Çan’da devam eden sera hakkında bilgi veren Çanakkale Ziraat Odası İsmail Kaya, “Çanakkale’de yavaş yavaş sera bölgeleri oluşmaya başlıyor, seracılık ön plana çıkmaya başlıyor ama topraksız tarım yapılan Çanakkale’de ilk sera” dedi.

Çanakkale Ziraat Odası kentte devam eden sera çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Geçtiğimiz hafta Çan ilçesinde Çanakkale Seramik Fabrikaları’nın boşa gidecek olan atık baca gazlarının üretime kazandırılması amacıyla, bu gazlarla ısıtılan bir serayı ziyaret ettik. 100 dönümlük bir alanda olan kapalı sera alanını ziyaret ettik. Birinci özelliği; oradaki fabrikaların kullanılmazsa uçup gidecek olan atık gazları ile ısıtılan ve topraksız tarım yapılan bir seraydı bu. Daha az ilaç kullanılan bir seraydı. Topraksız olması önemli. Bir diğer önemli nokta ise, ayrıca artık hiçbir şekilde kullanılmayacak olan gazlar seranın ısınması için kullanışmış ve ciddi şekilde yatırım yapılmış. Çanakkale özelinde konuşacak olursak, Çanakkale’ye örnek olacak bir proje.  Bu projeye yatırım sağlayanları tebrik etmek lazım” dedi.
 
BÖLGEDE BU SERA ÖRNEK OLACAK
Sera hakkında değerlendirmelerde bulunan İsmail Kaya, “Çanakkale’de yavaş yavaş sera bölgeleri oluşmaya başlıyor, seracılık ön plana çıkmaya başlıyor ama topraksız tarım yapılan Çanakkale’de ilk sera. Çanakkale’nin tarımına yardımcı olacaktır bu sera çünkü bakma, anlama açısından bilmek gerekiyor. Bilmek içinse, görmek, birinin anlatması gerekiyor. Bölgede bu sera örnek olacak.  O yüzden üreticilerimizin bu tarzda yatırımları yerlerinde görmesinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Biz de bu anlamda üreticilerimize bunu anlatabilmek adına Çan’da yaptığımız İl Koordinasyon Toplantısı’ndan sonra Çan’da kurulmuş olan ve oradan ülke içine ve yurtdışına ürün satan bir serayı ziyaret ettik. Orada görüş alışverişinde bulunduk, kendi noksanlarımız vardı, bilmediğimiz konular vardı. Noksanlıklar üzerinde fikir alışverişinde bulunduk. Bizim için çok kıymetli geçti. Ben tekrar o yatırımı oraya kazandıranlardan, emek verenlerden hepsine teşekkür ediyorum. Ayvacık bölgesinde, özellikle bu jeotermal yeraltı sıcak suların çıktığı, termal turizmde de kullanılan suların, tardımda da kullanılarak bir sera projesi gündemde ve çok kıymetli bir proje. Orada da topraksız tarım olacak. Ayvacık bölgesinde, yaklaşık 3 bin dönüm alanın üzerine 25’er dönümlük seralar yapılacak. Çan’daki seranın bir benzeri olacak. Çan’daki sera fabrikanın atık gazlarının ısısı kullanılıyordu, burada ise jeotermal su ile ısıtılıp, bütün altyapı hazırlanmış olacak” şeklinde konuştu.

BİZ BİR ÜRÜNÜN ÜSTÜNE YOĞUNLAŞMIŞ BİR İL DEĞİLİZ 
Ayvacık’ta kurulacak seranın alt yapısının devlet tarafından yapılacağını söyleyen Kaya, “Ayvacık’ta kurulacak olan seranın bütün altyapısını devlet yapacak. Önemli olmasının sebebi şu; bu devletin bir projesi, bakanlığın projesi. İl müdürlüğümüz ile beraberce takip ettiğimiz bir proje. Ama çok güçlü bir proje. Kıymetli olmasının nedeni ise şu; Ezine’ye tarım OSB’si yapılıyor. Bu yapılınca orada birçok tarım ürünü işlenecek. Tarımda ürettiğimiz domatesimizi, şeftalimizin, karpuzumuz bölgemizde ne yetişiyorsa orada işlenecek. Bu seralarda da, oraya mal temini yapılacak. Çanakkale bölgesinin şöyle dezavantajı var; bir sürü ürünün bir arada yetişmesinden ötürü Çanakkale’ye fabrika kurulmak istenmiyor çünkü yeteri kadar ürün bulamadığı için. Biz bir ürünün üstüne yoğunlaşmış bir il değiliz. İklimimizden dolayı 110 tane üretebildiğimiz ürün var. Bunların 30 tanesi de ülke sıralamasında ciddi yerlerdeyiz. Dolayısıyla Ayvacık bölgesindeki sera tamamlandığında, bizim OSB’nin ikinci ayağı olacak. O yüzden bu o kadar kıymetli ki. Ezine’ye tarım OSB’sinin altyapısı bitti, şimdi fabrikalar kurulmaya başlanacak. Biz eğer ki bu projede başarılı olursak, devlet altyapı imkanlarını oraya sera kuracak üreticilere sağlanacak ve orada biz ciddi şekilde ürün üreteceğiz. Çan’da olan sera bu seranın minyatürü. Belki 250 tane sera olacak orada. Orası tam faaliyete geçtiğinde tarım OSB’sine de çok ciddi mal aktarımı, hammadde üretimi yapacağız, ülke içindeki metropol kentlere de ürün gidecek. Komşu ülkelere de o bölgeden ihracat kapılarını açılacağını düşünüyorum. Böyle iyi projeyi Çanakkale’ye kazandıranlara teşekkür etmek lazım. bizim de yapmamız gereken böyle verimli, böyle kazançlı projelere sahip çıkmak ve üreticilerimizi bu projeyi dahil etmek için çalışmak” dedi.
 
25 DÖNÜM TOPRAKSIZ TARIM YAPMAK İÇİN BÜYÜK PARALAR GEREKİYOR
Yapılacak projenin pahalı olduğunu söyleyen Kaya, “25 dönüm topraksız tarım yapmak için büyük paralar gerekiyor ama biz toplu hareket ederek, dayanışma sağlayarak bu projenin içinde yer almamız gerektiğinin mutlaka altını çizerek söylüyorum. Üreticilerimiz ile beraber o projenin içinde olmak için her türlü girişimi, destekleyici çalışmaları yapacağız. Bu projenin içinde çevredeki projeler de yer alsın diye biz elimizden geleni yapacağız. Kimsenin önü kapalı değil ama masraflı bir iş olmasından dolayı, bir araya gelerek bu projeye yön verebileceklerini düşünüyorum. Eskiden bir imece kültürü vardı, bu kayboldu. Bu çalışmalarla bu kültürün tekrar kazanılacağını düşünüyorum. İlk etapta iş adamlarından da talep olacak. Bazı büyük holdingler pazar yerlerinde tezgah açacak duruma geldiler bu tehlikeli bir şey. Bunlar küçük esnafın önünü kapatan şeyler. Dolayısıyla küçük esnaf ve üretici de bunu görerek birlikte hareket ederek mücadele edebileceğimizi göreceğiz. Bu imece kültürünün tekrar kazanarak, sermayelerimizi de yeri geldiğinde havuzun içine atarak mutlaka projede olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu projenin içinde mutlaka bizim üreticilerimizin yer alması gerekiyor” diye konuştu.
Damla Şener Okdaş