Borçlanma ve kefalet yetkisi isteği hem İl Genel Meclisi’nden hem de komisyondan 2 sefer RED cevabı alan GESTAŞ, Muğla’ya tayini çıkan eski Vali Orhan Tavlı tarafından gönderildiği İl Genel Meclisi’nin komisyonu tarafından üçüncü kez RED cevabı aldı. Komisyonun kararı önümüzdeki ayın ilk haftasında İl Genel Meclisi Toplantısı’nda gündeme gelecek ve oylanacak. Komisyonun verdiği kararın yine meclis üyeleri tarafından onaylanacağı konuşuluyor.
 
Çanakkale’nin en büyük şirketlerinden  ve markalarından biri GESTAŞ. Yüzde 99 hissesi Çanakkale Özel İdaresi’ne ait olan ve tamamı Çanakkale halkının malı olan GESTAŞ, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Balıkesir’in Marmara adasına seferler düzenliyor. Türkiye’nin önemli deniz şirketlerinden biri olan GESTAŞ’ta işlerin yolunda gitmediği bir süredir kentin gündeminde.

Kısa süre öncesine kadar kasasında 16 milyon TL bulunan GESTAŞ, genel müdürün değişmesinin üzerine yaklaşık 5 ay geçtikten sonra İl Genel Meclisi’ne borç para başvurusunda bulunması ile dikkat çekmişti.  GESTAŞ’ın içinde bulunduğu ekonomik sorun borçlanma ve kefalet yetkisi için İl Genel Meclisi’ne başvurması ile ortaya çıktı. Adeta para basan şirket, şimdi ısrarla il genel meclisinden borçlanmak için yetki istiyor.

ÜÇÜNCÜ KEZ MECLİSE GELDİ
GESTAŞ ilk olarak il genel meclisine başvurarak yetki istemişti. Bu yetki, çoğunluğu elinde bulunduran CHP’li il genel meclis üyeleri tarafından reddedildi. Dosya bu sefer Muğla’ya tayini çıkan Çanakkale Eski Valisi Orhan Tavlı tarafından tekrar meclise gönderilmişti. Komisyona havale edilen GESTAŞ dosyası, komisyonda kabul görmedi ve bu şekli ile il genel meclisi gündemine geldi. İl genel meclisinde ikinci sefer RED cevabı aldı. Meclis üyelerinin çoğunluğunun vize vermediği GESTAŞ dosyası, eski vali Tavlı tarafından tekrar il genel meclisine gönderildi.

KOMİSYON KARARI OLUMSUZ
Bu ayın 15’inde il genel meclisi gündemine gelen dosya tekrar komisyona havale edilmişti. Dosya komisyonda ele alındı. Geçen hafta toplanan komisyon gelen evrakları inceleyerek karar verdi. Oy çokluğu ile GESTAŞ dosyası komisyon tarafından RED cevabı aldı. Komisyonun verdiği karar bu sefer Temmuz ayının ilk haftasında yine il genel meclisi üyelerinin oyuna sunulacak. İl genel meclis üyelerinin üçüncü kez GESTAŞ’ın isteğini geri çevireceği konuşuluyor.
 
Arzu Baladur