Çanakkale’nin en önemli değerlerinden biri olan, adalar ve boğazdaki geçişi yıllardır sağlayan GESTAŞ, bir dönem para basarken, şimdi borç para için adeta dileniyor. Daha 7 ay önce kasasında 16 milyon TL bulunan ve Çanakkalelilerin şirketi olan GESTAŞ’ın bu hale nasıl geldiği merak ediliyor.
 
Bazı belediyelerin az hissesi olan tamamına yakını İl Özel İdaresi’ne ait olan GESTAŞ, Türkiye’nin en önemli deniz ulaşım şirketlerinden biri. Çanakkale Boğazı’nda 3 noktada, Gökçeada, Bozcaada ve Balıkesir’in Marmara adasına ulaşımı sağlayan bir şirket. Bu bölgenin hem araç hem de yolcu ulaşımının tamamına yakını GESTAŞ üzerinde yapılıyor. Özellikle yaz aylarında süresiz çalışan gemiler, adeta gece gündüz para basıyordu. Bu yüzden şirketin kasası hep para ile doluydu.
 
KASADA 16 MİLYON TL BIRAKTI
Dört yıl boyunca GESTAŞ’ın genel müdürlüğünü yapan Volkan Uslu; geçen yıl Eylül ayında şirketten ayrıldı. Bu dönemde yaptığı açıklamada GESTAŞ'ın kasasında 16 Milyon TL nakit bırakarak görevden ayrıldığını söylemesi dikkat çekmişti. Uslu; "Hamdolsun, 4 yılda iskele ve gemilerimize 50 milyon TL’den fazla yatırım yaptık, 15 Eylül itibariyle kasamızda 16 milyon TL’den fazla nakit var, kısa sürede gelecek evrensel fon geliriyle birlikte 40 Milyon TL nakitimiz olacak, hiçbir kamu ve vadesi gelen özel sektör borcumuz yok" ifadelerini kullanmıştı.
 
BORÇ İÇİN İZİN İSTİYOR
Volkan Uslu’nun görevden ayrılmasının üzerinden daha yaklaşık 5 ay geçmeden GESTAŞ, borç almak için il genel meclisine başvurdu. Borçlanabilme ve kefalet yetkisi verilmesi gündem maddesi ile İl Genel Meclisi’nde Şubat ayında görüşüldü. Yüzde 99,87 hissesinin özel idareye ait olan GESTAŞ’ın bu isteği mecliste çoğunluğu bulunan CHP tarafından reddedilmişti. Meclisin yetki vermemesi ile GESTAŞ kentin gündeminden hiç düşmedi. Meclis üyelerinin isteği geri çevirmesine rağmen valilikten tekrar konu il genel meclisine gönderildi. Şimdi merak edilen meclis üyelerinin GESTAŞ’a yetki verip vermeyeceği.
 
Nami Tonka