Korona belasının her gün can aldığı dönemde vatandaşlar evlerine çekilirken sahaya onlar çıktı. Valilik ve kaymakamlıklar bünyesine kurulan Vefa Destek Çalışma Grubu, bu zor şartlarda görev yaptı. Hain saldırıya uğrayıp şehit olanlar bile olurken, onlar virüslü olana da virüsüz olan da, yaşlısının da gencinin de yardımına koştu. Pandemi hastanelerinde çalışan sağlık çalışanları kadar onlar da birer kahraman.
 
Virüs salgını ile beraber dünyada her gün binlerce kişi hayatını kaybetti. İki aydan fazladır Türkiye’de bu bela ile boğuşuyor. Virüsün çıktığı günden itibaren Türkiye hızlı tedbirler almaya başladı. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de birçok yasak hayata geçirildi. Önce 65 yaş üstü daha sonra ise 20 yaş altındaki vatandaşlara İçişleri Bakanlığı kararı ile sokağa çıkma yasağı geldi. Bu yasağın ardından evlerine çekilen vatandaşlara yardım etmek için ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale Valiliği tarafından merkez ve tüm ilçelerde Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturuldu.

Vefa Sosyal Destek Grubu merkezlerimizde 24 saat esasına göre hizmet veriyor.  Öncelikli risk grubundaki 65 yaş üstü ile kronik hastalığı bulunan vatandaşların 112, 155 ve 156 çağrı merkezlerine yaptıkları başvurular, Çanakkale Merkez ilçesi ve 11 ilçemizdeki Vefa Sosyal Destek Grubu İletişim Merkezlerine yönlendiriliyor.

İlçelerde, kaymakamlıklar başkanlığında oluşturulan İlçe Vefa Sosyal Destek Grubu ekipleri, talep sahibi vatandaşların ihtiyaçlarını ivedilikle karşılamaya devam ediyor.

Uygulamanın başladığı 22 Mart’tan bu yana binlerce kişinin yardımına koştular. Evlerinde dışarı çıkamayan vatandaşların maaş ve banka işlemleri gerçekleştirildi, vatandaşların gıda ihtiyacı karşılandı, banka işlemleri yapıldı, su kartlarına yükleme yapıldı, temizlik hizmetleri verildi, maske dağıtıldı. Bunun gibi birçok konuda “alo” diyenin yardımına koşuyorlar.
 
HER TEHLİKEYİ GÖZE ALIYORLAR
 
Çanakkale merkezde de 112 Acil Çağrı Merkezimiz Müdürlüğü’nde Vefa Destek Çalışma Grubu’nun çalışmaları için başta Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi olmak üzere tüm paydaş kurumlardan yüzlerce personel görev yapıyor. Araç ve ihtiyaç duyulan tüm imkanlar bu gurubun emrine verildi. Buradaki personeller, gelen istek üzerine yola çıkıp yardıma muhtaç vatandaşların yardımına koşuyor. Bu çalışma sırasında birçok zorlukla da karşılaşıyorlar. Tüm önlemleri alan grup ekipleri, hasta olan da olmayana da yardım ediyor. Dağ taş demeden vatandaşların ihtiyaçlarını gideriyorlar. Bu uğurda şehit olanlar bile oldu. Van’da terör örgütünün saldırısı sonucu vefa destek grubundan yer alan iki kişi şehit oldu. Bugüne kadar pek fazla kimse onlardan bahsetmezken, bu zorlu süreçte gerçek kahramanlar arasında onların da isimlerinin yer alması gerekiyor.

Mehmet Güler