Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, koronavirüse yönelik denenecek tedavi yöntemi ile ilgili açıklama yaparak, “hastalığı yenmiş kişilerden hazırlanan plazma tedavide kullanılacak, Sağlık Bakanlığı pilot çalışma için onay vermiş, Prof.Ercüment Ovalı ve ekibine Şimdi başka önemli bir noktaya ulaşıyoruz” dedi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Türkiye’de hızla yayılan virüsün önüne geçmek için tedbirler alınmaya devam ediliyor. Öte yandan virüse yakalanan kişileri iyileştirmek için tedavi ve aşı bulma çalışmaları birçok ülke tarafından devam ettiriliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, sosyal medya  hesabından yaptığı açıklamayla virüs ile ilgili eski bir tedavi yönetiminin uygulamaya sokulacağını söyleyerek, yoğum bakımda durumu kötü hastalara uygulanacağı söylendi.

ŞİFA BULANLAR BAŞKALARI İÇİN UMUT OLACAKLAR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, yaptığı açıklamada, “Günün en güzel haberi, hastalığı yenmiş kişilerden hazırlanan plazma tedavide kullanılacak, Sağlık Bakanlığı pilot çalışma için onay vermiş, Prof.Ercüment Ovalı ve ekibine şimdi başka önemli bir noktaya ulaşıyoruz, eğer bu çalışma iyi sonuç verir ise- ki bu aslında dünyanın en eski tedavi metodlarından biridir... hastalığı yenen sağlıklı bireylerden hazırlanan serum- yoğun bakımda durumu kötü hastalara verilecek. Bugün dayanışma zamanı, şifa bulanlar başkaları için umut olacaklar” ifadelerini kullandı.

VİRÜS KAPALI ODA HAVASINDA 3 SAAT, YÜZEYDE 2-3 GÜN KALABİLİYOR
Öte yandan koronavirüs hakkında bilgilendirmelerine devam eden Doç. Dr. Alper Şener, “Virüs partikülün tuvalette ve havada direkt, indirekt canlı cansız yüzeye sıçraması ile bulaşır. Sifon kullanımında, kapak açık durumda “flush “ yapılmamalı. Virüs kapalı oda havasında 3 saat, yüzeyde 2-3 gün kalabiliyor. Odalar düzenli havalandırılmalı En az 15 dakika. Nemlendirme ve klima ile havalandırmanın hiç bir yararı yok.  Yüzde 80 nem ve 30 derece üstünde virüsün hastalık yapma kapasitesinin zayıfladığı biliniyor. Ama kapalı ortamda bunu sağlamak, başka sağlık sorunlarına sebep olur, Isıtma ve soğutma sistemleri normal düzeyde çalışmalı, ek bir işleme gerek yok. Değişken ısı modları oda havasında yoğunlaşma ve damlacık artışı yapar, eğer enfekte biri var ise; yayılım arttırırız. Dolaşım modunu kullanmayın, sıçrama ihtimali artar. Havalandırma sistemlerinin ek temizliğine gerek yok, virüs burada tutunamaz. Dış hava filtresi değiştirmek gerekli değil, (F7 ve F8) virüs buradan geçer. Hava temizleyicilerin özel durumlarda etkisi olabilir HEPA filtreli olmak kaydı ile Elektrostatik etki ile hava temizliği yapanların etkisi daha fazla- 10 metre kare altında odada UV uygulama etkin ama insan içeride olmamalı ve sonrasında iyi oda havalanmalı. Açık alanda yapılan hiç bir uygulamanın anlamlı sonucu yoktur. Açık alanda en iyi korunma 1-2 metre sosyal mesafeyi koruma ve el hijyenidir” şeklinde konuştu.

Bünyamin Nami Tonka