Gökçeada’da bulunan ve ‘Tuz Gölü’ olarak bilinen sulak alan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün düzenlediği Gökçeada Lagünü Sulak Alan Yönetim Planı Çalıştayı düzenlendi. 2019 yılında gerçekleştirilen 267 sayfalık nihai rapor baz alınarak 5 yıllık nihai faaliyet planı oluşturmak için yapılan çalıştay Çanakkale Parion Otelde gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayının açılış konuşmasını Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge (Bursa) Müdür Yardımcısı Nurbey Zeki Engin yaparak katılımcılara hoş geldiniz dedikten sonra sözü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden Uzman Şerif Hızlı’ya bıraktı. Gökçeada Kefalos Lagününü florası ve faunası konusunda bilgilendirme yapan Hızlı sözü Aktel Şirketler Grubu Genel Müdürü ve Çevre Mühendisi Mustafa Tel’e çalıştayın moderatörlüğünü yapması için bıraktı.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin kendilerine gelen nihai raporun çok fazla eksiklik içerdiğinden bahisle örnekler vererek bu raporu baz alırsak oluşturulacak nihai raporun hatalı olacağını belirterek çalıştayının Gökçeada’da yapılmıyor olmasına da sitem etti. Bu çalıştayın var olan hataların düzeltilerek faaliyet raporu oluşturulması için düzenlendiğini ve pandemi nedeniyle bazı eksikliklerden kaçınılamadı yanıtıyla ara verilen oturum içilen çaylardan sonra tekrar başladı. Gökçeada’nın özel durumunu detaylı olarak katılımcılara açıklayan Ünal Çetin hazırlanacak faaliyet raporunun adanın özel durumundan bağımsız ele alınamayacağını örneklerle anlattı. Konuşmasında verdiği örnekler ile bazı katılımcıları şaşırtmayı başaran Başkan Ünal kürsüden ayrılırken özellikle çalıştaya Gökçeada’dan katılan katılımcılardan yoğun alkış aldı. Kefalos Lagün alanının sahiplik yapısının karmaşıklığından- lagün yakınındaki vahşi çöp toplama alanının olumsuz etkisine, lagün yakınındaki tarım alanının göle etkisinden- plajdaki işletmelerin ne olacağına kadar çok fazla konunun tartışıldığı çalıştayda gerekli notlar alınarak gün sonlandırıldı.

Damla Şener Okdaş