Bağışlarla ayakta tutulan çeşmeler için Dernek Başkanı Ramazan Demircan suların ücretli hale gelmesi gerektiğini belirterek, "5 litresi 50 krş 10 litresi 1 TL olursa su herkese de yeter"dedi.


Ağı Dağı Kusca Kestane Menbaa Suyu Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından yürütülen ve Çanakkale’de 1987 yılından beri faal durumda olan 26 tatlı su çeşmesi kendini çeviremez hale geldi. Devlet ve vatandaş bağışları ile ayakta tutulan çeşmeler, gün geçtikçe daha kötü duruma gelmeye başladı. Ağı Dağı Kusca Kestane Menbaa Suyu Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ramazan Demircan konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, çeşmelerin paralı olması gerektiğini savundu.
On dokuz yıldır dernek başkanlığı yapan Demircan, bu işin sadece gönüllülük esasına dayandığını söyledi. Yaptığı işten para herhangi bir gelir sağlamayan Demircan, “Benim bundan beş kuruş bir gelirim yok, gönüllülük esasına dayalı yapıyoruz. Allah rızası için, millete bir yardım için yapıyoruz. Çeşmelerde olan aksaklıkların hepsini ben gideriyorum ama vatandaşın yardımı ile gideriyorum. Kendi cebimden belki para verebilirim ama vatandaşların yardımıyla hallediyorum. 5 lira verse bile 5 liralık makbuzunu kesiyorum. Giderlerimi o makbuzun gelirleriyle hallediyorum. Vatandaşın bir tanesi benden şikayetçi olmuş ama 19 seneden beri ben bunu götürdüm ya gelip de hiç Allah razı olsun diyen biri yokken bir aksaklık oldu mu hemen karşımıza sıkıntı çıkıyor. Sadece ben değilim, benim daha 4 tane asil 3 tane yedek üyem var. Bunların kararıyla biz bu işi yaptık ve belki de daha ilerde de kapatmayı düşündüğümüz çeşmeler var. Ama ne zaman olur onu tabi arkadaşlarla toplanıp görüşeceğiz” dedi.
“PARA İLE ÇEVİRİRSEK BU SU YETER DE ARTAR”
Çeşmelerin bu şekilde kendini çeviremediğini söyleyen Demircan, ücretsiz devam ederse ileride çeşmelerin devam edemeyeceğini vurguladı. Ellerinden kimsenin tutmadığını da söyleyen Demircan, “Biz bunu paralı yapmak istiyoruz fakat yapamıyoruz. Valiliğe, belediyeye gittik olmadı, elimizden kimse tutmadı. Adam 19-20 tane bidon getirmiş, nasıl dolduracak bunları? Para ile çevirmemiz lazım ki o zaman bu su Çanakkale’ye yeter artar. Çeşmeler tarihi değil ama 84 yılında vatandaşlar getirmiş buraya. Öyle devam ediyor, bir derneği var. O zaman elinden tutan olmadığı için bir dernek kurduk. Mesela 5 lira benim aidatım senede. 97 tane üyem var benim, 450-500 lira para yapar. Bu parayla bu çeşmeler yürümez. Oradan buradan para alıyoruz. Belediyeden, özel idareden yardım alıyoruz onunla götürmeye çalışıyoruz. İleride gitmez ama bu. Her sabah 8.30’da benim belediye tahlillerimi alıyor yapıyor saat 3 gibi bize bildiriyor. Senede bir veya iki senede bir Bursa’da yaptırıyorum tahlillerini 4 milyara. Direk çeşmeden geliyor, arıtılmıyor. Benim kaç tane makinem var burada ne gerekiyorsa yapıyoruz. 65 TL’ye ben yeni arıtma koydurdum, Özel İdare, Valilik koydurdu sağolsun. Bizim suyumuz öbür sulardan daha iyi demiyorum, öyle dersem kötülüyorlar beni. Bu suyun arkasında çok az vatandaş var, su alan çok da yardım eden az” ifadelerini kullandı.
“BU KADARINI YAPABİLİYORUM”
Yetmiş dört yaşında olan dernek başkanı Demircan, suların faal durumu hakkında ancak bu kadar başlarında durabildiğini belirtti. İmece usulüyle yardım bekleyen Demircan, taşın altına herkesin el koyması gerektiğini vurguladı. Demircan, “Ben 26 tane çeşmenin başına gidip hayır yapsam bile hepsini kontrol edemem. Daha az önce geldim ben Karacaören’den, depodan. Su ne alemdedir, bunu her gün takip etmem gerekiyor. Bende bir vatandaşım bir insanım bu yaşta bu kadarını yapabiliyorum. Her mahalle biraz uğraşıp yapacak bir şeyleri her şeyi de benden beklemeyecekler. Derneğin dört asil üyesi ve ben bu işlerle uğraşıyoruz senelerdir. Beni en çok üzen şu mahkeme olayı. Ben 74 yaşındayım daha savcı, hâkim kapısına nerden girilir hiç bilmiyorum. Şimdi gittiğimden soracağım. 74 sene sonra geldim ben isterseniz beni kapatın diyeceğim. 30 kilometre yerden geliyor bu su. Dağa gittiğin zaman bir düşünüyorsun. Bilmiyorum çok zor bir durumdayız. Herhangi bir çeşmede arıza durumunda vatandaşların bildirmesiyle haberimiz oluyor. Belediyeyi arıyorlar belediye bize yönlendiriyor genelde. Belediye bizim işimize karışmaz ama yardım yaparlar. O şekilde yani bir vatandaş telefon eder gerekirse ben gönderirim birini yaptırırım. Vatandaştan tek istediğim yardımcı olmaları. Başka hiçbir isteğim yok” söylemlerinde bulundu.
“ŞALDIR ŞALDIR SU AKIYOR”
Çanakkale’ye giren suyun harcanan suya yetmediğini söyleyen Demircan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Millet diyor ki ‘neden akmıyor bu çeşmeler?’, neden akmaz? Para yok para. Dokuz saniyede 17 litre su giriyor Çanakkale’nin deposuna. Çanakkale’de harcanan su dokuz saniyede 23 litre. Bu yoğunluktan dolayı gündüzleri su sıkıntıları oluyor. 26 tane çeşmeden 5er tane musluk olsa yaklaşık yüz küsur çeşme var. Bu çeşmeler sürekli akıyor şaldır şaldır. Depo büyültülebilir. Ben belediyeye, valiliğe müracaat ettim depo istedim. Şu an ki depo vatandaşların 84 yılında yerin altına yaptıkları bir depo. Bu sebeplerle suyun paralı olması lazım. Elli kuruşa 5 kilo su, 1 liraya 10 kilo su şeklinde. Vatandaş o zaman bu suyla bahçe sulayamayacak. Bu suyla bahçeleri çok suluyorlar burada.”

Muzaffer Cirtel