Koronavirüs nedeniyle durma noktasına gelen ekonomi nedeniyle vatandaşların zor durumda kalmaması için başlatılan ‘Askıda Gıda’ projesi hakkında açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, “Bizim ülkemizde ekonomimizi de düşündüğümüzde böyle bir imkanımız yok. İşte burada yurttaşın, yurttaşa sorumluluğu başlıyor. Artık bu toplumun kendi geleceğini belirleye bilmesi için biat eden toplum değil, kendi kendine aklını işleterek, bilimi işleterek, yeni bir anlayış ile, yeni bir siyaset ile, herkesi bilinçlendirerek ve gerçekten paylaşarak çözüm üretmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Virüs Türkiye’de de etkisini artırıyor. Virüsün yayılmasını önlemek için gerekli tedbirler alırken, ekonomi durma noktasına geldi. Ekonomik sorunların altına ezilen vatandaşa ise CHP Çanakkale İl Başkanlığı tarafından oluşturulan Bilim ve Danışma Kurulu önemli bir proje geliştirdi. ‘Askıda Gıda’ proje hakkında bilgi veren Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ndeki profesör arkadaşlarıma konuyu ve durumu anlattım,  koronavirüs sebebi ile de maddi yardıma ihtiyacı olan insanların ailelerin sayısının arttığını söyledim. Bilim ve Danışma Kurulunu oluşturduğumuz hocalarımız hızlıca, hafta sonunda hızlı bir çalışma ile ‘Askıda Gıda’ adı verilen projeyi  geliştirdik” ifadelerini kullandı.
 
ASKIDA GIDA’ ADI VERİLEN PROJEYİ  GELİŞTİRDİK
Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural,  CHP İl yönetimine talip olurken  önemli bir konunun üzerinde durduklarını söyleyerek,  “Biz siyaseti, mevcut var olan anlayışla değil, bir bilim ve danışma kurulu kurarak, alınacak kararları danışarak  yapacağız. Bu bilim ve danışma kurulu ile  ‘Bugüne kadarki yapılan eksik, hata ve noksanların iyi yönlerini alacağız, kötü yönlerini bir kenarda tutacağız. Daha iyi bir siyaset ile Cumhuriyet Halk Partisini iktidara taşımak için mücadele edeceğiz’ dedik. CHP İl Başkanlığı görevine geleni daha bir ay olmadı ve hemen bir ‘Bilim ve Danışma Kurulu’ kurma  yetkisini yönetim kurulundan aldık ve ile başladık. Ama 10 gün kadar önce koronavirüsün Türkiye’ de de görülmesi ve hızlıca yayılmaya başlaması ile, biz bilim ve danışma Kurulunu tam oluşturmadan bile ortaya çıktı ki, biz koronavirüs ile ilgili hızlı bir proje geliştirmemiz gerekiyordu. Bu düşünce nereden çıktı. CHP İl Başkanı olmam ile birlikte benim hiç tanımadığım, onlarında beni tanımadığı insanlar sosyal medyadan ve telefonumdan bana ulaştılar. Benimde bir özelliğim var. Gün içinde cevaplayamadığım telefonları akşam geri dönerek cevaplıyorum. Baştan bana ulaşan maddi yardım isteklerini kendim karşılamaya çalıştım. Ama baktım ki yardım isteyenlerin, maddi yardıma ihtiyacı olanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu durumda bu yardım konusunda tek başıma bir şey yapamayacağımı anladım. Toplumsal sorunları yakalayıp, sorunlara genel çözümler üretmek zorunda olduğumuzu anladım. Bilim ve Danışma Kurulunu oluşturduğumuz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ndeki profesör arkadaşlarıma konuyu ve durumu anlattım,  koronavirüs sebebi ile de maddi yardıma ihtiyacı olan insanların ailelerin sayısının arttığını söyledim. Bilim ve Danışma Kurulunu oluşturduğumuz hocalarımız hızlıca, hafta sonunda hızlı bir çalışma ile ‘Askıda Gıda’ adı verilen projeyi  geliştirdik. 

