Çanakkale Belediyesi "Okusunlar da büyüsünler diye" sloganıyla hareketle ‘Bir Milyon Kitap Sosyal Girişim Projesi’ kapsamında 0-3 yaş arası çocuklara kitap dağıttı.
 
Çocukların küçük yaştan itibaren kitapla tanışmasını amaçlayan ve Prof. Dr. Selçuk Şirin tarafından hayata geçirilen 1 Milyon Kitap projesi kapsamında Çanakkale Belediyesi tarafından çocukları kitap dağıtımı yapıldı. Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri, Ercan Adsız Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkiliğe çok sayıda vatandaş katıldı.
 
İNSANLARIN EĞİTİMİ 0 YAŞTAN İTİBAREN BAŞLAR
Projenin Türkiye’de önemli olduğunu söylenen Ülgür Gökhan, “Selçuk Şirin bir bilim adamı ve yaptığı araştırma sonunda şöyle bir veriye erişmiş; Türkiye’de her yıl 1 milyon 300 bin çocuk dünyaya geliyor ve bu çocukların sadece 300 bin tanesinin evinde kitap var. Yani Türkiye’de doğan çocukların yüzde 80’i içinde kitap bulunmayan evlere doğuyor.’ Ne olacak ki kitap, yatağı yorganı var, ne anlar o çocuk kitaptan’ diye düşünürüz. Hâlbuki insanların eğitimi 0 yaştan itibaren başlar. Hatta çocuklara anne karnında müzik dinletiliyor. Çocuk duyar, çocuk anne karnında sizin yaşadığınız sıkıntıyı bile duyar. Çocuk anne karnında da her şeyi duyar, hisseder. Bir de düşünün o dünyaya geliyor, evde her şey güzel ama o çocuğun gelişimi için sadece anne ve babanın onu eğitmesi yetmez. Çocuklar sıfır yaştan itibaren eğitim alır. Yeter ki biz ona verelim.” İfadelerini kullandı.
 
KİTAP ÇOK ÖNEMLİ BİR UNSUR
 Gökhan, Avrupa’da kütüphanelerde 0-3 yaş arası çocuk bölümü olduğunu söyleyerek,  “Anneler çocuklarını alıyor gidiyor, anneler isterlerse kendi kitap okuyor ya da çocuklarına kitap okuyor ve aynı zamanda çocuğun da oyuncaklarla o mekanda haşır neşir olmasını sağlıyor, kitap ortamında. İnsan gelişimi eğitimle olur. Onun için kitap çok önemli bir unsur. ‘Hele bir çocuğumuz okuma yazma öğrensin, hele bir çocuğumuz ilkokula başlasın’ diye düşünmek son derece yanlış. Çocuklara evimizde kitapla buluşturmamız lazım doğar doğmaz. Onun eline resimli kitap verip, onu kurcalaması bile çocuğun beyinsel gelişimine ciddi etkisi var. Çocuklara ne verirseniz alıyorlar. Ummadığınız tepkiler veriyorlar. Çocuk çok güzel algılar. Bu yüzden bu kitap meselesine Selçuk Şirin’in taktığı gibi biz de taktık belediye olarak. Burada Bir Milyon Kitap Projesi’nden kitaplarımızı satın aldık ve hem mevcut çocuklara olanlara, bizim destek olduğumuz ailelerin çocuklarına, bir kitap alma şansı bulamamış ailelerin çocukları için sizlere bugün bu kitapları dağıtacağız. 2020 yılında yeni doğan çocuklara hediye paketi veriyor belediyemiz. O setin içine de kitap koyacağız. Eskiden emzik, bez gibi malzemeler vardı bundan sonra o hediye paketinin içine bu kitaplardan koyacağız. Bir alışkanlık yaratılsın, çocuklar kitapla tanışsın” dedi.

