-Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, bağışıklığın güçlendirilmesi için yapılan araştırmalar hakkında bilgi paylaştı.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs etkileri Türkiye’de kendini gösteriyor. Virüsün yayılmasını önlemek için gerekli tedbirler alınıyor. Çanakkale’de koronavirüs ile mücadelede önemli rol oynayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, sosyal medya üzerinden virüs ile ilgili bilgilendirici paylaşımlarına devam ediyor. Şener’in son paylaşımında ise bağışıklık sisteminin nasıl güçlendirilebileceği hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Doç. Dr. Alper Şener, bağışıklığın artırılmasının en önemli sorulardan biri olduğunu söyleyerek, “Bağışıklığı   nasıl arttırırız en önemli soru belki de. İyi beslenme, stresten uzak durma, uykusuz kalmama, çeşitli vitaminler/ mineraller hep söylenenler. Uzun zamandır okuduğum en ilginç makale ve sonuçlarını paylaşayım Prolonged Fasting (PF)=Uzamış Açlık; 48- 120 saat süren; kemik iliğini yeniliyor ve savunma hücrelerinin sayısını artırıyor. Deney hayvanında yapılmış bile olsa, kayda değer bir görüş çünkü, iddia basit değil . Araştırmanın çıkış noktası, KT gören hastalarda nötropeniyi nasıl önleriz aslında. Lökosit sayısı artıyor, hatta lenfositte. Intermittent Fasting=Aralıklı aç kalmak, yakın zaman da özellikle kanser içinde önleyici bir faktör olduğu gösterildi. Toksik madde alımının azalması mantığı ile. Tartışmalı bile olsa ilginç sonuçlar” ifadelerini kullandı.

Arzu Baladur