Av yasağının başlamasıyla beraber karaya çekilen teknelerin onarım zamanları başladı. Çanakkaleli ustalar tekneleri yeni av sezonuna hazırlamaya devam ediyor.

Çanakkaleli balıkçılar, 1 Eylül’de başlayacak olan yeni av sezonu için hazırlıklara başladı. Sezon öncesi karaya çekilen tekneler ustalara emanet edildi. Teknelerin bakım ve onarımını gerçekleştiren ustalar, av sezonuna kadar ekmek teknelerini hazır hale getirmek için uğraş vermeye devam ediyor.

Kayıkhanede senelerdir tekne onarımı yaparak geçimini sağlayan usta Murat Acar, tekne onarımının içine iyice girmeden anlaşılamayacak kadar zor olduğunu söyledi. Her teknenin en az yılda bir kere karaya çekilip bakımın yapılması gerektiğini vurgulayan Acar Sarıçay’ın da teknelere zarar verdiğinin altını çizdi. Acar, “Tekne olayında içine girmeyince belli olmuyor. Söktükçe bakım onarım artıyor. 10- 20 günü buluyor. Teknenin boyu ve genişliği de önemli. Teknenin onarımı çürüğüne göre, kişinin istediği şeylere göre değişebiliyor. Yıllık karaya çekme, altının temizliğinin yapılması gerekiyor. Teknenin dış bakımı için yılda bir kere karaya çekilmesi gerekir. Sarıçay sığlaşmış olduğu için teknelere ufak zararlar verebiliyor. En derin yeri yaklaşık olarak 1,5 metre olduğu için su da çekildiği zaman bazen motorlar oturuyor, yan yatabiliyor. Bazen su gün içerisinde bile çekilebiliyor rüzgâra da bağlı olarak” ifadelerini kullandı.

“SKALA ÇOK GENİŞ”
Tekne imalatında dikkat edilmesi gereken noktaları bir bir açıklayan Acar sözlerine şu şekilde devam etti; “Teknede, kayıkta ağacına dikkat etmek gerekir. İlk başta yaptırırkenki ağacı. Biz mesela kestane kullanıyoruz yeni tekne imalatlarında. Dış genelde çam olur. Müşterinin isteğine göre de değişir tabi. Ahşap olarak meşe kullanılır, bulunabilirse dut mesela. Macun falan da çok önemli boyada. Marka marka yani hepsinin fiyatları ona göre değişiyor. Epoksil macun kullanılır, vernik kullanılır. Müşterinin bütçesi de önemli. Çünkü tekne olayında skala çok geniş. Malzemesinde, boyasında, ahşabında skala çok geniş. Müşterinin bütçesi iyiyse ona göre malzeme kullanılır. Kaliteli macun kullanılır. Tekne biraz lükse de giriyor zaten.”

“HER SENE ÇEKMEZSEN MASRAF ARTAR”
Her sene en az bir kere teknelerin bakım ve onarımı için kıyıya çekilmesi gerektiğini söyleyen usta Murat Acar sözlerine şu şekilde son verdi; “Bunlar genelde oltacı teknesi av teknesi değil. Sezondan önce şu anda bakım zamanı. Ama balıkçı teknelerinin sezonu da şimdi değil. Kendi sezonlarına göre balıkçılar bakım zamanlarını ayarlıyor. Teknenin her sene o dış bakımının olması lazım. Altının kazınması lazım yosun oluyor mesela. Midyeli falan oluyor, onlar zararlı. Öbür türlü bakımının masrafı daha çok artar. Her sene çekmezsen masraf artar.”
 
Muzaffer Cirtel