Çan’da alınana koronavirüs tedbirleri hakkında bilge veren Belediye Başkanı Bülent Öz, “Vatandaşlarımıza biraz daha sabır diliyorum. Bu günler geçecek, ondan sonra parklarda, sokaklarda yollarda tekrar buluşacağız” dedi.
 
Çin’de orta çıkana koronavirüs dünya genelinde etkili oluyor. Virüs dünyada bulunan tüm ülkelere yayılmış durumda. Her geçen gün pozitif vaka sayası ve virüsün nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Salgının önüne geçmek için yetkililer önlemleri artırmaya devam ediyor. Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, ilçede koronavirüs  ile ilgili yapılan çalışmalara hakkında bilgi verdi. Öz, koronvirüsle  mücadele  dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de devam ediyor. Öncelikle bu sıkıntılı günlerin bir an önce bitmesi diliyorum. Türkiye’ de ilk koronavirüs vakası görüldüğü 11 Mart’ tan bu güne yaklaşık 1 ay geçti. Bu süreçte Çan Belediyesi olarak, Çan Kaymakamımız Mustafa Gürdal Başkanlığında oluşturulan ‘Vefa Sosyal Destek Grubu’  ile uyumlu bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçte ‘Vefa Sosyal Destek Grubu’nun Çan Belediyesi’nden taleplerini bu zamana kadar eksiksiz yerine getirdik. Öncelikle Belediyecilik hizmetlerimizin odağına, Coronavirüs salgını ile mücadelede için Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının uygulamasını aldık. Belediye web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan  Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelgeleri paylaşarak süreç hakkında vatandaşlarımızı sürekli bilgilendirdik” dedi.

KORONAVİRÜS SALGININI ÖNLEMEK AMAÇLI İLAÇLAMA ÇALIŞMALARINI BAŞLATTIK
Dezenfekte çalışmalarının devam ettiğini belirten Öz, “İlçe genelinde ilaçlama, dezenfekte ve yıkama çalışmalarına ağırlık verdik. Özellikle ilçemize ilk ayak basılan otogarımızı, ilçemize ulaşım hizmet veren hem belediye araçlarımızı ve tüm toplu ulaşım araçlarına dezenfektasyon uygulamasını yaptık. Bu çalışmalarımızda belli aralıklarla devam ediyoruz. Yine ilçemizdeki Pandemi hastanesi olarak kullanılan Çan Devlet Hastanemiz, Sağlık Ocaklarımız, tüm Kamu binalarımız, Camilerimiz olmak üzere vatandaşlarımızın hareket alanlarının tümünde koronavirüs salgınını önlemek amaçlı ilaçlama çalışmalarını başlattık, ve belirli aralıklarla da bu çalışmaya devam ediyoruz.  Aynı zamanda ilçemizde talep edildiği taktirde tüm işyeri ve apartmanlarda da  ilaçlama çalışması gerçekleştirdik. Bu konuda esnaflarımızın apartman sakinlerimizin bu konuda çok talebi oldu ve bu çalışmayı da yerine getirdik. Dezenfekte çalışmalarına köylerimizi de dahil ettik. Köylerimizdeki Camii, kahvehane Sağlık Ocakları ve işyerlerinin dezenfekte çalışmalarını yaptık. Yine koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Belediyemiz daha geniş ve kapsamlı bölgelere nüfuz eden Atomizer İlaçlama yöntemini keşfetti. Bu yöntem ile ilçemizdeki tüm caddelerimizi, tüm sokaklarımızı dezenfekte çalışmasına başladık. Tabii bu ilaçlama daha geniş alanlara nüfuz edebiliyor, bununla birlikte daha farklı bir yöntem daha var Mini Atomizer dediğimiz. Bununla da daha dar alanlarda tazyikli, püskürtmeli ve yağdırmalı yöntem uygulayarak ilaçlama ve dezenfektasyon yapıyoruz. Bu arada zaten dezenfekte ettiğimiz çöp konteyneri gibi alanlarında dezenfekte çalışmalarını sıklaştırdık. 29 Mart itibari ile sabaha karşı belediye kademe ekiplerimizce kendi imalatımız olan Dezenfekte Tünelimizi şehri meydanında hizmete aldık. Böylelikle vatandaşlarımız bu tünenden geçerek püskürtme yöntemi ile dezenfekte olmalarını sağladık. Yine aynı şekilde ilçemizde tüm yollarımızı, meydanlarımızı, sokaklarımızı mahal mahalle köpükle yıkayarak dezenfekte çalışmalarını yapıyoruz.” dedi.

