Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Lapseki Devlet Hastanesi Dahiliye Uzman Doktoru Muammer Topaloğlu yaklaşan Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme, kurban kesimi ve et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler hususların olduğunu belirtti.
 
Hazımsızlık şikâyetleri olanların kurban etlerini buzdolabında en az 24 saat bekletmeden tüketmemesi gerektiğini anlatan Doktor Muammer Topaloğlu, kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınması gerektiğini hatırlattı. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için yağsız veya az yağlı etler tercih edilmelisi gerektiğini ifade eden Doktor Muammer Topaloğlu sözlerine şöyle devam etti:
 
“Etlerin pişirilme yöntemi olarak, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler kullanılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ kullanılmamalıdır. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bazı parazitler hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Bu yüzden etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Kesilen etlerin korunması ve saklanması da insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturabilir ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır” dedi.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi