ÇOMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, koronavirüs salgının neden olduğu ölümlerle ilgili farklı bir yorum getirerek, “Türkiye’de en sık ölüm sebepleri arasında yer alan trafik kazası sayısı COVID 19 sayesinde bayağı azalmıştır. Yani nereden baktığınıza bağlı” dedi.

Çin’de çıkan koronavirüs tüm dünyada etkili olmaya devam ederken, Türkiye’de de etkisini artırıyor. Koronavirüs vaklarının arttığı her gün vatandaşlar tedirgin oluyor. Virüs salgının önüne geçmek için ise uzamanlar ‘evde kal’ çağırısında bulunuyor. Virüsle mücadelede Türkiye’de alınan tedbirlerin yanı sıra Çanakkale’de de tedbirler alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Çan Devlet Hastanesi, Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘pandemi hastanesi’ olarak ilan edildi.  ÇOMÜ Hastanesi Acil Servis girişine gelen hastaların ön tanısı yapılmak üzere 2 çadır kuruldu. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla koronavirüse karşı farklı bir bakış açısı getirdi.

BU BİR KIŞ VİRÜSÜ
Sosyal medyada herkes vaka/ölüm sayısı ve oranlarına takmış vaziyette... Mortalite dünya ortalaması yüzde 3,4 vs yüzde 2,4. Geçen yılın ilk 6 ayı ile 2020 ilk altı ayındaki tüm ölen kişi sayısı üzerinden kıyaslayacak olursanız (Haziran’da) ben şimdiden iddia edeyim, bu sayı bu yıl daha az olacaktır. Çünkü Türkiye’de en sık ölüm sebepleri arasında yer alan trafik kazası sayısı Covıd 19 sayesinde bayağı azalmıştır. Yani nereden baktığınıza bağlı. Bir diğer tartışma konusu ise daha ne kadar devam edecek? Her ne kadar COVID 19 ilk deneyimde olsa, şunu biliyoruz bu bir kış virüsü. Diğer akrabaları gibi davranır ise Nisan’dan sonra ortalıkta olmaması lazım. Kışın neden bu virüsler daha sık hastalık yapar sorusuna gelince ise bir sürü şey biliniyordu ama bana en ilginç geleni; kışın T lenfosit ve lokal immün yanıt azalıyormuş, yani aslında doğada kış uykusuna yatan hayvanlar çok doğru bir iş yapıyor” dedi.

Arzu Baladur