Meşhur Çanakkale tarla domatesleri tezgahlara gelmeye başladı. Domates tezgahlarda ortalama 3,5 TL civarında satılırken, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, fiyatın düşmesi durumunda çitçilerin zarar edeceğini söyledi.
 
Pek çok vatandaşın pazarda satılmasını beklediği, kilo kilo alıp salça yapmak için satın aldığı, kokusu ve tadıyla pazara geldiğinde yoğun ilgi gören Çanakkale tarla domatesi vatandaşlara buluşmaya hazır.  Domates üretimini ciddi bir iş olduğunu ifade eden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Merakla beklenen Çanakkale tarla domatesi çıktı. Bugünlerde bollaşarak çıkmaya devam edecek. İlk etapta kalite noktasında ciddi şekilde güzel ürünler çıkacağı benziyor. Ama çok zor ve meşakkatli bir işçilikten sonra bu gerçekleşiyor. Çanakkale domatesini Çanakkale’de görmeye başladık. Haftaya çevre illerin hallerinde, çevre illerin pazarında görmeye başlayacağız. Domates ciddi bir şekilde masraflı bir iştir. Dolayısıyla bin metrekare alana bakacak olursak domatesin maliyeti yaklaşık 5 bin lira civarında tutuyor. Buda ciddi bir maliyettir eğer ki hastalıklar konusunda mücadelede başarılı olup da o domatesi alabilirsek 5 bin liralık masrafın içinden çıkmak durumunda kalıyoruz. Dolayısıyla burada fiyat noktasında gerimi iner, ilerimi gider noktasında çok artı ya da eksi bir şey söyleyemem. Ama fiyatın bu seviyelerini koruyacağını düşünüyorum. Bu seviyelerin indiği anda domates üreticilerin domatesten para kazanamayacağını hesaplamalarımıza göre pazarda 3 liranın altına indiği anda bizim tarladan bu domatesi 1 liraya vermemiz anlamına geliyor. 3 liranın altına inmememiz gerekiyor. Ürünün bolluğuna göre bu değişiyor. Pazarda eğer 3 liranın altında domates satılmaya başlarsa domates üreticileri içinde tehlike çanları çalmaya başlar” diye konuştu.

Tuta Ciddi Şekilde Üreticinin Uğraştığı Hastalık Ve Zararlılardan Bir Tanesidir
Konuşmasına devam eden Başkan Kaya, “Tuta kelebeği için bir sürü çalışma yapılıyor. Çiftlilerin kendi deneme yanılma yolları var. Ama ne yazık ki bu zararlının mücadelesinin tam anlamıyla tespit edilmiş değil. Bazı zararlılarla mücadele etmenin yöntemi birlikte hareket etmektir. Dolayısıyla biz o yönde tuta konusunda belli bir mesafe kat edilse de tam anlamıyla tuta zararlısıyla mücadele etme noktasında artık tuta bizim için zararlı değil artık demek istiyoruz ama diyemiyoruz. Ciddi şekilde üreticinin uğraştığı hastalık ve zararlılardan bir tanesidir” dedi.

Damla Şener Okdaş