Bayramiç, belediyenin işlettiği akaryakıt istasyonundaki 73 bin TL’lik skandalı konuşurken, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, hedef saptırmak için basını suçladı. Ortada kaybolan halkın parasının akıbeti bilinmezken, skandal olayla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın müfettiş görevlendireceği konuşuluyor.
 
Bayramiç Belediyesi tarafından işletilen akaryakıt istasyonunda 3 günlük paranın bankaya yatırılmaması ve paranın akıbetinin de belli olmaması olayı, giderek büyüyor.  25 Mart, 3 ve 15 Nisan’da akaryakıt istasyonunun geliri olan 73 bin TL bankaya yatırılmadı. Bu skandal olay haber yapılmasının ardından Çanakkale halkı duydu. Haberin çıkmasının ardından Başkan Uygun kamuoyunu bilgilendirmek için kısa bir açıklama yaptı fakat skandalın detaylarını vermedi. Daha sonra il genelindeki birçok basın kuruluşu, skandal olayın detaylarını bir bir ortaya çıkardı. Olaya adı karışan T.G. ve A.Ç. ile ilgili yasal işlem başlatıldı.
 
BAŞKAN BASINI SUÇLADI
Akaryakıt istasyonundaki skandal olayı ve daha sonra Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun’un açıklamalarını da haber yapılmasına rağmen, Başkan Uygun olayı geniş bir şekilde açıklama yapma yerine basın kuruluşlarını suçladı. Gazetemizi ve il genelinde haberleri yapan diğer basın kuruluşlarını suçlayan Başkan Uygun, hedef saptırmakla suçlanıyor.  Oysa basın kuruluşları hem olayı hem de Başkan Uygun’un yaptığı açıklamalara da yer verdi. Bu kadar objektif haberciliğe rağmen basının suçlaması ise tepki ile karşılandı. Halen ilçe halkı bu olayla ilgili tüm gerçeklerin açıklanmasını istiyor. Öte yandan skandal olay ilçede konuşulmaya devam ediyor. Bu olayın büyümesi ve ortada net bir durumun da olmaması nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından müfettiş gönderilebileceği de konuşuluyor.

HEDEF SAPTIRDI
Olaydan günler sonca açıklama yapan Başkan Uygun, basını suçlayarak kendisini savundu. Uygun’un tamamına yakını basını suçladığı konuşması şöyle; “17.04.2020 tarihinde Mali hizmetler birimimiz hesaplarda eksiklik olduğunu fark etti ve gerekli kontrollere başlayıp 20.04.2020 günü tutanak altına aldılar. Bana da bu konuda bilgileri aktardılar. Bende bu konuyu ilgili kanunlara bakarak idari soruşturmayı aynı gün başlattım. Aynı zamanda kanunlarda açıkça belli olan ilgili memuru açığı alma kararını o gün verdim. Yine kanunlarda net olan personel ltd şirketi elemanımızı ‘6 iş günü içinde işine son verilir’ ibaresine dayanarak 24.04.2020 tarihinde çıkışını yaptık. 22.04.2020 tarihinde ise Cumhuriyet Başsavcılığımıza suç duyurusunda bulunup aynı gün Kaymakamlığımızı bilgilendirdik. Bizler bu konunun basına yansımasından rahatsız değiliz. Şeffaflık bizim yolumuzdur. Ama bazı basın organları bizden bilgi istemeden hatalı haberler yapıyor. Bu hataların düzeltmesini yapmak istiyorum.  Bayramiç Havadis, Bayramiç’in yerel gazetesidir. 21 Nisan Çarşamba günü sosyal medyasından yayınlamıştır.  Bu Çarşamba’da gazete elimize ulaştı. Burada yaptığı haberde;’ Belediye Başkanı Mert Uygun tarafından banka para yatırmakla yetkilendirilen personel T.G.’nin bankaya belirli günlerde toplam 3 günlük geliri yatırmadı.’ Şunu bilmenizi isterim ki burada bir algı yaratılmak isteniyor. Benim görevlendirdiğim kişi devlet memuru olan Ali Çetinkaya’dır. Kanunda da bu açıktır. Tuncay Göksü kesinlikle onun yardımcı olarak personel ltd şirketinin ön saymanı olarak görevlendirdiğimiz kişidir. Güvenlik kameralarını biz  hiçbir şekilde sökmedik. Bizim orada söktüğümüz güvenlik kameralarının kayıt sistemidir. Bu kayıt sistemlerini söküp belediyemizde inceleme altına almış bulunmaktayız ve savcılığa teslim etmek için saklamaktayız. Bizler bilançolarımızı yıllık seçimden öncede söz vermiştik. Her yıl düzenli olarak açıklayacağız. Bizim 1 yıllık görev süremiz 31 Mart’ta bitmiştir. Ben muhasebeme bilgiyi verip, ‘paylaşım yapacağız. Bütün bilgileri aktarımları yapın. Şeffaf olacağız’ diye bilgilendirdim. Bunun çalışması yapıldı. Basılması ve asılması  sürecinde geçen zamanın ardından 24 Nisan gün asılmıştır. Belediye hesapları günlük açıklanmaz. Biz her yıl dedik. Her yıl yapmaya devam edeceğiz. Ben şunu iddia ediyorum; Türkiye Cumhuriyeti’nde Bayramiç Belediyesi’nden daha şeffaf bir belediye bulamayacaksınız. Gelir- gider tablosunda bütün ayrıntıya girersek Çanakkale dahil bütün billboardlara sığmaz. Biz ara başlıklar altında bütün giderlerimizi açıkladık. Aklına bir yer takılan birisi varsa gelsin, buyursun belediyemize bir kahve ikram edip açıklamasını yapalım.”

Damla Şener Okdaş