Koronavirüs tedbirleri kapsamında müzelerin kapanmasının ardından  Troya Müzesi içerisinden  sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparak müzeyi vatandaşların ayağına getiren Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, canlı yayınların hazırlık süreci hakkında bilgi verdi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerleri ziyaretçilere kapatıldı. Çanakkale'de merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırlarında bulunan Troya Müzesi'nin Müdürü Rıdvan Gölcük, alınan bu kararlar doğrultusunda kapanan Troya Müzesi'nde  sosyal medya üzerinden canlı yayınlar gerçekleştirerek, vatandaşlara müzede bulunan eserler hakkında bilgi veriyor. Gölcük, gerçekleştirilen canlı yayınların hazırlık süreci hakkında bilgi verdi.

PAYLAŞILANLAR ASLINDA YILLARA UZANAN DENEYİMLER
Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük,  sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada,  “Bir canlı yayın hazırlığı ne kadar sürer? Aslında Picasso’nun hikayesindeki 40 yıl+5 dakika gibi. Çünkü paylaşılanlar aslında yıllara uzanan deneyimler. ‘Polyksena: Yeni Bir Çağın Başlangıcında’ sunumunu yapan Müze uzmanımız Musa Tombul yaklaşık 25 yılı aşkın süredir, 1994 yılından beri Çanakkale Müzesi’nde çalışıyor. Ve bizlere anlattığı Polyksena Lahti’nin gün yüzüne çıktığı tarihte 1994 senesiydi. Yani her ikisi de Müzede çeyrek asıra beraber tanıklık etmiş. Yani aslında dinlediğimiz şey sadece bir lahit değildi. Bir müzecinin yetişmesine rehberlik ve tanıklık etmiş ve o müzecinin mesleğe, Anadolu’ya, kültür tarihine bakışını şekillendirmiş bir baş yapıt ve onunla kurulan duygusal bir bağa tanıklık etti. Gerisi bildiğiniz gibi. Yayın öncesi internet testi, çekim açılarını belirleme, gerekli eşyaları alana taşıma, heyecanla yayın saatini bekleme, buluşma anı, internet problemleri ile boğuşma, bunun stresi ile baş etmeye çalışma, bağlantı problemleri sebebi ile pes etmeye yaklaşma, sorgulamalar ve sonunda sizlerin muhteşem mesajları ile bir sonraki canlı yayına tüm heyecanımızla yeniden hazırlanma. Şimdilerde ise 15. Canlı yayının hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. İlk canlı yayınımızda dediğimiz gibi; biz kapanmadık, yeni bir kapı açtık!” ifadelerini kullandı.

Muzaffer Cirtel