Lapseki ilçesine bağlı olan Şahinli köyünün kaderi bölgede faaliyete başlayan TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin yaptığı yatırımlarla değişti.
 
TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Şahinli köyünde Lapseki Altın, Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Projesi kapsamında  2017 yılı Aralık ayında çalışmalara başladı.  Proje kapsamında, altın ve gümüş mineralleri, patlatmalı açık ocak madenciliği yöntemleriyle işletilecek dört ocaktan (Karakovan, Karatepe, K-Zone ve SBX ocakları) elde ediliyor. Üretilen cevher tank liçi prosesi ile zenginleştirme işlemine tabi tutulmakta ve son ürün olarak dore altın ve gümüş elde ediliyor. Proje, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (AİKB) performans gerekleriyle uyumludur. Teknik Olmayan Özet (TOÖ) de dahil olmak üzere, halka arz edilen dokümanlar çevresel etki değerlendirmeleri ve ilgili yönetim planları ve çerçevelerinden oluşturuldu. Proje ayrıca en iyi teknoloji kullanıma sahip proje olarak değerlendirildi. Projenin faaliyete geçmesi ile maden ve çevresindeki çalışmalarda hareketlenmiş madene yakın olan Başta Şahinli olmak üzere kocabaşlar köyü ve Lapseki merkez ve köylerinden çok sayıda Lapsekili medenin çeşitli faaliyet alanlarında çalıştırılarak önemli sayıda bir istihdamda sağlanmıştı.  Maden işletilmeye devam edilirken TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi  köyde birçok sosyal, ekonomik projeyi hayata geçirerek köylülere büyük destek oldu. Şirket tarafında yapılan yatırımlarla köyün kaderi değişti. Köy sınırları içerisinde bulunan ve yapılması acil ve zorunlu olan çalışmalar için İl Özel idaresi Köylere hizmet götürme Birliği tarafından yapılması planlanan çalışmalar, sırasını beklerken,  Şahinli köyüne destek olmak için köyün acil ihtiyaçlarının karşılanmasına TÜMAD madencilik yardım elini uzattı. Bu kapsamında TÜMAD Madencilik,  köylülerin taleplerini dinleyerek onların sorunlarını giderdi. Şirket tarafından köy mezarlığı düzenlendi. Patika olan mezarlık yolu parke taşı döşenerek güzel bir görünümün yanında, köy halkının çamurlu yoldan kurtulmasını sağladı.  Öte yandan köyün gençleri için bir halı saha köye kazandırıldı. Ayrıca köyün ortasından geçen derenin ıslahı yapıldı. Köy meydanına yakın düğün salonu ve köy fırını projelerini de inşa ederek köy sakinlerinin kullanımına sundu. TÜMAD Madencilik bugünlerde ise köy sakinlerinin tarımsal üretimine destek olmak için köyde çiftçilik yapan Köy sakinlerine modern tarım yapmaları için gerekli olan tarım makine ve ekipmanlarını satın alarak köye bağışladı.
 
BİZ NE İSTERSEK TÜMAD MADENCİLİK YAPIYOR
Şahinli köyü Muhtarı Ahmet Emin Efeoğlu, TÜMAD madenciliğin birçok desteği olduğunu söyleyerek,  “ Köyümüzde son dönemde yapılan tüm çalışmalar TÜMAD madenciliğin çalışması ve desteği ile oldu. Bizim her şeyimiz TÜMAD madenciliğe bağlı, TÜMAD Madencilik dağdan suyumuzu getirdi. Suyumuz TÜMAD’ tan geliyor. TÜMAD Madencilikte çalışmaya giden çok sayıda insanımız var. Yaklaşık olarak Şahinli Köyünden TÜMAD Madencilikte çalılan 60-70 insanımız var. Yapılacak işlerimizi bildiriyoruz mesela mezarlıkla ilgili yaşadığımız sorunları aktardık, köy gençlerinin spor hasası ve futbol oynamaları için saha sorunumuzu ilettik, köyümüzün ortasından geçen derenin ıslahı ile ilgili sorunumuzu ilettik, Düğün salonu ihtiyacımız vardı bu konuda yardım istedik, köyde fırınımız yoktu. bu konuda da yardım istedik ve tüm bu ilettiğimiz eksikler ile ilgili TÜMAD madencilik en kısa sürede çalışmalarını yaptı ve bu projeleri Şahinli köyü sakinlerinin kullanımına sundu. Biz ne istersek TÜMAD Madencilik yapıyor. TÜMAD Madencilik  Köyümüzü güzelleştirmek adına çalışmalarda yapacak mesela köyün giriş ve çıkışı komple parke taşı yapacak daha fazla tarım makinesi ve ekipmanları alarak çiftçilerimizin kullanımına sunacak. Taşımalı sitem ile atıl kalan okulumuzu da yenileyerek köyümüze kurs ve benzeri çalışmaların yapılabileceği bir bina kazandırmış olacaklar. Biz Şahinli Köyü olarak Çanakkale İl Özel idaresi Köylere Hizmet Götürme Birliğin’ den de hizmet alıyoruz ama TÜMAD varken talebimiz olmuyor, çünkü ihtiyacımız olan her şeyi ve yatırımları TÜMAD madencilik köyümüze yapıyor” ifadelerini kullandı.
 
Bünyamin Nami Tonka