NÖBETLEŞE ÇALIŞMA SİTEMİNİ BAŞLATTIK
İptal edilen sosyal etkinliklerin yerini doldurduklarını söyleyen Öz,  “Temizlik ve ilaçlama çalışmalarımızın yanı sıra insanlarımızın toplu bir arada bulunabileceği şehir etkinliklerini,  bakanlıklarca yayınlanan genelgeler gereğince iptal ettik. Çan Belediyesi Kültür Merkezinde Çocuk Kültür Evi ve Etüd sınıflarımızda eğitim öğretim yapılıyordu bu çalışmalarımıza ara verdik. Tabi ki planladığımız tüm etkinliklerimizi de iptal etmek zorunda kaldık. Bununla birlikte belediyemizde çalışan  12 yaşından küçük çocuğu olan kadın personelimize idari izin verdik. Belediye hizmetlerimizi aksatmayacak şekilde belediye hizmet binamızdaki personel sayımızı azaltarak nöbetleşe çalışma sitemini başlattık” dedi.

BEN ‘ALO BAŞKAN’  HATTINI DEVREYE SOKTUM
Öz, ekonomik alanlarda tedbir aldıklarını söyleyerek, “Mevcut durum Belediyemizin olduğu gibi vatandaşlarımızın da zora sokuyor. Bu kapsamda konut abonelerinde su faturası borcu olan vatandaşlarımız için 2 ay süre ile belediyemiz tarafından su kesintisi yapılmayacağı ile ilgili karar aldık ve uyguluyoruz. İhtiyaç olursa aldığımız bu kararı 1 ay daha uzatabiliriz. Bu arada içinde bulunduğumuz Nisan ayı dahil olmak üzere Mayıs ve Haziran ayı su fatura ödemelerini Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına yaymak üzere erteleme kararı alacağız önümüzdeki Salı günü ( 14 Nisan 2020) daha bunun kararı almadık Belediye Meclisinde. Yine aynı şekilde mülkiyeti belediyemize ait olan ve koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında kapanan işyerleri var. Bu kiracılarımızdan da iki ay ihtiyaç olması durumunda 1 ay uzatmak kaydı ile kira alınmaması kararı aldık. Bu çalışmalar ile birlikte belediyemizde bir mavi masa oluşturduk. Mavi Masa ekibimiz çağrı merkezimizde vatandaşların sorunlarını dinliyor ve sorunların çözümü için ilgili birimlere yönlendiriyor. Vatandaşlarımızda bu Mavi Masayı arayarak taleplerini yada sıkıntılarını aktarıyorlar. Ben ‘Alo Başkan’  hattını devreye soktum. Kendi özel numaramı sosyal medyadan yayınlayarak vatandaşlarımızla birebir görüşmeler gerçekleştiriyorum. Mavi Masamızdaki görevlilerimiz işyeri kapanan yada işyerini kapatmak zorunda kalan, bu dönemde işsiz kalan esnaf ve vatandaşlarımızı arayarak ihtiyaçlarını ve sorunlarını tespit ediyor. Belediyemizin gücü doğrultusunda da yardım etmek istediğimizi bu vatandaşlarımıza bildiriyoruz. Sağlık çalışanlarımız içinde düzenleme yaptık. Belediyemizin toplu taşıma araçlarına ücretsiz biniş imkanı sağladık. Yine 65 yaş üstü vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ile birlikte gerekli duyuruları yaparak bir hizmet ekibi oluşturduk. Mavi Masamıza gelen 65 yaş üstü vatandaşlarımızın taleplerini karşılamak için bu ekibimiz evlere gidiyor ve talep edilen ihtiyaçları marketlerden, eczanelerden  temin ederek karşılıyorlar” ifadelerini kullandı.

CANLI YAYIN PROGRAMLARI GERÇEKLEŞTİRMEYE BAŞLADIK
Bu süreçte sosyal medyayı aktif olarak kullandıklarını söyleyen Bülent Öz, “Biz Bu süreçte Çan Belediyesi olarak hemşerilerimize   bir nebzede olsun faydalı olabilmek için eğitmen ve uzan kadromuzla  belediyemizin sosyal medya hesaplarımızdan canlı yayın programları gerçekleştirmeye başladık. Tabii sürekli insanlarımıza evde kalın diyoruz, bununla ilgili hareketsiz kalmamak için hocalarımız plates ve jimlastik dersi veriyor. Aynı şekilde masal dinletileri, evde yapılabilecek deney, uygulamalar yayınlıyoruz çocuklar için. Belediyemizin doktoru süreç hakkında ayni şekilde bilgilendirmeler yapıyor. Sosyologumuz var ailecek bu süreci evde daha iyi geçirebilmemiz için terapi seansları da yapıyor. Önümüzdeki hafta bir telefon numarası vereceğiz ve Sosyologumuz telefonla da seanslarına başlayacak. Aynı şekilde 29 Mart itibari ile evde kalan vatandaşlarımıza bir nebzede olsa moral olabilmek için çanlı müzisyenlerden oluşan bir ekiple mahalle mahalle, sokak, sokak gezerek bu mini konserler verdi ve vermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

