Gelibolu ilçesine bağlı Yalova köyünde aniden orman yangını çıktı. Şiddetli poyrazın etkisi ile yangın kısa sürede büyürken dumanlar her yeri kapladı. İlk etapta olay yerine 2 uçak, 20 helikopter, 75 arasöz ve çok sayıda işçi sevk edildi. Aynı bölgede daha önce de yangın çıkmış ve günlerce devam etmişti.
 
Gelibolu Yarımadası içinde bulunan Yalova köyü Ilgardere mevkiinde saat 15.00 sıralarında henüz belirlenemeyen bir sebepten dolayı orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın tesiriyle kısa sürede büyüyen yangın dumanı, Çanakkale şehir merkezi başta olmak üzere birçok yerde görüldü. Duman adeta bölgenin ve boğazın üzerini kaplarken, yangın mahalline ekipler gönderildi.
 
GENEL MÜDÜRLÜK DEVREYE GİRDİ
Yangının gittikçe büyümesi üzerine Orman Genel Müdürlüğü devreye girdi. Genel müdürlük ateş kuşlarının Çanakkale için havalandığını açıkladı. Bölgeye ilk etapta 2 uçak, 20 helikopter, 75 arazöz, 7 dozer sevk edildi. Muğla'dan gelen yangın söndürme uçağının 15 ton su kapasiteli olduğu, diğer helikopterlerin ise 2,5 ton su kapasiteli olduğu açıklandı.

Şiddetli poyraz nedeniyle yangın hızla ilerledi. Yangına hem karadan hem de havadan müdahale edildi. Havadan müdahale yapan uçak ve helikopterlerden çekilen ilk görüntüleri ise yangının büyüklüğünü ortaya koydu. Yangının kontrol altına alınması için herkes adeta seferber oldu.

YALOVA KÖYÜ TAHLİYE EDİLİYOR
Çanakkale Gelibolu Tarihi Yarımadası'ndaki orman yangını sebebiyle yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Yalova köyünün tedbir amaçlı boşaltıldığı bildirildi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, İkinci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ile ilçe kaymakamları bölgede inceleme yaptı. Tehdit sebebiyle yaklaşık 300 nüfuslu Yalova köyünün tedbir amaçlı tahliye edildiği belirtildi. Yangın köyün yakınlarındaki ayçiçeği tarlasına da sıçrarken, tarım alanlarında da zarar olduğu öğrenildi.
 
BAKAN PAKDEMİRLİK AÇIKLAMA YAPTI
Gelibolu ilçesindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevlere söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale ediliyor. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli yangın ile ilgili kısa bir açıklama yaparak, "Çanakkale'deki yangına, 20 helikopter, 107 arasöz , 400 personelle müdahale ediliyor. Bütün ekiplerimiz orada." dedi.
 
Mehmet Kuzey
Foto: İHA-DHA-Alan Başkanlığı