Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale- Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, açıklanan Tatil Kredisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Türkiye, pandemi konusunda çok ciddi bir sınav verdi ve bütün dünyaya rüştünü ispatladı. Artık siyasetin bir kenara bırakılıp, uçuşlar açıldıktan sonra Türkiye’ye daha fazla Alman turistin gelmesini turizmciler olarak bekliyoruz “ dedi.
 
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı sağlık alanın yanında ekonomik anlamda da büyük zarara uğrattı. Salgından ekonomik olarak etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Koronavirüs ile mücadelede normalleşme adımlarının atılmasıyla, turizm işletmeleri umutlandı. Seyahat yasağının kalkmasıyla işletmeler çalışmalarına başladı. Öte yandan geçtiğimiz gün açıklanan Tatil Kredisi turizm işletmelerini ümitlendiren bir başka konu oldu.  Seyahat acenteleri ile yapılacak anlaşmalar doğrultusunda vatandaşların, kredi kartlarıyla 3 ay ödemesiz, devamında 15 taksitle ödeme ile toplam 18 ay peşin fiyatına, faizsiz satın alabilmeleri imkanı turizm işletmecilerini sevindirdi.  TÜRSAB Çanakkale- Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, açıklanan Tatil Kredisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
 
 
TURİZM SEKTÖRÜ BU ÜLKENİN BACASIZ FABRİKASIDIR
 
TÜRSAB Çanakkale- Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, Tatil Kredisinin turizm işletmeleri için önemine vurgu yaparak, “Maliye Bakanlığı’nın aldığı yeni karar gereği seyahat acentaları hizmetlerinde tatil ve otel satışlarında 18 taksit imkanı sunulması turizmci için önemli bir gelişme. Seyahat acentaları, otellerimiz zaten bir beklenti içerisindeydi. Bu süreçte alınmış doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bazı ulusal kanallarda turizmcilerle ve ücretin 18 aya bölünmesi ile ilgili olumsuz haberler yapıldı ama bütün herkesin dikkatini çekmek istediğim bir konu var; turizm sektörü bu ülkenin bacasız fabrikasıdır, hizmet ihracatçısıdır, ülkeye döviz getiren en önemli sektördür. Ülkenin döviz borcunu ödeyecek, ülkeye döviz getirecek olan birinci derecede aktördür. Dolayısıyla ulusal kanaldaki bazı yayın kuruluşlarının yaptığı yorumları üzülerek okuduk. Devletimizin attığı adım için olumlu görüş bildirmek isteriz. Bunu sektöre yansımasını en kısa dönemde göreceğimizi düşünüyoruz. Bunalmış, uzun zamandır hareket edemeyen, evinde kalmış vatandaşımız için de bir rahatlama olacaktır. Kültür Bakanlığı’nın genelgesi yayınladı, otellerimiz bu konuda bütün tedbirleri aldı. Hiçbir otelimizin eksiği yok, çok ciddi sermaye ayırdı bütün otellerimiz. Yeniden yapılandılar; masaların üstündeki kaşık, bıçağı poşetlemekten tutun da otelin dezenfektasyonuna kadar, girişlerdeki hijyenik önlemlere kadar birçok konuda ciddi yatırımlar yaptılar. Para girişinin olmadığı bu dönemde böyle bir harekette bulundular. Seyahat acentaları da aynı şekilde. Gerekli önlemlerimizi aldık. Taşıma ile ilgili araçlarımız dezenfekte edildi. Bütün hijyenik malzemeler tamamlandı, bundan sonra sadece iyi hizmet verebilmeyi hayal ediyoruz. 18 ay taksit konusu beklediğimiz ve mutlu olduğumuz bir karar oldu” diye anlattı.
 
 
TÜRKİYE, PANDEMİ KONUSUNDA ÇOK CİDDİ BİR SINAV VERDİ
 
Başkan Ahmet Çelik, Avrupa Birliği son zamanlarda aldığı kararlarda, kendi birlik bünyesindeki ülkelerde dolaşım serbestliği ilan ettiğini söyleyerek, “Bir liste yayınlanmıştı ve bu listede Türkiye yoktu. Bu konuda Almanya’daki seyahat acentalarının Alman halkına ve Almanya’da yaşayan Türklere en çok sattıkları ürün ve bölge Türkiye destinasyonu, Türkiye’deki oteller ve turlar. Dolayısıyla Alman turizm sektörü, Türkiye’ye müşteri getiremeyeceklerinden dolayı ciddi rahatsız ve bu konudan mustarip. Acentalar Birliğinin yapmış olduğu açıklama doğru, Türkiye birçok ülkeye nazaran pandemi sürecinde çok ciddi önlemler adlı ve girişimlerde bulundu” diyen Çelik, “Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir dizi sertifikasyon sistemi ile ilgili bilgi yayınladı. Birçok otelimiz bu sertifikayı almak için başvurdu ve çalışmaları devam ediyor. Bundan ziyade Kültür Bakanlığımız bir genelge yayınladı otellerde salgın süresince yapılması gerekenlerle ilgili. Yine otellerimiz bütün çalışmalarını yaptılar hatta bununla ilgili olarak uluslararası bağımsız bir firmaya bu konuyla ilgili bir denetimde bulundurdu. Uluslararası ölçekte geçerliliği olsun diye Kültür Bakanlığı ve bundan da geçtik. Bunun tamamen siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz çünkü başka hiçbir sebep kalmadı. En kısa zamanda Almanya’nın listesinde yer almamız gerektiğini düşünüyorum ve karantina sürecinin ülkeler arası uçuşları anlamında kalkmasını bekliyoruz. Yakın bir tarihte Antalya’da Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye’deki büyükelçilerin davet edileceği bir toplantı düzenleneceğini söyleyen Çelik, şunları ifade etti: “Kültür Bakanımızın önemli bir açıklamada bulunacağını düşünüyorum. Ülkemiz bu süreçte ne gibi çalışmalar yaptı, turizmde ne kararlar alındığı ile ilgili açıklama olacağını düşünüyorum. Almanya’daki seyahat acentaların Türkiye’ye Covid 19 sonrası güvenli ve hijyenik bir destinasyon olduğunu söyleyip, seyahatlerin başlamasını vurguluyorsa Türk acentaları olarak bizler de aynısını söylüyoruz. Almanların en çok tatil yaptığı destinasyonlardan bir tanesi Türkiye. Türkiye, pandemi konusunda çok ciddi bir sınav verdi ve bütün dünyaya rüştünü ispatladı. Artık siyasetin bir kenara bırakılıp, uçuşlar açıldıktan sonra Türkiye’ye daha fazla Alman turistin gelmesini turizmciler olarak bekliyoruz” diye konuştu.
 
 
Mehmet Kuzey