri, özel okul, özel hastane vb. yapıların envanter sistemi oluşturulacak. Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait binalar envanter çalışması dışında tutuldu. Söz konusu çalışmalar ildeki dâhilindeki belediye başkanlıkları ve kamu kurumlarında görev yapan inşaat mühendisi, mimar ve inşaat teknikeri personellerce yapılacak.
 
Ayvacık ve Ezine ilçelerinde başlayan Kamu Binaları Envanter Sistemi (KAYES) çalışmaları için en az biri İnşaat Mühendisi olmak üzere iki kişilik beşer ekip oluşturularak,  belediye başkanlıklarından ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından teknik personeller görevlendirildi. Muhtarların yapılacak çalışmaya refakat edeceği kaydedilirken, çalışmaların Kurban Bayramı sonunda başlayarak 3 hafta sürede tamamlanması planlanıyor. İlin Kamu Binaları Envanter Sistemi Çalışmaları, diğer ilçe ve köyler de de gerçekleşerek tamamlanacak.
 


Kaynak: Haber Merkezi