Korona virüsünün Türkiye’de ortaya çıktığı ilk günden itibaren Çanakkale’de boş olan hastanelerden birisinin karantina hastanesi hazırlanması gerektiğini manşetten vermiştik. Daha sonraki süreçte de bu satırlarda hep dile getirmemize rağmen yetkililer adım atmadı. Çin’de koronavirüsünün yüzde 40’ının hastanelerde bulaştığı ortaya çıktığı ve bu yüzden ayrı hastane kurulması ulusal basın da manşetlere taşıdı. Uzmanlar da bu konuda karantina hastanelerinin olması gerektiğini önerirken, bu konuda MHP il ve merkez ilçe başkanları da virüs ile mücadelede ayrı bir hastanenin faaliyete geçirilmesini istedi. Sağlık çalışanları da isim vermeden normal hastanelerde bu bela ile mücadele edilmemesi gerektiğini ve ayrı bir yer ayarlanmasını istiyor.
 
Koronavirüs dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de hızla ilerliyor. Can almaya devam eden bu bela ile her alanda mücadele ediliyor. Türkiye genelinde de bu konuda önemli adımlar atılıyor, yasaklar konuluyor. Hızla bulaşan bu virüsün önünü kesilmesi için daha radikal kararlar alınıyor.
 
Bir TV’de önemli açıklamalar yapan Ulusağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Çin’deki vakaların yüzde 40’ının hastane enfeksiyonundan olduğunu belirtti. Aynı şekilde ulusal gazeteler de birçok bir çok doktorla yaptıkları görüşmeler sonucu ayrı bir karantina hastaneleri kurulması istendi.
 
Covid19 HASTANESİ
MHP Çanakkale İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım’da Çanakkale’de Covid19 Hastanesi kurulması gerektiğini vurguladı. Sosyal medya hesabında açıklama yapan Yıldırım, “Covid19 Küresel pandemi mücadelemizde gün geçtikçe hasta sayısı tablosu artmakta, yetkililerin sürekli andığı tedbirlere, uymanın ne kadar önemli olduğu, tekraren anlaşılmaktadır.
 
Hal böyleyken eğer tedbirlere uyulmaz ise, muhtemelen ilerleyen günlerde hasta sayının artması kaçınılmaz olacaktır. Hasta sayısının artışı Çanakkale mizde sağlık kuruluşlarımızın kapasitesini zorlayıp aşabilir.
 
Süreç ilerlerken olabilecek tablolara hazırlıklı olup proaktif davranarak, hastalarımıza hizmet eden sağlık kuruluşlarımızı etkin tutup, hızlı yayılım gösteren salgınla mücadele için alternatif hastane oluşturulması, hem diğer hastalıkları için hizmet alan hastalarımızı etkilemeyecek hemde salgını tek merkezden kontrol altında tutma imkanı sağlayabilecektir.
 
Konuyla ilgili olarak, Çanakkalemizde Eski Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi veya belirlenecek, mevcut hastanelerimizden başkaca bir merkez hızlıca teşkil edilip, kovid19 salgın hastanesi olarak hazırlanmalıdır.
 
Gün birlik olma, birlikte hareket etme günüdür. Hep beraber Yaklaşan tehdidi sorumluluk duygusuyla bertaraf etmek elimizdedir. Sağlıkta tedbiri elden bırakmamalı, hızlı ve mantıklı kararlar alıp süreci en iyi şekilde yönetmeliyiz.” dedi.

BİRİ KARANTİNA HASTANESİ OLSUN
Artan salgın riskine karşı bir öneri de MHP’li Özel’den geldi MHP Merkez İlçe Başkanı Mehmet Özel, alınan önlemlere rağmen koronavirüs salgınının arttığını belirterek, eski devlet hastanesi veya eski çocuk doğum hastanelerinden birinin bu hastalık vakaları için hazırlanmasının hem hastalıkla mücadele hem de rutin hastaların tedavi süreçleri için uygun olacağı
 
