Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Manisa’nın Saruhan ilçesinde meydana gelen ve Çanakkale’de de hissedilen 5.5 şiddetindeki depremin ardından açıklamalarda bulunarak, “Ülkemizde olan her deprem bana istemeyerek Çan, Bayramiç dolayındaki fayların deprem potansiyelini hatırlatıyor. Bugün Gölmarmara Sazoba da 5.5 büyüklükte deprem yaşadık. Bu deprem bizler için hiç sürpriz olmayan bir deprem” dedi.
 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nın merkez üssünü Manisa'nın Saruhanlı ilçesinin kırsal Kumkuyucak Mahallesi yakınları olarak saptadığı deprem, saat 10.21'de meydana geldi. Yerin 9.29 kilometre derinliğinde olan deprem, Manisa kent merkezi ve ilçelerinin Çanakkale’de de  hissedildi. Meydana gelen depremin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

BİGA-ÇAN FAY ZONU 287 YILDIR 7 DEN BÜYÜK DEPREM YARATMADI
Prof. Dr. Doğan Perinçek yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde olan her deprem bana istemeyerek Çan, Bayramiç dolayındaki fayların deprem potansiyelini hatırlatıyor. Bugün Gölmarmara Sazoba da 5.5 büyüklükte deprem yaşadık. Bu deprem bizler için hiç sürpriz olmayan bir deprem. Bilindiği gibi Manisa dolayında özellikle son 3 ayda olmak üzere bir yıldır depremler devam ediyor. Bölgede bir fay üzerindeki deprem komşu fayı tetikliyor. Bu nedenle Akhisar - Kırkağaç- Soma- Gölmarmara dolayında binlerce deprem yaşadık. Üstteki harita Manisa dolayında son 30 günde olan depremleri gösteriyor. Bu haritaya dikkatli batığımızda Gölmarmara yakınında bu sabah olan 5.5 büyüklükteki deprem öncesi geçtiğimiz bir hafta içinde aynı faylar üzerinde daha küçük depremler olduğunu görüyoruz. Bu nedenle  5.5 büyüklükteki deprem sürpriz değil demekteyiz. Bölgede devam eden deprem aktivitesinin doğal sonucu olarak yaşanan bir deprem ile yüz yüzeyiz. Hatta ben biraz daha ileri giderek bu sabah olan depremin önceki aylarda olan depremlerin tetiklediği artçı bir deprem olarak bile adlandırabilirim. Gölmarmara depremini ana deprem kabul edersek, artçı depremlerin sayısı hızla artarak devam ettiğini ve an itibarıyla a sayısının 25 dolayını aştığını görüyoruz. Peki Çan - Bayramiç hattında son bir ay içinde neler oldu. Bunu da alttaki ikinci haritada inceleyelim. Haritada siyah ile işaretli elipsin iki ucuna bakalım. Buralarda son 30 gün içinde deprem yoğunluğu görüyoruz.  Ayrıca elips içinde ortada Çan yakınında küçükte olsa deprem odak yoğunlaşması var. Biga-Çan fay zonu 287 yıldır 7 den büyük deprem yaratmadı. Bayramiç güneyindeki Evciler Fayı ise aktif olmasına rağmen kayıtlara geçmiş 7 den büyük deprem yaratmamış. Bu nedenle de en tehlikeli fay Evciler Fayı olarak nitelendirilebilir”
 
Muzaffer Cirtel