Dünyada ve Türkiye’de koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden yaşlı nüfusun sayısı hızla artarken, dışarı çıkmamaları yönünde yapılan tüm uyarılara rağmen en fazla dışarıda gezenler ise yaşlılar olduğu görüldü. Yaşlı nüfusun en fazla olduğu illerden biri olan Çanakkale’de yaşlılar evde durmuyor. Koronavirüsü salgının görüldüğü ve ilk ölümlü vakanın 89 yaşında bir kişinin ve devamında hayatını kaybedenlerin de yaşlı olmasına rağmen dikkate alınmıyor. Sokağa çıkıyorlar, bankaya gidiyorlar, kordondaki banklarda oturuyorlar, balık tutuyorlar. Bunları yaparken olması gereken 1,5 metre mesafeyi bile korumuyorlar.
 
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsü can almaya devam ediyor.  Virüsün etkili olduğu ülke sayısı 160’ı geçerken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 11 bini geçti. Türkiye’de de vaka sayısı ve hayatını kaybedenlerin sayısı hızla artıyor. Türkiye’de hayatını kaybedenlerin tamamının yaşlı olduğu açıklandı.
Dünya genelinde de virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin yaşlı olması nedeniyle risk gurubunda en fazla yaşılar yer alıyor. Yaşlı nüfusun en fazla olduğu ilerin başında ise Çanakkale geliyor. Emekli şehri olarak da anılan Çanakkale’de nüfusun yüzde 15’i yaşlı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından son olarak Türkiye’nin yaşlı nüfusunu paylaştı. TÜİK’in verdiği bilgiilere göre; Türkiye’de yaşlı nüfus son 5 yılda yüzde 21 artarken, Çanakkale’de yaşlı nüfus oranı ise yüzde 15 oldu.

EVDE DURMUYORLAR
Bu oranla Çanakkale yaşlı nüfus bakımında Türkiye’nin en fazla yaşlı nüfusu bulunan illerin başında geliyor.  Bu verilere göre Çanakkale nüfusunun yüzde 15’i direk risk gurubunda kalıyor. Bu yüzden hem kurumlar, hem sağlık çalışanları hem de uzmanlar özellikle yaşlıların evde durmasını istiyor. Bu uyarılara rağmen Çanakkale’deki yaşlıların büyük kısmının ise evlerinde durmadığı görülüyor.
Bu durumu gören vatandaşlar da sosyal medya hesaplarında çektikleri fotoğrafları paylaşarak tepki gösteriyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da “Değerli Çanakkaleliler, koronavirüsün 65 yaş üzeri hemşehrilerimde olumsuz etki yaratmamasını önlemek için evde kalmanızı ve gerekmedikçe dışarı çıkmamanızı önemle rica ediyorum. Lütfen, kendin ve sevdiklerin için evinde kal..” mesajı yayınlayarak yaşlılardan duyarlılık istedi.
 
Tüm dünyayı saran koronavirüsü salgını sonrası, vaka sayısının 98’e çıktığı ve 89 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybettiği, devamında hayatını kaybedenlerin de yaşlı olduğu Türkiye’de de 60 yaş üstü kişilerin evden çıkmamaları konusunda sık sık uyarılar yapılıyor.
Ancak yaşlı kesimin büyük bir çoğunluğu uyarıları dikkate almayarak parklarda akranlarıya buluşuyor, en yüksek emekli promosyonunu veren bankayı bulmak için şube şube geziyor, ‘evden emekli maaşı ödemesi’ uygulaması başlamasına rağmen bankamatikleri kullanıyor.

MESAFEYİ KORUMUYORLAR
Uzmanlara göre koronavirüsün ölümcül seyrettiği vakalar genellikle; bir hastalık nedeniyle bünyesi zayıf olan kişiler ve bağışıklık sistemleri zayıf yaşlılar. Çanakkale’deki yaşlıların evinde durmamaları ise hayretle karşılanıyor. Özellikle kordon boyundaki banklarda oturup sohbet ediyorlar. Birçoğu ise balık tutmak için yan yana duruyorlar. Uzmanlar kişiler arasında an az 1,5 metre mesafe isterken, balık tutan ve çoğu yaşlı olanların bu mesafeyi bile korumadığı görülüyor.
Tüm uyarılara rağmen yaşlıların evlerde durmaması nedeniyle yaptırım getirilmesi isteniyor. Yaşlılara verilen ücretsiz ulaşım kartlarının bu dönemde iptal edilmesi isteniyor.  Aynı şekilde zabıta ve polis ekipleri tarafından cadde ve sokaklarda mecbur kalmadıkça gezen yaşlı vatandaşların uyarılara evlerine gönderilmesi de önerilen bilgiler arasında.
 
Arzu Baladur