MHP Merkez İlçe Başkanı Mehmet Özel, alınan önlemlere rağmen koronavirüs salgınının arttığını belirterek, eski devlet hastanesi veya eski çocuk doğum hastanelerinden birinin bu hastalık vakaları için hazırlanmasının hem hastalıkla mücadele hem de rutin hastaların tedavi süreçleri için uygun olacağını düşündüklerini kaydetti. Özel yaptığı açıklamada koronavirüs salgınının maalesef alınan önlemlere rağmen gün geçtikçe arttığını kaydederek, “Devletimiz tüm imkanlarıyla mücadele etmekte bizlerde vatandaşlar olarak sorumlu davranmaya mümkün olduğunca evlerimizde kalmaya tedbirli davranmaya dikkat edelim. İçinde bulunduğumuz bu zor durumda kişisel veya kurumsal düşüncelerimizi bir kenara bırakıp bir bütün olmamız gerektiğini unutmamalıyız. İşte bu sebeple İl Sağlık Müdürlüğü şehrimiz için olası vakalar için hazırlığını yapmıştır lakin anlaşılan o dur ki bu sürecin ne kadar süreceği tam olarak bilinememektedir. Şehir merkezimizde hali hazırda bulunan eski devlet hastanesi veya eski çocuk doğum hastanelerinden birinin bu hastalık vakaları için hazırlanmasının hem hastalıkla mücadele hem de rutin hastaların tedavi süreçleri için uygun olacağını düşünmekteyiz. İmkanlar dahilinde böyle bir uygulamaya bir an önce geçilmesinin hem toplumsal hem de ruhsal sağlık açısından faydalı olacağı da aşikardır” dedi.

GÜNLER ÖNCESİNDE DİLE GETİRMİŞTİK
Koronavirüs Türkiye’de çıktığı günden itibaren manşetten boş hastanelerden birinin karantina hastanesi olarak hazırlanmasını önermiştik. Bu konu daha sonraki süreçte hem sağlık çalışanları hem de yetkililer tarafından sık sık dile getirildi. Geçen süre içinde yetkililer ise herhangi bir adım atmadı. İşte o manşetimizde dile getirdiklerimiz.
 
KARANTİNA HASTANESİ OLSUN
Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs, Türkiye’de de etkili olmaya devam ediyor. Her ilde önlemler artırılırken, yeni hastanenin yapılmasının ardından boş duran Esenler mahallesindeki Bahattin ve Huriye Demircioğlu ek binasının karantina hastanesi olarak hazırlanması öneriliyor.
 
Dünyanın en büyük sorunu artık koronavirüs. Çin’de başlayan ve dünyaya yayılan virüs, başta İran, İtalya olmak üzere birçok ülkeyi etkisi altına aldı. En son İspanya’da da ölen kişi sayısı hızla artarken, şimdilik en iyi ülkeler arasına Türkiye bulunuyor. Virüsün hızla yayılmaması için devlet tarafından hızla yasaklar konuluyor. Etkinlikler iptal edildi, bazı mekanlara yasak getirildi. Bir yandan bu konuda tedbir alınırken, diğer taraftan da Sağlık Bakanlığı en kötü senaryoya göre hazırlık yapıyor.

BOŞ HASTANE KARANTİNA HASTANESİ OLSUN
Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi yapıldıktan sonra eski devlet hastanesinde birkaç poliklinik açık bırakıldı geri kalanı tamamen boşaltıldı. Aynı şekilde Esenler mahallesinde bulunan Bahattin ve Huriye Demircioğlu ek binası ise tamamen boşaltıldı. Geniş alan üzerine kurulan ve büyük bahçesi bulunan bu ek binanın kaderi ne olacağı belli olmazken, yeni bir öneri konuşuluyor. Hızla yayılan koronavirüsün karantina hastanesi olarak açıklanana Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi yerine burasının hazırlanması isteniyor. Bu durumda virüslü hastalar ile normal hastaların aynı ortamda yer almaması sağlanmış olacak. İsmini vermek istemeyen bazı doktorlar, boş durumdaki ek binanın bu iş için hazırlanmasını öneriyor. Bu şekilde hem sağlık çalışanları hem de vatandaşlardan uzak bir yerde olası koronavirüs hastalarının tedavi edilebileceğini belirtiyor.

ÇOMÜ HASTANESİ YAPILACAK
Bu konuda istek ve önerilerin artması üzerine Çanakkale’de yetkilerin çalışma yaptığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nin bir bloğunun pandemi hastanesi olarak ayarlanacağı öğrenildi.

Mehmet Kuzey