Merkez Çanakkale Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, koordinatörü oldukları “Kültürel Mirasımızı Akran Öğrenme Metoduyla Gelecek Nesillere Aktarmak” adlı Erasmus+ projesinin ilk hareketliliğini geçtiğimiz ay Fransa’nın Friville-Escarbotin şehrine giderek gerçekleştirdi. Öte yandan program kapsamında yapılması planlanan diğer geziler koronavirüs nedeniyle iptal edildi.
 
“Transfering Our Cultural Heritage to the Next Generations by Pear Learning” yani “ Kültürel Mirasımızı Akran Öğrenme Metoduyla Gelecek Nesillere Aktarmak” adlı Erasmus+ projesinin ilk hareketliliğini Fransa’nın Friville-Escarbotin şehrine giderek gerçekleştirdi. 03 Şubat – 07 Şubattarihleri arasında gerçekleşen hareketliliğe projenin diğer ortakları olan Bulgaristan, Romanya ve Portekiz’den de öğretmen ve öğrenci grupları geldi. Proje gezisine Merkez Çanakkale Anadolu Lisesi 3 Öğretmen ve 6 öğrenci ile katıldı. 5 ülkenin 2 yıllık bir süreçte yürüteceği projenin amacı, ülkelerin kendi kültürel mirası olan halk hikayelerini, masallarını, efsanelerini, türkülerini, danslarını tanıtmak, akran öğrenme metodu ile gelecek kuşaklara aktarımını sağlamak ve böylelikle kültürler arasındaki iletişimi geliştirmek. Bu bağlamda Fransa’nın Frivelle-Escarbotin şehrinde bulunan Lycée du Vimeu adlı okulda toplanan proje ortakları, ilk günden başlayarak çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. İlk gün, gruplar birbiriyle tanıştı, okul ziyaret edildi. Ülkeler kendi kültürlerine ait ballad, türkü ve müziklerini tanıttılar. İkinci gün, okula gelen profesyonel bir hikaye anlatıcısının anlattığı yerel hikayeler dinlendi. Yemek pişirme etkinliği gerçekleştirildi ve tadımı yapıldı. Üçüncü gün, Somme Körfezi’nde yer alan Le Treport, Mars Les Boins de Cise, Saint Valery Sur Somme nehirleri gezildi. Escape Bay’de geleneksel sportif amaçlı yarışmalar yapıldı. Dördüncü gün, Fransız yazar Antoine de Saint-Exupery’nin “Küçük Prens” adlı kitabının ortak ülkelerin dillerinde okumaları gerçekleştirildi. Somme Körfezi’nden toplanan çeşitli materyallerle bir atölye çalışması yapıldı. Günün sonunda düzenlenen festivalde gruplar kendi ülkelerine ait hikayelerini anlatarak ve canlandırarak tanıttılar. Beşinci gün, Amiens adlı şehir ziyareti gerçekleşti. Günün sonunda düzenlenen törende proje ortağı olan ülkelerden gelen öğretmen ve öğrencilere sertifikaları verildi ve Merkez Çanakkale Anadolu Lisesi’nin yürüttüğü 6. Erasmus projesinin ilk hareketliliği başarı ile tamamlandı.

PROJE KAPSAMINDA DİĞER GEZİLER ERTELENDİ
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs, Türkiye’de de görülmeye başlandı.  Virüsle mücadele kapsamında ülkeler tedbirlerini almaya devam ediyor. Merkez Çanakkale Anadolu Lisesi’nin Erasmus+ projesi kapsamında diğer ülkelere yapılması planlanan geziler, öğrencilerin ve öğretmenleri sağlığı göz önüne alınarak ileri ki bir tarihe ertelendi.
 
Arzu Baladur