Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, koronovirüs tedbirleri karşısında belediyeye ait olan ve kapanan işyerleri sahiplerine destek vereceklerini söyleyerek “En az 2-3 ay kiralarını ötelenmesi söz konusu olabilecek. Onunla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Sonuç itibariyle özellikle iş yeri kapanan vatandaşlar var” dedi.

Çin’de ortaya çıkana ve tüm dünyaya yayılan koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından birçok tedbir alınmaya başlandı. İçişleri Bakanlığı tarafından bu kapsamda çıkarılan genelgede vatandaşların toplu halde bulunduğu kafeler, spor salonları, kahveler gibi birçok işletmenin salgının yayılmasının önüne geçmek adına kapatılmasına karar verildi. Çıkarılan bu genelgenin ardından işyerleri kapalı olan vatandaşların ekonomik olarak yaşadığı zararın nasıl karşılanacağız merak konusu oldu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konuyla ilgili açıklama yaparak, belediye ait olan işyerlerinin 2-3 aylık kiralarının ileri bir tarihe ertelenebileceği söylendi.
 
İLLER BANKASI’NDAN  GELEN PAYLARIMIZDAN KESİNTİ YAPILMAMASINI İSTİYORUZ
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konuyla ilgili encümende bir karar alınacağını söyleyerek,En az 2-3 ay kiralarını ötelenmesi söz konusu olabilecek. Onunla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Sonuç itibariyle özellikle iş yeri  kapanan vatandaşlar var. Devam edenlerin dışında birde kapanmış olanlar var. Biz en az 3 ay ertelemeyi düşünüyoruz. Herhangi bir gecikme zammı uygulamadan. Aslında bunu yaparken şunu da istiyoruz belediye olarak; İller Bankası’ndan  gelen paylarımızdan kesinti yapılmamasını istiyoruz. Bizim borçlarımıza karşılık bir kesinti yapılıyor. 3 ay o kesintiler yapılmazsa bizim elimizi rahatlatır. Bizde esnafımıza destek vermiş oluruz. Bütün kiracılarımız için geçerli olacak. Zaten biz su kesintisi yapmıyoruz. Çanakkale Belediyesi borçtan dolayı hiçbir zaman evlerde su kesintisi yapmıyor. Yine o uygulamamız devam edecek. Bir sıkıntı yok. Pazar yeri ile ilgili bir tereddüdümüz oluştu. O konuyla ilgili bir karara varamadık. Çünkü yoğun bir kalabalık var. Yarın Cuma mesela onu da izleyeceğiz. Temas mesafesinin korunması gerekiyor. Orada korunamıyor. Böyle bir şey başımıza gelmediği için tam karar verme noktasında olmadık. Esnaf Odaları ile beraber karar vermeye çalışacağız. Belki esnafımız müşteriye çok fazla temas etmemesi, eşyaları elletmemesi, özellikle giyim noktasında sıkıntı olabileceği planlanıyor. Çünkü üzerinde bulunuyor biliyorsunuz. Bu konuda kimseyi huzursuz etmeden bu sıkıntıdan çıkmaya çalışıyoruz. Öncelikle 2 ay korunacağız. Ekonomiyi ikinci plana atıp korunacağız. İşçi çıkaranlar var o sıkıntı yaratıyor. Ücretsiz izne çıkarıyorlar. Bu sıkıntı. Bu bağlamda ne yapılacak bilemiyorum. İşsizlik sigortasına bir fon aktarılabilir.  Bu anlamda İller Bankası payının kesilmemesi önemli. Çanakkale Belediyesi  şirketinde de sosyal tesisler, Golf’te orada burada çok sayıda işçi çalışıyor. Bu işçileri işten çıkarmak uygun bir davranış olmaz. Ama belediye ne kadar dayanır. İller Bankası’nda bir kesinti olmazsa biz o aradaki farkı işçilerimize, esnafımıza kiracılarımıza dönemsel olarak destek oluruz” diye konuştu.

Mehmet Kuzey