ÇOCUKLARINIZI KÜTÜPHANEYE GÖTÜRÜN
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kitap okumanın çocuklardaki etkisine ilişkin konuşarak, “Benim naçizane önerim, çocuklarınızı kütüphaneye götürün. Boyama kitapları ile onlarla beraber boyayın, onlara masal okuyun ve çocukların beyinsel gelişimine katkıda bulunun. Çocuklarınızın eğitimi ile ilgili bizden istediğiniz, talep ettiğiniz bir şey olursa bizden destek isteyin. Belediyemizin ilgili birimleri, Toplum Destek Merkezimiz var. Onlara bildirin, size gerekli desteği verelim. Çocukların kütüphaneye gitmesine önem verin çünkü orada çocuklar çocuklarla, hem yaşıtlarıyla bir arada olmalı hem de farklı kültürlerden dünyaları tanımalarına fırsat vermeliyiz. Hepimizin çocuğu en üst düzeyde başarılı olabilir, yeter ki ona bu fırsatı verelim. Bu fırsatın başlangıcı da doğumdan itibaren eğitmek için fırsat yaratmaktan geçer. Bizden bir şey isterseniz biz bunu yapmaya gayret ederiz” ifadelerini kullandı.

HER DOĞAN ÇOCUĞA KİTAP VERECEĞİZ
Ülgür Gökhan 0-3 yaş arası çocuğu olan 101 tane Halkkart kullanıcı olduğunu söyleyerek,0-3 yaş arası çocuğu olan 101 tane Halkkart kullanıcısı var. Onlara vereceğiz ve Ocak-Şubat ayında doğum yapan 128 aileye ‘Hoş geldin Bebek Paketi’mizin içinde vereceğiz. Toplam 229 kişiye vermiş olacağız. Ulaşamadığımız varsa onlara vermeye devam edeceğiz.  Birbirimizden hiçbir farkımız yok. Hep beraberiz. Sizler fırsat bulamamış olabilirsiz ama anne-babaları olarak sizler çocuklarınıza bu çağda sizin elde edemediğiniz fırsatları vermek hakkına sahipsiniz. Biz bunu size sağlarız. Her şey geçim demek değildir. Hep beraber gelişmek için mücadelede bulunalım. Çocuklarımızla ilgili bir araya getirmek için gayret gösterelim ve çocuk konusunda daha bilinçli olmakta son derece fayda var. Umuyorum bu etkinlik başarı ile sonuçlanacaktır ve devamlı sürdürülebilir şekilde yolumuza devam edeceğiz çünkü her doğan çocuğa kitap vereceğiz. Sizlerin maddi gücü gidip sıfır kitap almaya yetmeyebilir ama mutlaka tanıdıklarınızdan, evinde kitabı olanlardan özellikle çocuklara yönelik hikâye, boyama kitabı olanlardan isteyin, talep edin. Çocuklar sizin ama bu çocuklar aynı zamanda 18 yaşına gelene kadar hepimizin çocuğu çünkü o çocukları nasıl yetiştirirsek yarın bu topluma o şekilde hizmet ederler. Onlara fırsat verirsek, eğitirsek onlar topluma daha yararlı insan olur. Eğer bu fırsatı vermezsek, onları başkalarının kötü niyetlerinin ellerine teslim etmiş oluruz, bu çok tehlikeli. Neler yaşadık? Son yıllarda yaşadıklarımız, şimdi herkes birbirini yiyorlar. Niye böyle oldu? Çünkü çocuklarımızı, gençlerimizi devlet yeteri kadar sahiplenmediği için çocuklar onun bunun elinde sağa sola savruldular. Hâlbuki bu çocuklar hepimizin çocukları, hepimizin sorumluluğu var. Çocukların iyi yetişmesi için elimizdeki tüm imkânları seferber etmemiz lazım. Biz de bunu yapmaya gayret ediyoruz. Kreşlerimiz, bilim merkezlerimiz var” diye konuştu.
Yapılan konuşanın ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından ailelere kitap dağıtımı gerçekleştirildi.
 
Arzu Baladur