Koronavirüs nedeniyle mekanlara gitmeyen vatandaşlar Yeni Kordon’a akın ediyor. Akşamları kordon tıklım tıklım doluyor. Vatandaşlar ailece kamp sandalyesini alıp plaj kısmında yerini alıyor. Kalabalığın gittikçe artığı bölgede alkol tüketimi yasak olmasına rağmen adeta alemcilerin mekanı oldu. İçkinin su gibi aktığı yerde dengesini kaybedenler çevredeki vatandaşları rahatsız ediyor. Kavgaların eksik olmadığı kordonda vatandaşlar bu durumdan şikayetçi.
 
Havaların ısınması ile vatandaşlar akşamları evde oturma yerine daha çok dışarı çıkmayı tercih ediyor. Pandemi nedeniyle virüsten korkan vatandaşlar daha çok açık hava alanlarını tercih ediyor. Bu konuda şanslı olan Çanakkale şehri merkezinde vatandaşlar Özgürlük Tepesi, eski kordon, yeni kordon ve parklara akın ediyor. Son zamanlarda vatandaşların en çok tercih ettiği yerlerin başında ise yeni kordon geliyor.
Bölgede yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ve kumsalın olması vatandaşları buraya çekiyor. Işıl ışıl olan yeni kordonda akşamları vatandaşlar plaj kısmını daha çok tercih ediyor. Kamp sandalyesini, kilim ve benzeri ihtiyaçlarını alan vatandaşlar buraya akın ediyor. Kimisi ailece akşam yemeğini burada yiyiyor, kimisi ise termosa doldurduğu çayını burada yudumluyor. Gençlerin bazıları da gitarını alıp burada hep beraber müziğin keyfini çıkarıyor.

YASAK AMA ALKOL TÜKETİLİYOR
Her yaşta ve her kesimden vatandaşların geldiği bu alanda alkol tüketimi gittikçe artıyor. Özellikle gençler poşetler dolusu alkol şişeleri ile kumsala geliyor. Oysa bu gibi yerlerde alkol tüketimi yasak kanunen.
Kanun şöyle diyor;  “Kabahatler Kanunu bünyesinde, halka açık olan alanlarda alkol tüketimi yasaklanmıştır. Kabahatler Kanununun 35. maddesi gereğince halka açık olan alanlarda alkol tüketmek yasak olarak yer almaktadır.
 
2020 dışarıda alkol kullanmanın cezası ile ilgili madde içeriği: Halka açık olan alanlarda alkol kullanılması sonucunda etrafın huzurunu kaçırmakta olan kişiler 100 Türk Lirası idari para cezası uygulanmaktadır. Alkollü olan kişi sarhoş durumunda ise, tüketilen alkolün sarhoşluk etkisi tamamen geçene kadar güvenlik güçleri tarafından kontrol altında tutulur.

Alkol Tüketimi Yasaklanan Halka Açık Alanlar; Otogar, Meydan, Gar, Sokak, Cadde, İbadethaneler, - Kültürel ve tarihi mekanlar, İnşaatlar, Banka ATM'leri, Mezarlıklar, Kullanılmayan ve terk halinde olan yapılar, Köprü altları, Parklar, Halka açık gezilebilecek yerler ve Sahiller.”

ÖLEM ALAN YOK
Kanunen yeni kordonda da alkol tüketimi yasak olmasına rağmen ne önlem alan var ne de karışan. Poşetler dolusu alkolle gelen ve hatta çilingir sofrasını kuran vatandaşlar saatlerce burada su gibi alkol tüketiyor. Çok alkol tüketen vatandaşlar bir süre sonra sarhoş olunca ortaya çirkin görüntüler çıkıyor. Artık yeni kordonda olaysız akşam geçmiyor. Bölgedeki mekanlar da bu durumda şikayetçi vatandaşlar da. Bölgede polis ekipleri dolaşmasına rağmen bu duruma müdahale etmiyor. Durum böyle olunca vatandaşların nefes aldığı alan çekilmez oluyor. Bir çok vatandaş burada çektiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşarak duruma tepki gösteriyor.

Hülya Öz