Programı ileriye taşımak istediğini söyleyen Yakut, bu işi gönüllü yaptığını söyledi.
Türkiye genelinde ve Çanakkale’de yaşanan depremlerdeki artış vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor. Sosyal medya üzerinde yıllardır deprem analizlerini paylaşan ve tahmin ettiği depremlerle ünlenen Ahmet Yakut, Eceabat’ta 2015 yılında ve Ayvacık’ta 2017 yılında meydana gelen depremlerin gerçekleşeceğini önceden sosyal medya üzerinden paylaşarak dikkatleri üzerine çekti. Son dönemlerde ise depremlerdeki artış deprem bilimcileri harekete geçirdi. Fenomen deprem araştırmacısı Ahmet Yakut ise yaptığı açıklamayla depremler tahminlerini kendi geliştirdiği sistem ile analiz ettiğini açıkladı.

GECESİ VE GÜNDÜZÜ İLE ELİMİZDEN GELDİĞİNCE BİLGİLENDİRMEYE ÇALIŞMAKTAYIM
Deprem araştırmacısı Ahmet Yakut, JPS ( Jeomanyetik Parametre Sistemi ) olarak adlandırdığı sistemi 6 yıllık bir uğraşla kendi geliştirdiğini söyleyerek, “Sistem sayesinde bizzat bölgelere giderek depremler öncesi ve depremlerin devamlılığında Balıkesir - Merkez ( 2015 ), Çanakkale - Eceabat ( 2015 ), Çanakkale - Ayvacık ( 2017 ), Manisa - Saruhanlı ( 2017 ) Manisa - Akhisar ( 2020 ) depremleri gibi önem arz eden depremler öncesi ve anında bölgedeki jeomanyetik parametre değişim ölçümleri sayesinde bir çok depremin önceden kestirimi ve depremler sonrası elimdeki verilere göre değerlendirmeler yaptım.Eskiden beri sayfada olanlar bunların hepsini ve araştırmalarımın sonuçlarını biliyor, bilmeyenlerde internet üzerinden açıklamalarım ve sonuçlarına bakabilirler. Özellikle son 3.5 senedir, depremler öncesinde yeraltında meydana gelen elektromanyetik sapmaların gerek doğada,gerek insanlarda ve gerekse de hayvanlarda önemli tepkimeleri meydana getirdiğini gözlemledik. Bu vesile ile yüz binlerce insanımızı bazen yanılsak da, gecesi ve gündüzü ile elimizden geldiğince bilgilendirmeye çalışmaktayım. Üstlendiğim misyon ve gerektirdiği büyük sorumluluğun farkındayım. 1999 depremini yaşayan biri olarak 6 sene çalıştığım Zemin Etüd Laboratuvarında Jeolog, Jeofizikçi ve İnşaat Mühendisi arkadaşlarımdan edindiğim bilgi ve arazi çalışmalarının da üzerine bir şeyler katarak, ucu açık olan bilim formatının önünü kesin bir hüküm ve algıyla tıkayan depremler önceden bilinemez ezberini bozmanın derdindeyim” ifadelerini kullandı.

BAŞKALARININ CANINI YAKMAMASI İÇİN MÜCADELE EDEN BİR ARAŞTIRMACIYIM
Oluşturduğu sistemi daha ileriye taşımak istediğini söyleyen Yakut, “Bölgelere gitmeden veritabanını oluşturduğumuz mikro denetleyici kartları Wi - Fi modülü ( İnternet ) ile destekleyerek deprem öncesi,anı ve sonrasında anlık veritabanı oluşturmanın mücadelesindeyim. Tanımayanlar için bir kez daha söyleyeyim ben bir Elektrik - Elektronik teknisyeniyim. Acısını yaşadığım o depremin başkalarının canını yakmaması için mücadele eden ve buna inanan bir araştırmacıyım. Hocalık ya da üstünlük bir vasfım yok. Yanımda olanlarla,inananlarla ve dualarla çok ezber bozduk..Eminim bozmaya da devam edeceğiz. Bu yüzden bir çok bölgeye giderek, uzun bir araştırma-geliştirme safhası yaşayacağım. Tek başıma çıktığım bu yolda yüz binler olduk ve eminim bu kocaman aile, birbirimize olan inançla daha da büyüyecek. Severek ve aşk ile tek başıma yaptığım bu işte, illaki bir yere kadar yetiyorum.. Bu konuda samimiyetime inanan ve gönüllülük esası ile bu yolu bana açmak isteyen siz ailemden birazcık destek istiyorum. Ne kimseyi zorlamanın, ne darda bırakmanın ne de başkaları gibi bir şeyleri gizli-saklı yapmanın derdindeyim” şeklinde konuştu.

Bünyamin Nami Tonka