Çanakkaleli serbest dalış dünya rekortmeni Şahike Ercümen, 'Dünya Tütüne Hayır Günü' nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile video konferans sistemiyle bir araya gelerek günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirdi.
 
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs dolayısıyla Çanakkale'deki evinde kendini karantinaya alan milli sporcu Şahika Ercümen, 31 Mayıs 'Dünya Tütüne Hayır Günü' nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gençlerle düzenlediği video konferans toplantısına katıldı. Erdoğan, tütüne ve tütün ürünlerinin zararlarına karşı özellikle gençlerin arasında bilinçlenmeyi artıracak bu buluşmanın hayırlara vesile olmasını diledi.

Video konferans sistemiyle gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşan Çanakkale milli sporcu Şahika Ercümen, "Pek çok deniz yüzeyi ve su altı çalışmalarında sigara izmariti en fazla karşılaştığım atıklar arasında. İnsan yaşamayan Antarktika Kıtası'nda yaptığım dalışta bile sigara izmaritine rastladım" ifadelerini kullandı.

Ercümen'in bu sözlerinin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Şahika aslında tütünün ne olduğunu, tütünün insan vücudundaki zararları en iyi bilen, en iyi yaşayanlardan bir tanesi. Zira en iyi dalış yapan sporcularımızdan da olması hasebiyle gerçekten bu dalışlarda insanın solunum noktasındaki ihtiyacını en iyi yaşayanlardan bir tanesi. Böyle bir sigara alışkanlığı falan olsa dalışları yapmak da mümkün değil. Öyle mi Şahika? Bütün gençlere örnek. Şahika ablaları, kardeşleri nasıl sigarayı içmemek suretiyle zinde bir vücuda sahipse bu da onlar için çok çok önemli bir örnek. Sigara içen kendini bitirir ve yitirir. Ama içmeyen de sağlık bulur" şeklinde konuştu.

Ayrıca 'Dünya Tütüne Hayır Günü' dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklama yapan milli sporcu Şahika Ercümen, "Du¨nya Tu¨tu¨nsu¨z Gu¨nu¨nde, sigara yu¨zu¨nden her yıl Du¨nyada 7 milyon, Tu¨rkiye’de 100 bin kis¸i yas¸amını yitirirken, biraz daha aydınlıgˆa dogˆru yol alır mıyız acaba? Du¨nya sigara ile hic¸ tanıs¸mamıs¸ olsaydı, sigara devleri yu¨zu¨nden yas¸anan pek c¸ok c¸evre felaketi yas¸anmayacaktı. U¨lkemizde her yıl 35 bin ton sigara izmariti c¸evreyi ve denizlerimizi kirletiyor. 120’den fazla u¨lkede 4 milyon hektar dan fazla tarım alanında tu¨tu¨n yetis¸tirilmekte. Kuralsız yapılan tu¨tu¨n tanımı c¸evre ve insan sagˆlıgˆını tehdit ediyor. Biyoc¸es¸itliligˆin azalmasına, c¸oraklas¸ma ve erezyona neden olan endu¨striyel tu¨tu¨n tarımı c¸ok fazla kimyasal madde kullanımı da gerektirmekte. Afrika’daki zaten az olan toprak ve su kaynakları bu kimyasallarla kirleniyor. Tu¨tu¨n tu¨tsu¨lemek ic¸in kesilen agˆac¸lar her yıl 200 bin hektar orman. Geri kalmıs¸ u¨lkelerde tu¨tu¨n tarımı yerine normal tarım yapılsaydı, 20 milyon ac¸ insana yetecek kadar gıda u¨retilebilecekti. Bunları bile bile hala o sigarayı ic¸ebilecek misin" ifadelerini kullandı.

Mehmet Kuzey