Salı günü kurulan semt pazarında mevsimden dolayı ürün bolluğu yaşandığı için fiyatlarda da düşüş yaşanmasına rağmen, pazarcılar satışlardan memnun olmadıklarını belirtti.

Salı günü kurulan semt pazarı fiyatlarında herhangi bir artış görülmedi. Fiyatların düşük olduğunu söyleyen esnaflar satışlardan memnun kalmadı. Diğer günlere nazaran pazarın boş olduğu gözlemlendi. Pazarda satışların durgun olduğunu savunan esnaf sebebini vatandaşın alım gücüne bağladı. Esnaflara göre pandemide artan satışlarda ciddi azalmalar yaşandı.
Yirmi beş yıldır Pazar esnafı olan İlyas Er, ihtiyacı olan insanın alım gücünü artırdığını söyledi. Fiyatların normal seyrinde yürüdüğünü ifade eden Er, “Pandemi sürecinde satışlarımız fazlalaşmıştı. Şimdi azaldı. Çünkü insanlar evde kalıyordu ve daha çok tüketim yapıyordu. Fiyatlarda bol olursa ucuz olur, az olursa kıt olursa pahalı olur. Şu an normal seyrinde gidiyor. İnsanların rağbeti normal ihtiyacı olan alıyor sonuçta” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİ OLURSAN SATIŞLAR İYİ”
Yerli üretici olan Aşkın Akat ise, fiyat skalasını kendileri belirlediği için bir sıkıntı yaşamadığını söylerken alış gücüne göre fiyat belirlediklerini belirtti. Pandemi sürecini de gayet iyi geçirdiklerini söyleyen Akat, “Pandemide genel olarak biz dışarıdan mal getirdiğimiz için kışın bir yönden iyiydi. Fiyatlar yüksekti. Ona rağmen satış oluyordu. Şu anda kendi malımızı sattığımız için biz fiyatı kendimiz belirliyoruz. Öyle olunca satışlar daha iyi. Çünkü en azından mesela alış gücüne göre fiyatları belirlemeye başlıyoruz biz. Şu anda fiyatları kendimiz tespit ettiğimiz için daha iyi. Yerli üretim olunca en başta piyasa bir yükselir çünkü seradan yerliye geçiyorsun. Daha sonra aşağı yukarı 10-15 gün sonra fiyatlar dengelenir. Üç tip insan var. Sabah gelenler, öğleye doğru gelenler, öğleden sonra gelenler. Öğleden sonra gelenler genellikle dar kesimliler. Ama Çanakkale emekli kenti olduğu için satışlar her zaman belli bir seyirde gider. Şu anda yaz sonuçta. Herkes kendi de mal çıkardı, burada insanların köy bağlantısı da var. Satışlar fena değildir ama buradaki en önemli özellik üretici olmuş olmamızdır” dedi.

“BALIKTA ÇEŞİTLİLİK DE SATIŞ DA AZ”
Yirmi beş yıldır pazarda balıkçılık yapan Ümit Yavaşçalık da normalleşme süreci başladığından beri satışlar memnun olmadıklarını söyledi ve balık yasağı olduğu için çeşitliliğin az olduğunu da belirtti. Yavaşçalık, “Pandemide balık satışları daha fazlaydı çünkü insanlar evinde oturuyordu akşam alışverişine geliyordu. Gıdaya saldırıyordu. Şimdi pandemi bitti, hayat normale döndü. Şu anda da sardalye zamanı, çeşitlilik az. Balık yasağı olduğu için sardalye zamanı. Sardalye dediğin zaten 20 liradan aşağıda satılmıyor, 30 oluyor, 35-40 oluyor. Balığın gelişine göre satış oluyor. Fazla olduğu ucuz oluyor, az geldiği zaman 30-40 oluyor. Şu anda sardalyeden başka bir şey satılmıyor mevsim balığı çünkü. Eylül’de de palamut başlayacak inşallah. Pandemide en çok sardalye, istavrit ve somon balığı satılıyordu. Somonun kilosu 100 TL’ydi. Pandemi başladığı zaman KDV’si düştü o yüzden şu an 30-40 TL’ye düştü. İstavrit az geliyor o yüzden kilosu yükseldi” söylemlerinde bulundu.
 
Semt pazarında ortalama güncel meyve-sebze fiyatları ise şu şekilde; domates 2,5 TL, patates 2TL, kiraz 5 TL, çilek 10 TL, karpuz kilo 2 TL, biber 7 TL.

Muzaffer Cirtel