Mart ayında GESTAŞ’ın gemi satın almasına ve borçlanmasına izin vermeyen İl Genel Meclisi, valilik tarafından tekrar gönderilen GESTAŞ’ın “Borçlanabilme ve Kefalet Yetkisi Verilmesi “ dosyasını son anda gündemden çıkardığı öğrenildi. Virüs nedeniyle uzun süre sonra dün basına kapalı olarak toplanan İl Genel Meclisi, kentin merakla beklediği GESTAŞ’ı görüşmezken, diğer gündem maddelerini konuştu.
 
Dünyada can almaya devam eden Koronavirüs nedeniyle İl Genel Meclisi toplanmıyordu. Olağan toplantılar yapılamadığı için büyükşehir olmayan bütün illerin, İl Özel İdarelerine gelen bir genelge ile bir kereye mahsus il genel meclisi toplantısı kararlaştırıldı. Bu karar sonrası Çanakkale İl Genel Meclisi, uzun bir aradan sonra dün toplandı. Toplantı ayrıca basına ve dışarından izlemeye gelecek vatandaşlara kapatıldı.
Meclisin toplanma kararı alması ile gündem maddelerinin başında GESTAŞ dosyası yer alıyordu.  Dosya Mart ayında İl Genel Meclis üyeleri tarafından kabul edilmemişti. Meclis üyelerinin veto verdiği bu önemli dosya valilik tarafından tekrar meclise geri gönderilmişti.

GÜNDEMDEN ÇIKARILMASI ŞAŞIRTTI
Çanakkale Boğazı, Bozcaada, Gökçeada ve Balıkesir’in Marmara adasına ulaşımı sağlayan GESTAŞ,  “Borçlanabilme ve Kefalet Yetkisi Verilmesi için İl Özel İdaresi’ne başvurmuştu. Bu başvuru İl Genel Meclisi’nin Mart ayındaki son oturumunda görüşüldü. Oturumda, meclisin çoğunluğunu elinde bulunduran CHP’nin grup kararı alması ile GESTAŞ’a yetki çıkmamıştı. Valilik tarafından tekrar gönderilen dosya dün meclisin gündem maddelerinin başında yer alıyordu. Bir süredir kentin gündeminde de olan GESTAŞ dosyası, son andan meclis gündeminden çıkarıldığı öğrenildi. Dosyanın toplantıda konuşulmamasına meclis üyeleri de şaşırdı.

Dosyanın gündemden çıkarmasını tartışan meclis üyeleri, daha önce VETO yiyen dosyaya bir kez daha RED kararı çıkma ihtimalinin yüksek olmasından dolayı gündemden çıkarıldığını tahmin ediliyor. GESTAŞ dosyanın meclis gündemine bir kez daha getirilip getirilmedi ise başka bir tartışma konusu oldu.

İYİ PARTİ TEPKİ GÖSTERDİ
Korona virüsüne rağmen il genel meclisinin toplanmasına İYİ Parti tepki gösterdi İYİ PARTİ GİK Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, toplantı öncesi sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla meclisin GESTAŞ için toplandığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Çanakkale il genel Meclisi covid-19 salgın sürecinde olağanüstü toplanıyor. Toplanma tarihi 28 Nisan 2020 salı saat 15’te il genel meclisi toplantı salonunda yapılacak. İYİ PARTİ ailesi olarak kamuoyunun da merak ettiği ülke olarak iktidarı muhalefeti ile, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile, tüm gönüllü dernek ve kişiler ile Covid-19 ile mücadele ederken kim hangi gerekçe veya gerekçeler ile İl genel meclisini topluyor. Mahalle yangın yeri iken olağanüstü toplantıyı toplatan gündem veya gündemler nedir? Kaldı ki siz basına kapalı toplantıya alınmayacak diye açıklama yaptığınıza göre Çanakkale kamuoyundan sakladığınız bir takım işleri, hızlıca geçirme telaşı var demektir. Acaba Çanakkale’mizin uzun zamandan beri dikkatlice takip ettiği ve iki kez il genel meclisi tardından red edilen 27 Res mi dir. Yoksa gemi ulaşımının durduğu GESTAŞ ile ilgili dört yeni gemi alım işini oldu bittiye getirme çabası mıdır? Milletimizin başına bela olan bu zor günlerde uğraş vermemiz gereken konular sağlık çalışanlarına gerekli araç gereç ve ekipman desteği olamalıdır. Yine sağlık çalışanlarımıza emek ve mücadelesinde basınada yansıdığı gibi doğru düzgün yemek ihtiçlarını karşılamak olmalıdır. Çanakkale de bir çok vatandaşımıza hala maske ulaşmadığı gerçeği de dururken ne yapmak ve nereye varılmak istenmektedir. Milletimiz ortak dertle mücadele beklerken değerlerinin tüketilmesi mücadelesini unutmayacaktır.”

Damla Şener Okdaş