Koronavirüs nedeni işle Turizmde gelinen son noktaları değerlendiren Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Son günlerde otellerin sağlık çalışanlarına açılmasına yönelik yapılan değerlendirmelere de değindi.  Armağan Aydeğer, “ilimizin Valiliği ile ve ilgili kurumlarıyla sürekli yakın temas halinde devam ediyor. Bununla ilgili olan bütün tesislerimiz hem derneğimize üye olan tesislerimiz hem bölgedeki diğer tesislerimiz devletimizin emrindedir ve hizmetindedir” dedi.

 Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Koronavirüsü nedeni ile dünyada ve ülkemizde yaşanan Turizm kayıplarını anlattı.  Çin’in Wuhan Kentinden başlayarak dünyayı etkisi altına alan çağımızın vebası ölümcül virüs Koronavirüsü binlerce can aldı. Ülkemizde de her geçen gün ölüm sayısının arttığı bu süreçte bir çok zorluklar yaşanıyor. Başta Ekonomi olmak üzere bir çok sektörün etkilendiği Koronavirüsünden en çok Turizm sektörü etkilendi. Önce Uçak seferleri, Tur Paketlerinin iptal edilmesi ve son olarak da buna bağlı olarak turizm tesislerinin bir bir kapanması ile sektör adeta can çekişiyor. Hükümetin açıkladığı destek paketleri kısa vadede etkili olsa da uzun vadede sektörün sıkıntılarını çözemez durumda. Bankaların kredi desteği, borç erteleme süreleri de  Turizm sektörünü ayakta tutamayacapğı gibi görünüyor. Turizm için zor zamanların yaşandığı şu günlerde, sektörde yaşanan sıkıntıları bir bir değinen Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Açılan Kredilere Ulaşamadık
Hükümet tarafından açıklanan desteklerden sonra Bankaların borçlara ve kredilere yönelik attığı adımları da değerlendiren ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Bankalar tarafından açılan limitlerin kısa sürede tükenmesinden dolayı kredilere ulaşamadıklarını belirterek “Mevcut  olağanüstü ekonomik kriz ile ile ilgili tüm sektörün odaklandığı 3 temel konu var. 1. Konu mevcut kredi ödemelerinin asgari 1 yıl süre ile ertelenmesi; bu durum ile ilgili başta devlet bankalarımız çeşitli programlar açıkladılar, ardından özel bankalar geldi. Burada mevcut sorun bankaların ertelemeleri kısa tutması veya ertelemeye bağlı faizi 3 veya 6 ay sonunda tahsil etmek istemesi, ertelenen ana paranın 3 veya 6 ay sonrasına tahsil edilmek istenmesi. Halbuki beklenen bu ertelemelerin mevcut vadenin ucuna eklenmesi, ertelemeye bağlı faizin minimum seviyeye yayılmasıdır. Yaşandığı üzere İşletmeler zaten bu süreçte hiçbir gelirleri yok. 2. konu mevcut ödemelerin ve sabit giderlerin karşılanması için  uygun koşullarda 1 yıl ödemesiz uzun vadeli kredi desteği; bu konuda açıklanan kgf destekli krediler mevcut, 6 ay ödemesiz 36 vadeli, %7,5 oranı ile. Burada yaşanan zorluk yerel banka şubelerinde maalesef limit olmaması, açılan limitlerin hemen kapanması, bu nedenle büyük çoğunluk bu kredilere henüz ulaşamadı” dedi.   

Geri Ödemelerde Ayrıca Faiz Ödemek İstemiyoruz
Koronavirüs nedeni ile iptal olan tur seferlerinden alınan ücretlerin de gündeme gelmesi ile destek sağlanacak yardımlar hakkında da bilgi veren Aydeğer “3. konu mevcut personelin  korunması için desteklenmesi hususunda İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması olabildiğince hızlı olarak devreye alındı, mevcut 3 yılda 450 gün ve son 4 ayda 60 gün çalışma şartı değişikliği ile şartlar bir nebze kolaylaştırıldı. Ama hala bu şartları da sağlayamayan personeller ile ilgili mağduriyetleri söz konusu. Bunun dışında Asgari ücret destekleri devam ediyor. Avans geri ödemeleri ile ilgili Bakanlığımız bir açıklama yapmıştı. Özellikle yurt dışı operatörlerin ve yurt içindeki tur operatörlerin yapmış oldukları erken rezervasyon ödemelerinin geri iadesi ile ilgili bir kredi desteği var. Ama burada biz oteller bunun için doğal olarak ayrıca faiz ödemek istemiyorlar. Zaten almışlar bu parayı, yatırıma çevirmişler. Kış dönemi yapmış oldukları harcamaları gerçekleştirmişler. Sonuçta bu para tükenmiş. Ama bunun geri ödemesi için ayrıca bir faiz ödemesi hususu söz konusu. Burada bu sorunları el birliği ile çözebiliriz. Bu nedenle de hepimiz sabırlı ve elbirliği ile buradaki var olan destekler ile en iyisini yapmak için gayret göstereceğiz” dedi.

