Ezine Kaymakamı Hacı Arslan Uzan ve Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel düzenlediği basın toplantısıyla ilçede koronavirüs ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs  Türkiye’de de etkili oluyor. Can kaybı ve vakların artması vatandaşları tedirgin ediyor. Salgının artmasıyla vatandaşlar evlerine kapanması nedeniyle ülke genelinde ekonomik sıkıntılar yaşanmaya başladı. Öte yandan kornavirüs ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler ülke genelinde İllerde Valilikler İlçelerde ise kaymakamlık ve belediyeler uygulamaya koyuluyor. Bu kapsamında Ezine Kaymakamı  Dr. Hacı Arslan Uzan ve Belediye Başkanı Güray Yüksel ilçede kornavirüs ile mücadele kapsamında  devam eden çalışmalar hakkında basın toplantısı düzenleyerek, vatandaşları bilgilendirdi.
MUHTARLARIMIZ BAŞTA OLMAK ÜZERE İMAMLARIMIZA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Kaymakam Hacı Arslan Uzan,  belediyelerin  verdikleri destekleri yüklerinin azaldığını söyleyerek, “Özellikle şehir merkezlerinin, yeşil alanların ve binaların dezenfekte edilmesi çalışmalarını yürütüyorlar. Sokağa çıkma yasağını kontrol ederek risk alan Jandarma ve Emniyet ekiplerine teşekkür ediyorum. Burada en önemli nokta ise Sağlık Bakanlığımız ve İç İşleri Bakanlığımızın uyarıları doğrultusunda sosyal mesafe korunarak izolasyonun üst seviyede tutulması. Bu noktada Toplumun tüm kesimlerinden duyarlılık bekliyoruz. Bu noktada muhtarlarımız başta olmak üzere imamlarımıza önemli görevler düşüyor. Vatandaşlarımızdan su talebi var. Acil Vaka olmadıkça kesinlikle hastaneye gelinmemesi ve hastanede yoğunluk oluşturulmasını istemiyoruz. Çünkü orada steril bir ortam muhafaza edilmeye çalışılıyor. Acil vakalar dışında gelinmemesini istiyoruz. Şehir merkezlerinde, meydanlarda zorunlu olmadıkça gezilmemesini talep ediyoruz.  Bizim toplumdan istediğimiz en önemli şey sosyal mesafeye riayet edilerek izolasyonun mümkün olduğu kadar üst seviyede tutulması. Bunu  ne kadar uygularsak bu badireyi de o kadar minimum bir seviyede atlatırız” dedi.
14 KURALI HASSASİYETLE UYGULAMAMIZ LAZIM
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 14 kuralın önemine vurgu yapan Uzan, “Muhtemel riskler her ilçede olduğu gibi burada da söz konusu. Ama alınan tedbirlere bakmamız gerekiyor.  Risk her tarafta var. Bunu sadece Ezine için söyleyemeyiz. Bunu minimize etmek zorundayız. Bunun için de  Hıfzıssıhha kurulunun almış olduğu kararlara muhtarlarımız ve diğer kurumlarımız ile vatandaşlarımızı bilgilendirerek virüse karşılık topyekûn hep birlikte kurallara uymamız gerekiyor.  Sağlık Bakanlığımızın talimatları açık ve net.  14 kuralı hassasiyetle uygulamamız lazım.  Bununla alakalı vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesini istiyoruz. Ve bu işi  hafife almaması gerekir.  Çünkü izolasyonu mükemmel bir şekilde uygulayarak olumlu sonuçlar alan örnekler de var” dedi.
