Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, üretim planlanması yapılmasının önemine dikkat çekerek çeşitli açıklamalarda bulundu. Kaya, “Kendi kendimize yetebilecek üretim yapmak zorundayız. Üretim planlaması yaptırılması için geç kalınmış bir durum yoktur. Ama mutlaka bu noktada bir çalışma yapılması üretici ve tüketici için, ülkemiz için çok kıymetlidir” şeklinde konuştu.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, yaptığı açıklamada, “Kendi kendimize yeten, kendi kendimizi besleyebilen, kendi ihtiyaçlarımızı kendi üreticimizden karşılayabilen üretim modeline geçmemiz gerektiği şu günlerde, bunun için gerekli adımların atılması ve bu durumlarda bu virüsten korunmak kadar planlı üretime devam etmekte çok önemlidir. Her türlü senaryoya karşı üreticimizi hazır tutmak, oluşabilecek kötü senaryoları en aza indirecektir. Bizim mutlaka dikim planlaması yapıp yurttaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak şekilde bundan sonra dikimi olacak ürünlerde bir planlama gerekmektedir. İlerleyen günlerde olası ihracat ve ithalatın olmayacağını düşünülerek ürettiğimiz fazla malın elimizde kalması veya bizde üretilmeyen malın dışarıdan alamama gibi durumla karşı karşıya kalabiliriz. Bu iki sorunla hem üretici hem de tüketici mağdur olmaması için kendi ihtiyacımızı karşılayacak, kendi kendimize yetecek ürün modeline üzerinde şimdiden planlama yapmamız gerekmektedir. Bu sebepten kendi kendimize yetebilecek üretim yapmak zorundayız. Üretim planlaması yaptırılması için geç kalınmış bir durum yoktur. Ama mutlaka bu noktada bir çalışma yapılması üretici ve tüketici için, ülkemiz için çok kıymetlidir” şeklinde konuştu.
 
“ÜLKE İHTİYACIMIZA GÖRE DİKİM YAPMASI YARINLAR İÇİN ÖNEMLİDİR”
“Kalkınma ve gereklilikleri göz önünde bulundurarak, sürdürülebilir tüketim ve üretim çok kıymetli olduğunu biliyoruz” diyen Kaya, “Üretim ve tüketim bir döngü içindedir. Çünkü bir üründe üreticiyiz ama diğer ürünlerde tüketici olduğumuzu biliyoruz. Üretimde kendi bildiğimiz kurallardan daha çok, mantıklı bir şekilde, sorunsuzca üretim yapmak daha kıymetlidir. 2017 yılında havza bazlı üretime geçilmiştir. Üretici, üretim planlaması yaparken, ülke ihtiyacımıza göre dikim yapması da yarınlar için yine çok önemlidir. İhtiyaca göre üretim yapmak hem ülke ekonomisine hem de üreticinin kazanmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
 
“AİLEMİZİ, ÇEVREMİZİ VE İŞÇİLERİ KORUMAMIZ GEREKİYOR”
Başkan Kaya açıklamasının devamında şunları belirtti: “Üreticilerimizi, virüsten korumak kadar, üretim için arazide tutmak, yarınlarımız için istediğimiz gıdalara ulaşabilmek için çok kıymetlidir. İçinde bulunmuş olduğumuz durum üreticiyi hem ruhsal hem de ekonomik olarak etkilemektedir. Önemli olan bu ikisini bir arada yapabilmektir. Üretim zorlu ve uzun bir süreç. Bu süreçte kendimizi, ailemizi, çevremizi ve işçileri korumamız gerekiyor. Üretim kadar, üretimi gerçekleştirecek olan işçinin nasıl çalıştırılacağı, mevsimlik olarak çalıştıranların işçilerin barınma durumundan tutun, yemesine içmesine, çalışma şartlarına, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına kadar, her ayrıntı ayrı ayrı planlanmalı ve üreticiye, üretimde uyacağı kurallar en ince ayrıntısına kadar aktarılmalıdır. Hasat sonrası müşteriye nasıl sunulacağına kadar her konuda bilgilendirilmelidir. Toplumun her kesiminin bir talebi var. Bizim talebimiz üretmek, ülkemizi ve yurttaşlarımızı kimseye muhtaç bırakmamak üzerinedir.”


Kaynak: Haber Merkezi