Krizi Sakin Bir Şekilde Krizi Kontrol Etmeye Çalışıyoruz
Aydeğer, krizle mücadelede birlikte hareket etme çağrısında da bulunarak “Hepimiz aynı gemideyiz. Dolayısı ile bu gemide bir sıkıntı varsa hep birlikte aynı sıkıntıyı yaşayacağız. Bir bütün olarak aynı durumlarla karşı karşıya olduğumuz için hepimiz mevcut krizi sakin bir şekilde yönetmek ve kontrol etmek için mücadele ediyoruz. Tabii ki umutluyuz. Yarına karşı her şeyin daha iyi olacağını umut ediyoruz. Tabii ki olağanüstü bugüne değin yaşanmamış bir kriz ile karşı kaşıya olduğumuzu da unutmuyoruz” dedi.

 Diyalog Halindeyiz, İhtiyaçlar Halinde Destek Veriyoruz
Yaşanan süreçte yapılan destekler hakkında da bilgi veren Armağan Aydeğer “Biz ilimizin gerekli kurum ve kuruluşları ile özellikle Çanakkale Valiliğimiz ile sürekli olarak bir koordinasyon ve diyalog içindeyiz. Çanakkale’mizde  iki tane pandemi hastanemiz var. Bir tanesi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi. Bir diğeri de Çan Devlet Hastanesi. ÇOMÜ Üniversite Hastanesi  ile sürekli diyalog içindeyiz. Buradaki hastanelerimizin ihtiyaçları çerçevesinde görüşmeler yürütüyoruz. Arkadaşlarımız ile yapabileceğimiz desteklerimizi sağlamaya çalışıyoruz. İlimizin ana otoriteleri ile yapmış olduğumuz temaslarda her zaman her noktada desteklerimizi esirgemiyoruz”

 Otellerin Sağlık Çalışanlarına Açılmasına Hazırız
Son günlerde otellerin sağlık çalışanlarına açılmasına yönelik yapılan değerlendirmelere de değinen Armağan Aydeğer, otellerin Sağlık Çalışanlarına açılmasına her zaman açık olduklarını belirterek “Otellerin sağlık çalışanlarına tahsis edilmesi konusunda her an hazırız. Yani şöyle, burada da ifade ettiğim gibi bununla ilgili çalışmalarımız zaten ilimizin Valiliği ile ve ilgili kurumlarıyla sürekli yakın temas halinde devam ediyor. Bununla ilgili olan bütün tesislerimiz hem derneğimize üye olan tesislerimiz hem bölgedeki diğer tesislerimiz devletimizin emrindedir ve hizmetindedir. Dolayısıyla, burada ihtiyaç dahilinde her ne gerekiyorsa buradaki tesislerimizde hiçbir şekilde fedakarlıktan bir gram geri durmayacaktır. Bunu herkes bu şekilde bilebilir. Çanakkale içerisinde de bir çok sivil toplum kuruluşu bu kapsamda ilgili çalışmalar yürütüyor. Derneğimiz ve derneğimizdeki tüm üyelerimiz sağlık çalışanlarımızın desteklenmesiyle ilgili başta koordinasyonun merkezi Çanakkale Valiliğimiz ile ve  üniversite hastanemiz yakın bir temas halindeyiz. Süreç içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçlara bağlı olarak desteklerimizi kesintisiz sürdürüyoruz. Bunu 17 Mart tarihinden itibaren yapıyoruz. Bu konuşmaların çok öncesinde, uzun süredir desteklerimizi devam ettiriyoruz” dedi.


Kaynak: Haber Merkezi