Aşı çalışmaları hakkında bilgi veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, “BioNTech. Kanser aşıları ile adını duyuran bir Alman firması ama sahipleri Türk Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci. 21 Nisan itibari ile mRNA ve Lipid nanopartikül komponent içeren 4 farklı aşı adayını insan klinik çalışmasına başlamışlar” dedi.
 
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Türkiye’de ise salgın ile ilgili önemli bir adım atıldı. Son açıklanan verilerde iyileşen hasta sayısı, yeni pozitif vaka sayısının üstüne çıktı. Ama uzamanlar hastalığın tamamen önüne geçmek için bir aşı bulunmasının şart olduğunu dile getiriyor. Aşı çalışmaları hakkında bilgi veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla aşı çalışması geçekleştiren 2 Türk hakkında bilgi verdi.

Şener yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “BioNTech. Kanser aşıları ile adını duyuran bir Alman firması ama sahipleri Türk Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci. 21 Nisan itibari ile mRNA ve Lipid nanopartikül komponent içeren 4 farklı aşı adayını insan klinik çalışmasına başlamışlar. WHO’nün aşı sonucuna en yakın gördüğü 15 çalışmadan biri, Almanya’nın resmî olarak desteklediği tek çalışma. Pfizer (ABD) dünya pazarlaması için ve Fosun Farma (Çin ) kendi ülkesinde pazarlama için ön antlaşma imzalamış. Bu iki firmada aslında kendi bünyelerinde başka aşı çalışmaları yürütüyorlar”

Muzaffer Cirtel