YARDIMLARI İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN EVLERİNE KADAR GÖTÜRÜP TESLİM EDİYORUZ
İhtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar hakkında bilgi veren Öz, ” Yardım yapabilecek vatandaşlarımız, yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara yardım elini uzatarak gıda paketi yardımı yapıyorlar. Bizde bu güzel ve anlamlı harekete  köprü oluyoruz dedi. Öz yardım hareketi ile ilgili şunları söyledi. “Yine ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın bu sürece kadar hem belediye olarak imkanlarımızla hem de Kaymakamlığımızın “Vefa Sosyal Destek Grubu”  olarak ortak yardım çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu süreçte işsiz kalan, ekonomik sıkıntı çeken vatandaşlarımız için bu ortak çalışmalarımız devam ediyor. Anacak ekonomik ve temel gıda maddeleri ile ilgili yardım talepleri çok fazla.  Bu nedenle 6 Nisan itibari ile “Biz Büyük Bir Aileyiz “ sloganı ile bir yardımlaşma kampanyası başlattık. Şükürler olsun İmkanı olan vatandaşlarımız, ihtiyaç sahiplerimiz tarafından talep edilen  malzemeleri bize ulaştırıyorlar. İmkanı olan vatandaşlarımız bu süreçte ekonomik darlık çeken işsiz kalan vatandaşlarımıza erzak paketi yardım paketi veriyorlar. Bizde bu yardıma köprü oluyoruz. Bu yardımları ihtiyaç sahiplerinin evlerine kadar götürüp teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.

HALK PAZARLARINDA VE FIRINLARDA TEDBİRLERİ SIKI ŞEKİLDE UYGULUYORUZ
Vatandaşların toplu bulunma ihtimali olan yerlerde ve özelikle de halk pazarlarında tedbirleri sıklaştırdıklarını da ifade Öz, “ Halk pazarları içinde bir genelge yayınlandı Cumhurbaşkanlığı tarafından. Pazar yeri uygulamaları konusunda işte satış tezgahlarının aralıklarının 3 metre olması, pazarcı esnafının eldivensiz ve maskesiz satış yapmaması gibi konularda da tedbirlerimizi halk pazarlarında aldık. Pazar yeri girişlerimizde de emniyet mensuplarımız ile beraber  vatandaşlarımızın ateşini ölçüyoruz ve sosyal mesafeyi korum kurallarını da hatırlatarak pazara girişlerini sağlıyoruz. Tabi yayınlana genelgeler  gereğince fırınlarda eldiven kullanımını zorunlu hale geldi. İlçe tarım yetkilileri ile zabıta ekiplerimiz sürekli bunun kontrolünü yapıyorlar. Eldivensiz satış yapmamaları konusunda fırın çalışanları uyarılıyor. Ayrıca zabıta ekiplerimiz fiyat artışı konusunda  da sürekli denetimler yapıyor” dedi.

VİRÜSÜN YAYILMAMASI İÇİN YAPILAN ÇAĞRILARA UYULUYOR
Öz, koronavirüs salgının yayılmaması için alınan tedbirlere büyük bir çoğunlukla uyulduğunu belirterek “Bu süreçte sokak hayvanları ilgili bir genelge yayınlandı ama biz zaten şehrin belirli yerlerinde sokak hayvanları için mama kaplarımız vardı. Onlara biraz daha ilave yaptık. Sürekli bu mama kaplarına mama ve sı takviyesi yapıyoruz. Aynı şekilde koronavirüsten korunmak için giyilen eldivenler ve takılan maskelerin normal çöp konteynerlerine atılmaması için plastik atık kutuları koyduk ilçenin belirli yerlerine. Bu konuda da vatandaşlarımıza eldiven ve maskelerin bu plastik atık kutularına atmaları yönünde bilgilendirme yapıyoruz. Tüm bu çalışmalar devam ederken normal belediye çalışmalarımızda devam ediyor. Ancak tabiî ki Fen İşler Müdürlüğümüzün çalışmaları biraz aksattık. Evet bu süreçte sıkıntılı günler geçiriyoruz hem bakanlıkların uyarılarının hem ilçelerde ve illerde valiliklerin kaymakamlıkların koyduğu kuralları vatandaşlarımızın yerine getirdiğini de görüyoruz. Vatandaşlarımız evde kalarak ‘Evde Kal’  çağrısına uyuyor. Vatandaşlarımıza biraz daha sabır diliyorum. Bu günler geçecek, ondan sonra parklarda, sokaklarda yollarda tekrar buluşacağız. Çan Devlet Hastanesi biliyorsunuz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulamaları ve Araştırma Hastanesi ile birlikte Salgın Pandemi Hastanesi ilan edildi. Çan Devlet Hastanesine Biga ve Yenice ilçelerimizden vaka şüphelileri ve vakalar geliyor. Tabi Çan Devlet hastanemizde belli sayılarda vakamız var. Ama çok sayıda hastamızın da iyileşerek taburcu olduğunu da biliyoruz, bu da bizim için sevindirici haber tabii” dedi. 

Bünyamin Nami Tonka