Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, koronavirüsten  etkilenen iki grup hakkında açıklamalarda bulunarak, “İki grup hastada tablo ağır seyrediyor. 65 yaş üstü ve yandaş hastalığı olanlar önlenemez risk, sigara içenler önlenebilir risk” dedi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs Türkiye’de de etkisini artırmaya devam ediyor. Virüse yakalananların ve virüsten ölenlerin sayısı arttıkça vatandaşların tedirginliği artıyor.  Salgının yayılmasını önlemek için ise yetkililer tarafından  tedbirler alınıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener,  koronavirüs ile ilgili vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Şener, hastalıktan en çok etkilenen iki grup hakkında açıklamalarda bulundu.

EN GÜVENİLİR ÖNLEM EVDE KALMAK VE VİRÜSÜN DOLAŞIM HIZINI KIRMAK
Doç. Dr. Alper Şener,   iki grupta tablonun ağır seyrettiğini söyleyerek, “65 yaş üstü ve yandaş hastalığı olanlar önlenemez risk, sigara içenler önlenebilir risk.  Sigara içenlerde akciğer hasarı yanında bulaşma riski de yüksek, sonuçta el- ağız sirkülasyonu gün içinde fazla. ABD’de genç ve çocuk ölümü görülmesi ile anlaşıldı ki bu hastalık artık, genç ve çocuklar içinde ayrı bir yerde. Gençlerde ölümcül seyretmeme sebebi ikinci dönemde (Akciğer tutulumu) oluşan sitokin fırtınasının daha az olmasına bağlanabilir. Gençler ve çocuklarında virüsün dolaşımda olmasına büyük katkı payı var.  Şu anda en güvenilir önlem evde kalmak ve virüsün dolaşım hızını kırmak” ifadelerini kullandı.

Muzaffer Cirtel