İŞTE BURADA YURTTAŞIN, YURTTAŞA SORUMLULUĞU BAŞLIYOR
Ural, ‘Askıda  Gıda’ projesinin özelliği yurttaştan, yurttaşa yardım olduğunu söyleyerek, “Biz CHP olarak bu projenin neresindeyiz. Biz CHP Çanakkale İl Örgütü olarak bu projenin sahibiyiz. Bu sosyal projenin sonuna kadar arkasındayız. Bu projede para ile ilgili hiçbir temas yok. ‘Askıda Gıda’ projesinde  bir pilot mahalle belirledik. Bu pilot mahalleyi belirlerken de amacımız ‘Evde Kal’ çağrısı ile insanlar evlerinde kalıyor. Ama evde kal demek kolay, günlük kazanç ile yaşamlarını sürdüren insanlar bu süreçte iş yapamadıkları için en fazla mağdur olan ve evlerine ekmek götüremeyen kesim oldu. Bizde pilot mahallemizi bu gözlem ve tespit doğrultusunda belirledik. Bu çalışma ile kayıtlarımıza 400 civarında talep geldi. Bu talebi nasıl karşılayacağız. Para toplayarak, gıda yardımı yapmamız mümkün değil. Biz vatandaşlık bilgisi okuduk. Yurttaşlık bize ne diyordu. Yurttaşın sorumluluklarını, yurttaşın devlete, devletinde yurttaşa sorumlulukları ile yurttaşın yurttaşa sorumluluklarını öğretiyordu. Ama maalesef geçtiğimiz süreçte bu bilgiler unutuldu. Ama koronavirüs ne dedi, ‘paranızın olması meseleyi çözmez’ ‘ aklınızın çok çalışması meseleyi çözmez’ koronavirüs tüm dünya ülkelerini etkiledi. Ekonomisi güçlü olan ülkeler koronavirüs nedeni ile zor duruma düşen, iş yapamayan ve bu süreçte gelir elde edemeyen vatandaşlarına, ellerindeki fonlar ile yardım yapabiliyor. Bugün Amerika’ da koronavirüs’ ten etkilenen her kişiye ciddi miktarda maddi destek sağlanıyor. Bizim ülkemizde ekonomimizi de düşündüğümüzde böyle bir imkanımız yok. İşte burada yurttaşın, yurttaşa sorumluluğu başlıyor. Artık bu toplumun kendi geleceğini belirleye bilmesi için biat eden toplum değil, kendi kendine aklını işleterek, bilimi işleterek, yeni bir anlayış ile, yeni bir siyaset ile, herkesi bilinçlendirerek ve gerçekten paylaşarak çözüm üretmesi gerektiğine inanıyoruz. “
 
GELEN YARDIMLARI İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YÖNLENDİRMEK  BİZİ MUTLU EDİYOR
Projenin başladığını söyleyen Ural, “Bilim ve Danışma Kurulu ile birlikte biz projeyi ürettik,  projeyi yazdık.  Projede gelen paranın bizim ile hiçbir ilgisi yok. Dün akşam projeyi saat 24.00 gibi sosyal medyada açıkladık ve bu sabah üniversiteden bir arkadaşımın, Ankara’ dan projeye para gönderdiğini gördük. Arkadaşım, Projeye para gönderdiği makbuzu’ da bana gönderdi ve benim gözlerim yaşardı. Düşünün Ankara’ dan bir vatandaşımız, Çanakkale’ de bizim pilot mahalle olarak geçtiğimiz mahallede yaşayan ve yardımı bekleyen bir aileye ekmek göndermiş, pirinç göndermiş, bebeğine çocuk bezi göndermiş. Tabi ki insan huna vesile olduğu için mutlu oluyor. Dolayısıyla bu gönderilen paralar direk temel gıda ve ihtiyaç malzemelerini sağlayan bakkalın hesabına gidiyor. Bakkalın hesabına gelen paranın bir makbuzu da yardım yapanlar tarafından bize gönderildiği için bakkal işletmecisi ile teyitleşiyoruz ve yardım yapılacak kişi ve ailelere tespit ettiğimiz eksikler doğrultusunda yardım malzemelerinin ulaşmasını sağlıyoruz. Bu arada bakkal belirlediğimiz ve sosyal medya hesaplarında ilan ettiğimiz fiyatlar üzerinden bu yardımları bizim belirlediğimiz ihtiyaç sahiplerine teslim ediyor. Projemizde günlük kazanç ile hayatını sürdürmeye çalışan insanlara “Evde Kal“ diyoruz ama ihtiyaç sahibinin evde kalmaya parası yok nasıl olacak. İşte yurtlaşın, yurttaşa desteği ile olacak. Bu yardım malzemeleri bizim tespit ettiğimiz ihtiyaç sahiplerine, yine tespit ettiğimiz malzemeler doğrultusunda hazırlanıyor ve CHP Gençlik Kollarındaki arkadaşlarımız tarafından sosyal mesafe korunarak ve gerekli önlemler alınarak belirlenen adreslere götürüp teslim ediyorlar.  “ Askıda Gıda” projemizin kısa süre önce açıklanmasına rağmen gelen ödemeler var. İyi ve güzel şeyler olacağına inanıyorum. Biz bu projeye bir pilot mahallede başladık. Bu tüm Çanakkale merkeze ve ilçelerimize yayılabilir. Hatta tüm Türkiye “ Askıda Gıda” projesini kullanabilir. Bu projenin bir sosyal sorumluluk projesi olduğuna inanıyorum. Farklı bir bakış olduğuna inanıyorum. Yurttaşın, yurttaşa desteği  projesine, devlette destek vererek önünü açması lazım diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
Mehmet Kuzey