Bozcaada açıklarında 21 yıl önce çarpışma sonucu batan Yunan bayraklı konteyner gemisi Pelmariner’den  bölgeye yıllardır zehir saçıldığı iddia ediliyor.  Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Sarıçay Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Ali Kamalı, “O dönem Geyikli Sahilinde açılan yazlık işletmelerinde yapılan araştırmada sahilde ve deniz kenarları Radyoaktif kalıntısına rastlanmıştır. Nedense kaynağın nereden geldiği araştırılmamıştır. Sahte raporlarla olay ört bas edilmiştir. O tarihten beri gemi çürüyerek radyoaktif dağıtması halinde radyasyon Ege ve Marmara sahillerimize zarar verecektir.” dedi. 
 
Bozcaada yakınlarında, Yunan bayraklı, 39.820 GRT Pelmariner isimli konteyner gemisi, 26 Temmuz 1999 tarihinde bir gemiyle çarpıştı. Çarpışma sonucu gemi bir süre sonra su alarak 49 m derinlikteki deniz dibine battı.
Kaza sonrasında fuel oil ve mazot denize yayılarak Bozcaada Sahil'inde ciddi bir deniz kirliliğine neden olmuştu. Ayrıca, kargo konteynerleri, 100 kilometre karelik bir alanda deniz dibine yayıldı. Bu olaydan sonra bölgede ciddi bir deniz kirliliği oluştu. Çevre kirliliğinin temizlenmesi, enkazdan yakıtın alınması, konteynerlerin deniz tabanından toplanması ve bertaraf edilme çalışması başlatıldı.
 
TEMİZLENDİ
Kazadan sonra bölgenin temizlenmesi için çalışma başlatıldı. Çevre kirliliği açısından ciddi bir tehlike oluşturan 200 ton fuel oil yakıt, dalgıçlarımızın da katıldığı çalışmalarla, 49 m derinlikte batmış olarak bulunan geminin tanklarından boşaltılarak Tuzla’ya götürüldü. Kaza sırasında geminin güvertesinde yüklü bulunan konteynerler çevreye dağılmıştı ve bunların bir bölümü batmıştı bir bölümü de yüzerek Bozcaada’nın batı sahillerinde karaya vurmuştu. Batan konteynerlerin yerini tespit etmek üzere 100 kilometre karelik alanda deniz tabanında side scan sonar cihazı ile araştırma yapıldı ve konteynerler çıkarıldı. Çalışmalar 2 Şubat 2000 tarihinde bitirilirken batan konteynerlerin tamamının temizlenip temizlenmediği ise bilinmiyor. Kumun altına giren konyetnırların kaldığı iddia edilmişti daha sonra.
 
OLAY ÖRTBAS EDİLDİ
Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Sarıçay Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Ali Kamalı önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Batan gemiden zehirli maddenin çevreye yaymaya devam ettiğini iddia eden Kamalı, sahte raporlarla olayın örtbas edildiğini aktardı. Kamalı şu iddialarda bulundu: “26.07.1999 tarihinde Bozcada açıklarında (4 mil) batan Ayni Armatöre ait Yunan bayraklı gemilerden (Pelmariner) isimli gemi batmıştır.  Batan geminin yükü beyaz eşya ve motor blok parçaları olmasına rağmen gemide Radyoaktif maddelerinin olduğu ve üzerindeki konteynerlerde işaretinin olduğu dalgıç arkadaşlarla kanıtlanmıştır.
O dönem Geyikli Sahilinde açılan yazlık işletmelerinde yapılan araştırmada sahilde ve deniz kenarları Radyoaktif kalıntısına rastlanmıştır. Nedense kaynağın nereden geldiği araştırılmamıştır. Sahte raporlarla olay ört bas edilmiştir. O tarihten beri gemi çürüyerek Radyoaktif dağıtması halinde radyasyon Ege ve Marmara ve sahillerimize zarar verecektir.”

Bünyamin Nami Tonka