KÖYLERİMİZDEKİ MUHTARLARIMIZI MUHTEMEL YAPACAĞIZ
Yasaktan haberi olmayan 65 yaş üstü köyde yaşayan vatandaşlar maaşlarını da artık Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından çekilerek, emeklilere teslim edilmek üzere köy muhtarlarına gönderileceğini belirten Kaymakam Hacı Arslan Uzan “İçişleri Bakanlığımızın yayınladığı genelge kapsamında  Vefa Sosyal Destek Grubu Olarak, Köylerimizdeki Muhtarlarımızı Muhtemel yapacağız. Köylerde ikamet eden emekli vatandaşlarımızın para çekme işlemleri Muhtarlarımız kanalı ile sağlanıp kendilerine  kapalı zarf içerisinde iade edilecek.  65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın  bankalara gelmeden maaşlarını çekmelerine yönelik  kolaylık getirmeye çalışıyoruz.  İçişleri Bakanlığımız bir genelge yayınladı biz de bu genelge kapsamında  kararını aldık ve uygulamaya geçiyoruz.  Bu kapsamda Banka müdürleri ile de bir toplantı yaptık. Onlara da bu süreçte destek olabileceğini söylediler” dedi.
SU BORCU OLAN VATANDAŞLARIMIZIN SULARI KESİNLİKLE KESİLMEYECEK
Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel ise  devletin koronavirüse karşı milli bir seferberlik içinde çalışmalarını yürüttüğünü söyleyerek, “Kaymakamlığımızın koronavirüsüne karşı oluşturduğu bir planlama var. Bu planlamada biz Belediyeye düşen görev hem kaldırımlarda, meydanlarda toplum yoğunluğunu azaltmak ve bu alanları dezenfekte etmek için Belediye olarak tüm gücümüzü seferber ettik.  Bu kapsamda su borcu olan vatandaşlarımızın suları kesinlikle kesilmeyecek.  Katlı sistemde olan vatandaşlarımızın bizlere getirdiği belge ile  100 TL’lik bir su yüklüyoruz ve ödemesini 4 ay sonrasına erteliyoruz. Otogar girişlerinde devletimizin aldığı tedbirler kapsamı yolcu düşürmesine istinaden  otobüslerimizden ücret talep ediyorduk  Belediye olarak destek olduk.  Kiraları da belediye olarak öteliyoruz” dedi.
BELEDİYENİN ERZAK DESTEĞİ OLACAK
Ezine Belediyesinin ihtiyaç sahiplerine erzak desteği vereceğini de belirten Belediye Başkanı Güray Yüksel “Vefa Sosyal Destek Grup Çalışmaları için de  burada fazla yoğunluk oluşturmamak adına  vatandaşlarımızdan samimi bir isteğimiz olacak. Kaymakamlık ve Vakfımızın koordinasyonunda biz Belediyenin de erzak desteği olacak. Vatandaşların bu erzaklardan yararlanması için buraya (Kaymakamlığa) gelmesine gerek yok. Biz vatandaşın evine bırakacağız. Kaymakamlığa gelmeniz hem Vakfın çalışmasında hem de koordinasyon merkezinin bunların dışında çalışmasına yön veriyor bu nedenle ricam odur ki buraya gelerek değil 1584’ü arayarak taleplerini iletebilirler. Bunu da samimi olarak arasınlar. Çünkü 1584 hattı samimi olan vatandaşlarımız kadar, samimi olmayan vatandaşlarımızın da  ihtiyaç talepleri karşısında bazen zor durumda kalıyoruz.  Biz belediye olarak yardım kolilerimiz önümüzdeki hafta teslim edeceğiz. Onlar da adres noktalarını belirterek biz adreslere teslimlerini gerçekleştireceğiz” dedi.
HALK PAZARINA TERMAL KAMERA KURULACAK
Pazar alanında kolonya ve dezenfekten dağıtımının devam edeceğini söyleyen Güray Yüksel, “Vatandaşlarımızdan ricamız, alışverişlerini olabildiğince hızlı yapmalarını istiyoruz.  Pazar tezgahlarının aralıklarına dikkat edilmesini istiyoruz ve Pazartesi günü de Pazar yerine termal kamerayı entegre etme çalışmalarımız var.  6 metrelik meksefedeki vatandaşlar termal kamera ile Sağlık Hıfzıssıhha ekipleri tarafından izlenecek. Salgının yayılmasını engellemek amacı ile vatandaşlarımızın evde kalmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Nami Tonka